Kulmbacher, Export

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Kulmbacher, Export

    Butelka 0,33 litra, alkohol 5,4 %, eks.brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - jasnozłocisty, klarowny
    Piana - drobna, średniowysoka, nie trwała
    Zapach - słodowo-chmielowy, wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - wyraźny słodowy, lekko słodkie, średni chmiel i goryczka
    Poprawny pils

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1138 ( 708 opisane na forum ) 608 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
    Poprawny pils
    Z tego co wiem Export to niezupełnie to samo co Pils, z definicji jest bardziej słodowy i mniej chmielony od pilsa. Z Twojego opisu to by się zgadzało
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

      #3
      Piwo:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9785

        #4
        Piwo złotojasnobursztynowe, pilsowo świetliste. Kremowobiała piana, drobna, choć nietrwała, trzeszczy przy opadaniu.
        Pachnie orzeźwiająco chmielem, minimalne aromaty owocowe (a może ziołowe...?). W smaku głównie goryczka, duże nasycenie musuje na podniebieniu.
        Butelka 0,5 NRW, dość elegancka, prosta etykieta, srebrne "złotko" na szyjce nie sięga do samej góry, i to mogę zaakceptować .
        Poprawny, przyzwoity niemiecki pils (mimo, że to "export", ale za mało mi tu słodu - to taki bardziej "dortmunder export", mimo, że do Monachium bliżej... ).
        U nich takich piw nie trzeba zbyt długo szukać, w odróżnieniu... . Mimo parametrów dla mnie ciut za mało treściwe, choć świetne na taras po koszeniu (wiosno, przyyyyyjdź...).

        Comment

        • karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

          #5
          barwa: jasne złoto
          piana: średniowysoka, grubopęcherzykowa
          zapach: chmielowo-ziołowo-piwniczna
          smak: chmiel i ziołowo-piwniczne nuty typowe dla Kulmachera. Mi niestety te nuty wyraźnie nie podchodzą
          gaz: ok do wysokiego
          Attached Files
          LP

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Aromat: szlachetny ziołowy, chmielowy, nutka siarki. Bardzo przyjemny, ale ulotny.

            Piana: niska, rzadka, nietrwała

            Barwa: jasnożółte, klarowne

            Smak: typu "helles": przyjemna pilsowa słodowość, lekki i przyjemny posmak szlachetnego chmielu. Smak złożony, zrównoważony i przyjemny. Nieco "wyblakły", nie pogniewałbym się na większe natężenie i chmielu i słodu.

            Goryczka: niska, krótka, mało ma do powiedzenia.

            Odczucie w ustach: smukłe, gładkie, lekkie, niskie nagazowanie.

            Ogólne wrażenie: dobre i solidne piwo, tylko trochę takie "wyblakłe", osłabione w każdym aspekcie w porównaniu z najlepszymi przedstawicielami stylu.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12462

              #7
              Kulmbachski eksportowy helles o zaw. alk. 5,4% i ekstraktu 12,3%

              Aromat - głównie słodowy (suszone ziarno i chleb), chmiel bardzo delikatnie
              Piana - wysoka, trwalsza z dłuższą koronką, zostaje na szkle
              Barwa - złota
              Wysycenie - średnie, musujące
              Smak - słodowy, suszone ziarno z odrobiną zbożowej słodyczy, skórka od chleba, lekki chmiel z łagodną goryczką
              Treściwość - nieco wyższa pełnia

              Bardzo solidny klasyk, nuty słodowe po ociepleniu stają się wyraźniejsze.

              Comment

              Przetwarzanie...