Erdinger, Weissbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    #16
    Parametry podstawowe:
    Alk. 5,3%
    Ekstr. 12,4%
    Dick Laurent is dead.

    Comment

    • Regent
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2002.10
      • 512

      #17
      Erdinger Weissbier.

      W smaku bardziej zdecydowane niż weissbiery które do tej pory próbowałem. Wyczuwalna szlachetna goryczka, cudownie wymieszana z aromatem delikatnych drożdży. Wyśmienite. Bardzo dobrze gazowane.
      Mniej alkoholu w piwach !!!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Viktor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2002.04
        • 617

        #18
        Erdinger Weissbier

        Piękna drobna piana, utrzymuje się b. długo, gazowanie intensywne drobnymi bąbelkami na całej objętości, orzeźwiające, przyjemnie szczypie w język, kolor starego złota , mętne, przyjemny zapach drożdży. Jedyna wada to cena (7,8 zł ).
        Adres: www.erdinger.de

        Comment

        • Sven
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.09
          • 1211

          #19
          Erdinger jest ok!

          Miałem ostatnio okazję zakupić w sklepie komplet jasny+dunkel+szklanka za 18 złotych! Piwo bardzo mi smakowało, nie było zbyt mocno gazowane, musowało dzięki drożdżom i ten nieklarowany kolorek!
          Delikatne, w sam raz do rozkoszowania się nim!
          Celia, cerevisia et conventus.

          Comment

          • witkowskiartur
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.03
            • 561

            #20
            Zakupiłem w zestawie ze szklanką Weissa i Dunkela i o ile nie mam do czego porównać Dunkela, bo nigdy wczesniej nie próbowałem innych piw tego typu, to o Weissie mogę powiedzieć tyle, że pijałem lepsze pszeniczniaki i to z naciskiem na lepsze.
            Obecnie w szklanicy erdingera gości najczęściej franziskaner i uważam że to bardzo dobra zamiana.
            ale szklamka nie powiem ładna. Butelki też.
            KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #21
              Spróbowałem Weißbiera jasnego (Dunkela też, ale o nim gdzie indziej). Kolorek ładny, zmętnienie duże. Piana eksplodowała (chyba wskutek fikuśnego kształtu załączonej do zestawu szklanicy) i utworzyła wysoką i sztywną białą czapę. Ale nie na długo. Po paru minutach została z niej cienka warstwa, zaś ta utrzymała się aż do końca. Zapach słaby, prawie niewyczuwalny - trudno mi go nawet scharakteryzować. Smak za mało kwaskowy, lekko słodkawy; pod koniec czuć trochę drożdże. Gazu raczej za mało; spożyte pół litra zaległo mi w żołądku. Piwo przeciętne, na jakieś 3 - 3.5.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

                #22
                A mnie całkiem smakowało. Piana wyszła świetnie i niewiele straciła na objętości podczas picia, smak bardzo delikatny, to fakt, ale moim zdaniem całkiem dobry.

                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

                ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #23
                  Dostałem w prezencie, razem z ciemnym i ze szklanką. Piwo to powinno oceniać się w 2 kategoriach: piwo w ogóle i piwo pszeniczne. Jako pszeniczniak jest dosyć przeciętne, ładny kolor i piana, ale brak tych kwaskowych smaczków i specyficznych zapachowych nutek. Wszystko to sprawia, że jest dosyć ubogie w odbiorze. Natomiast jako piwo w ogóle było smaczne, delikatny drożdżowy posmak i wyczuwalna ekstraktywność. Tak sobie myślę, że właśnie od takiego piwa powinni ludzie próbować piwa pszeniczne, czy to im będzie odpowiadać, czy też nie i od piwa w takim stylu browary w Polsce powinny zacząć wprowadzanie pszeniczniaków dla szerszej klienteli.
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • strzelczyk76
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.11
                    • 823

                    #24
                    Fakt, najlepszy z tego zestawu (jasne+ciemne+kufel) jest właśnie kufel. Gdyby było to pierwsze pszeniczne w życiu - chyba bym po pszeniczniaki często nie sięgał! Już lepszy produkt ukraiński.
                    NORMALNOŚĆ



                    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                    Comment

                    • asphodel
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.05
                      • 10

