Po solidnym pilsie liczyłem na równie solidną "pszenicę". A tu przykra, wodnista niespodzianka. Piwo tej samej klasy co "nasze" Książęce Pszeniczne.
Krombacher, Weizen
Collapse
X
-
Krombacher Weizen
Kupiłem dzisiaj w Żabce za 4,99. Chciałem napić się prawdziwej pszenicy. Po nalaniu do szkła wygląda świetnie: jaśniejszy bursztyn z solidną koroną piany i ma zapach dość przyzwoity jak na drożdże i pszenicę . Teraz jednak jest to, na co ja czekałam długo...pierwszy łyk. No cóż, co mogę powiedzieć ... To idzie tak ... lekko! W smaku jest lekko słodkie , słodowe i bardzo szampanowe.
Po zapachu można było oczekiwać dużo słodu pszenicznego , który następnie musi być zrelatywizowany po pierwszym łyku , bo wtedy goździki i banan jest dominujący.
To piwo wydaje się bardzo orzeźwiające. Idealne na lato. Jeśli przyjdzie czas . Jeszcze kilka łyków...
Na mnie "ziarno" od Krombacher subiektywnie zrobiło dobre wrażenie.
Comment
-
-
Całkiem poprawny pszeniczniak z dobrą pianą i wysyceniem. W smaku dominują goździki, banan lekko wyczuwalny w tle. Kolor dość ciemny jak na ten typ piwa. Zapach bez jakichś dominujących akcentów-płaski (to chyba najsłabsza strona tego weizena). Ktoś wcześniej porównał do Okocimia pszenicznego- według mnie Krombacher jest dużo lepszy. Kupiony za 4,99 w Żabce
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz13 Wyświetlenie odpowiedziPiwo smaczne, a czy ktoś z doświadczonych smakoszy może mi podpowiedzieć, czy generalnie w puszce to samo piwo ma gorszą jakość aniżeli w butelce?
Zwykły Krombacher Pils coś stał się jeszcze bardziej zwykły.
Krombacher Weizen, kupiony w Polsce w wersji butelkowej, a nie puszkowej (takiej nie znam) jest poprawną pszenicą, ale nic więcej.
Wszystko tu jest bez wad i ułożone, ale też bez czegoś takiego co chwyta za serducho.
Najmniejsza linia oporu. Banany i goździk pół na pół. Słodycz i kwasek pół na pół.
Czas odświeżyć kontakty ze starymi Mazurami i ich dziećmi, którzy teraz mieszkają w Niemczech. Dzięki nim poznałem wspaniałe piwa pszeniczne i o dziwo większość z puszki.
Ten mój dzisiejszy Krombacher z datą do 31.05.2014 jest tak zwykły i poprawny, że chyba pójdę zaraz do sklepu po naszego Ciechana.
Comment
-
-
Piweczko nalane EBasa i kolorek ma dosyć sympatyczny. Lekko mętny, ale przejrzysty. Ciemnozłoty. Piana dosyć gęsta, ale nietrwała. Zapach mocno pszeniczny i fenolowy. Smak kwaskowaty, wytrawny. Jest lekka goryczka. I nasycenie też spore. Szczypie przyjemnie w język. Smak pozostaje jednak dosyć wodnisty, nie ma takiej pełni. Firanka z piany za to bardzo ładna. Skrzy się jak szron dzisiaj na moim aucie. Piwo dobrze się pije i jest treściwe w momencie spożycia.
Zostało zakupione w Żabce za 5 złotych bez grosza ( wielkie zaskoczenie prawda?) i myślę, że jest na plus. Warto spróbować mimo, że Weizeny lubię i mogę być trochę subiektywny.
Dziękuję. Pozdrawiam. Dobranoc.
P.S. Po zamieszaniu osadu piana jest dużo lepsza. Poprawiam ocenę piany.
P.S.2 Zapach też stał się lżejszy i przyjemniejszy.
P.S.3 Smak dużo się nie zmienił chociaż jest pełniejszy po czasie.
Teraz już na pewno kończę. Narrra.
Comment
-
-
Barwa : złota, nieprzejrzysta [3.5]
Piana : gruba, jasnobeżowa, trwała, ładny lacing [4.5]
Aromat : po równo banan i goździk, truskawka, aromat niezbyt mocny [3.5]
Smak : pszenica, zioła, dość mocna goryczka jak na Weissbiera, guma balonowa, lekka kwaskowatość [3]
Nasycenie : słabe [3.5]
Opakowanie : nic specjalnego [3]
Ocena : [3.375]
Klasyczny Weissbier, nie wyróżnia się specjalnie spośród konkurencji.Begonia non omlet.
