Schierling, Schierlinger Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Schierling, Schierlinger Pils

Butelka 0,5 litra, alkohol 5 %, eks.brak, kapsel dedykowany piwu
    Kolor - jasnozłocisty, klarowny
    Piana - drobna, średniowysoka, trwała
    Zapach - słodowo-chmielowy, wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - wyraźny słód i chmiel, lekko słodkie, średnia goryczka
    Poprawny pils

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1177 ( 721 opisane na forum ) 621 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

zaw. alk. 5,0%, but. 0,33 l.
      przywiezione z Niemiec

Piwo, które dość przypadkowo wpadło mi w ręce podczas tranzytu przez Niemcy... Moją uwagę zwrócił rzucający się w oczy napis na krawatce (widoczny też na zdjęciu Sibarha) - "Think global drink regional". Tak właśnie powinno być . O małym browarze Schierlinger wiadomo niewiele, nie ma nawet swojej stronki w sieci - gdzieś natknąłem się jedynie na informację, że swojego czasu warzyli niezłego żytniego "roggena". Niestety, zdaje się, że to już historia. Dziś co najwyżej można spróbować ich pilsa.
      Kolor - jaśniutka słomka;
      piana - średnioziarnista, koronkowa, dość trwała; nawet po częściowym opadnięciu cieszy wzrok ślicznymi wzorami na ściankach kielicha;
      nasycenie - wysokie;
      zapach - klasyczny chmielowy, według mnie niezbyt intensywny;
      smak - dobrze nachmielony pils o umiarkowanej goryczce, za to z interesującym, i nieczęsto spotykanym aromatem chmielowym, który możnaby opisać jako połączenie łagodnych nutek trawiasto-ziołowych z ciepkawą świeżością grejpfrutów; całość otulona lekką chlebową słodkością słodu; smakuje wybornie jak piwo z bardzo wysokiej półki, a nie małego szerzej nieznanego browaru. Dla browaru gratulacje, a ja żałuję, że przywiozłem tylko jedną małą butelkę...
      Blog: Piwna Brytania

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

Browar ten nie warzy już ani żyta ani chyba też marcowego, na ecie mają napisane Spezial-Brauerei a na kontrze Pils-Brauerei. Na Bawarii Pils to piwo specjalne
        Browar ma już wizytówkę w sieci:

[et_pb_row admin_label=Video Row _builder_version=4.16 max_width=1524px max_width_tablet=

Współpracują z Kuchlbauerem.

Think global drink regional - nadal na krawatce, poza tym kolejne miłe hasło "das kleine feine aus Bayern".
        Kapsel w but. 0,3 to zawleczka

Po tej lekturze ety, a szczególnie po opisie mistrza Dreamera mocno się napaliłem... a zatem

Aromat - delikatny, chmielowy
        Barwa - jasna słomka
        Piana - średnia, opada do wianuszka, trochę lepi się do szkła
        wysycenie - wysokie, dla mnie trochę za wysokie
        smak - wytrawna goryczka, lekka cierpkość, kwaskowość ale bardziej związana z chmielem, niestety chlebowości słodowej nie wyczułem.

Wszystko poprawne, ale jakoś do mnie nie przemawia

Comment

Przetwarzanie...
        X