                      #25
                      (poniżej jeszcze kilka innych luźnych kontynuacji wątków (~moich odzewów) na komentarze do tej opinii)
                      Dobrze rozumiem? Erdinger w Holandii? to chyba żart (bez obrazy ). Erdinger Weissbier jest bardzo delikatnym piwem z drożdżowym nagarem na dnie butelki, a Erdinger Champ jest piwem...jeszcze delikatniejszym, sprzedawanym chyba jedynie w butelkach 0,33 ml (w Niemczech rzadkośc, czyż nie?). Ten ostatni to jedno z najdroższych piw w Bawarii. Spotkac można jeszcze Erdinger Schwarze-Weisse (to nie żart, to ciemny (dunkel) weissbier) oraz Erdinger Pikantus (przyprawiany chyba ziołami).
                      Istotnie, kampania reklamowa tego piwa jest imponująca w Bawarii, to bardzo znane piwko.
                      Nie ma Erdingera Radlera jako takiego. Radler to nic innego w Niemczech na określenie mieszaniny 50/50% lemoniady i piwa, zatem Radlera można zrobic z każdego piwa .
                      Weissbiery chyba najlepiej smakują w temp. 8-10 st. C, zatem lepiej ich nie schładzac jak pilsnery bo tracą smak.

                      Comment

                      • axell
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.11
                        • 7

                        #26
                        niestety zawiodłem się na tym piwie nie zachwyciło mnie..to było moje drugie piwo pszeniczne pierwszy był pauliner,który wyróżniał sie bardziej specyficznm smakiem,był zdecydowanie lepszy..mimo wszytsko nie było najgorsze..7-/10

                        Comment

                        • sebokuc
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.01
                          • 2

                          #27
                          ERDINGER WEIZEN WEISSBIER

                          TO JEST NAJLEPSZE PSZENICZNE JASNE PIWO !

                          Erdinger Weisbier/Niemcy, Bawaria, Weissbrau/ 1516 r.

                          Jasne pełne piwo pszeniczne o typowym smaku i aromacie dla tego gatunku. Spośród bawarskich odmian pszenicznych , te z Erdinger należą do najbardziej klarownych , najlżejszych i najsubtelniejszych pod względem zapachu i smaku .
                          Dla mnie lekko kwiatowy zapach.

                          Weizen - pszeniczne - jasne, mocno musujące piwo, delikatnie nachmielone, o aromatach bananowo-goździkowych. Zawiera conajmniej 50% słodu pszenicznego, pochodzi z Bawarii. Jego przedstawicielami są: Paulaner, Franziskaner, Schneider i ERDINGER.

                          Attached Files

                          Comment

                          • qberts
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.03
                            • 136

                            #28
                            Erdringer, Weissbier mit feiner Hefe

                            Jako, że każde prawie piwo z Erdingera ma już swój oddzielny temat dla tego z "delikatnymi drożdzami" również takowy zakładam.
                            Piwo zakupione w Realu cena coś koło 6,50zł za butelkę 0,5l. Wrażenia z degustacji:
                            Dość mętne, kolor słomkowy, nie za jasny, podoba się, początkowo piana wysoka, raczej drobnoziarnista, dość szybko maleje do cienkiej warstwy, w zapachu lekko wyczuwalny chmiel i słód, zapach za mało intensywny, wysycenie mogło by być minimalnie większe, ale mi odpowiada, w smaku lekko kwaskowe, słodowe, delikatne, smakuje, opakowanie ładnie zaprojektowane, po etykiecie widać że przeniczniak, kolorystyka zgrana, na plus. Ogólna ocena to 4, może z małym minusem, choć cena trochę odstrasza, zapewne kiedyś powtórzę ten zakup.
                            Attached Files
                            ZASADY DEGUSTACJI
                            zapraszam do dyskusji

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #29
                              Postaraj sie o poprawke tematu
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • qberts
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 136

                                #30
                                Wiem, wiem, od razu po wystawieniu zauważyłem, ale na edycje było już za późno, do Arta już wczoraj wiadomość wysłałem. Pozdrawiam
                                Last edited by qberts; 2007-04-08, 10:34.
                                ZASADY DEGUSTACJI
                                zapraszam do dyskusji

                                Comment

                                Przetwarzanie...