Comment
-
-
Piwo ma piękny, bananowo-goździkowy zapach. Taki, jak być powinien. Wysoka piana opada niespiesznie osadzając się na ściankach... A smak? Cóż można napisać. Klasyczna, niemiecka pszenica, posmak skórki chleba, zbożowy, drożdżowy. Banany, goździki... Dobre. Ale za większą treściwość bym się nie obraził.
Comment
-
-
Piana - spora na dłużej około 5 mm, drobna, biała. Rozbudowany lacing.
Barwa - nieklarowny, blady pomarańczowy.
Gaz - poniżej średniej.
Aromat - goździk, cynamon, banan, drożdże, mini kwasek.
Smak - piwo jest mało słodkie, goździk i banan nie za mocne, może drożdże bardziej czuć. Trochę kwiatków i gumy balonowej ale niewiele.
Dobrze się wypiło.
Comment
-
-
Kolor: Jasnobursztynowy, mętny.
Piana: Wysoka, trwała, jak z ubitych białek, redukuje się do sporego kożuszka, obecnego do samego końca.
Aromat: Ładny, ale słaby: drożdże, banan, goździki.
Smak: Kwaskowy, zbożowy, posmak bananowy, lekkie, wodniste. Na koniec niska goryczka.
Wysycenie: Dość wysokie.
Etykieta: Szału nie ma, ale może być. Podany alkohol i ekstrakt.
Uwagi: Wersja eksportowa z dyskontu na literę L. Przyzwoite piwo o ładnym aromacie. Smaku nie ma zbyt wiele, ale dzięki kwaskowości i dużemu wysyceniu jest orzeźwiające - idealne na upalne lato. Pijalność wysoka. Dobra jakość za dobrą cenę - 3,33 zł.
Comment
-
-
Przyzwoita pszenica dobrze się piję ładnie wygląda, kolor mętno pomarańczowy piana się trzyma do końca solidnym kożuszkiem nieco zbita ale ładnie osadza się na szkle. Zapach delikatny ale zgodny z stylem, smak przyjemnie orzeźwiający.
Zakupione w Lidlu ogólnie dobre orzeźwiające piwko za rozsądną cenę bez fajerwerków le dobrze wchodzi
Comment
-
-
KOLOR - słomkowy mętny podchodzący pod jasny bursztyn - 3/5
PIANA - spora i dość szybko opada lecz do konca oblepia szkło i to jest przyjemne - 4/5
ZAPACH - banan, gozdziki, drożdze, w sam raz - 4/5
SMAK - kwaskowość ale taka orzezwiająca, banan, gozdzik, drożdze, goryczki nie wyczuwam a szkoda nic by nie zaszkodziło gdyby była 4/5
WYSYCENIE - wysokie mogło by być trochę niższe 3/5
ETYKIETA - ładna zwracająca uwagę ze złotymi elementami 4/5
UWAGI: Średnia ocena 3,6 i to jest bardzo dobry wynik
Warka z 25.07.2014 L18 ważne do 25.07.2015
Kupione z Browarni Lidla. Dobry przeniczny Weizen do napicia w celu ugaszenia pragnienia. Nie znajduję tutaj żadnych rażących wad choć goryczka mogła by sie pojawić. POLECAM bo jest to dobry przedstawiciel swojego gatunku. Na pewno jeszcze wrócę i chętnie wypiję a coraz rzadziej się to sprawdza w naszych rodzimych browarach z Polski.
Comment
-
-
Bardzo udana i poprawna niemiecka pszeniczka.
Kupiona w Lidlu.
Trzeba było nabyć więcej.
Pita dość długo od zakupu a nadal była orzeźwiająca, lekko bananowa. Goździk wyraźny a w tle guma kulka balonowa. Piana trwała i drobna.
Przy następnej okazji trzeba kupić więcej sztuk.
Warka 08.2015
Comment
-
-
Jak ci Niemcy to robią. Tworzą piwo wizualnie idealne. Piękna czapa piany wzorowo krążkująca, idealny kolor, doskonałe nasycenie, a jednocześnie brak najważniejszego, brak banana i goździka. Może nie zupełny brak, ale gdybym miał w skali 1-10 ocenić ich zawartość, to dałbym 0,5 punkta. Szkoda, nie zawsze mam własne (lepsze) pod ręką.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
Comment