Andechs, Andechser Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    Andechs, Andechser Hell

    Alkoholu 4,8% vol.

    Jasnozlote, o niewielkim wysyceniu, latwoprzyswajalne, lekki piwo.
    Piana niestety bardzo szybko opada, poczatkowo bardzo gesta.
    Zapach (przede wszystkim) i smak to spora dawka chmielu.

    Piwo dobre, aczkolwiek ci sami benedyktyni robia inne piwa duzo bardziej smaczne. I chwala im za to
    Attached Files
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    Juz lata minely od ostatniego mojego pobytu w Andechsie. Juz sie tak nie jezdzi jak kiedys. No i okazuje sie, ze w Norymberdze znajduje sie knajpa browarowa Andechs i leja tam piwa jasne, ciemne oraz ciemnego kozlaka. Ceny nawet znosne, za zwykle piwo placi sie 2,20€ a za kozlaka 2,60€. Mam nadzieje, ze za 0,5l. Norymberga robi sie naprawde ciekawa. Mimo miejscowych browarow jak Barfüsser, Lederer, Altstadthof i Schanzenbräu (o Tucher nie wspominam) mozna napic sie jeszcze Andechsa i gdzie niegdzie piwa malych frankonskich browarow. Nastepny wypad bedzie na Andechsa.

    Comment

    • Sven
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.09
      • 1211

      #3
      W zwiazku z mini octoberfestem w jednym z Liverpoolskich pubow sprobowalem tegoz piwa.

      Co do oceny organoleptycznej nie moge nie zgodzic sie z poprzednikami, po prostu piwo codzienne. Smaczne ale bez rewelacji.

      Link: http://www.andechs.de/englisch/braue...#slides-pane-1
      Celia, cerevisia et conventus.

      Comment

      • baronmokotowa
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.09
        • 22

        #4
        wspaniala kompozycja w powiazaniu z andechsowska golonka!
        litrowe massy w cieply letni dzien znakomicie gasza pragnienie.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #5
          Aromat - trochę chmielu, nieco słodu
          barwa - słomkowa
          piana - niezbyt trwała, trochę oblepia szkło
          wysycenie - niewysokie
          smak - pełny, mocna słodowa treść /taka lekko mdława/ dopełniona dość mocną chmielową goryczką. Ta słodoowość mi nie odpowiada specjalnie.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            Zakupiłem w opolskiej Almie, przecenione z 9,99 na 3,99. Dopiero w domu zwróciłem uwagę dlaczego - jutro kończy się termin ważności. W takim wypadku i tak drogo, a zostało im nich sporo.
            Dla mnie piwo bez rewelacji, piana opadła po chwili do zera, zapach wyjątkowo dziwny, niezbyt przyjemny, trudno mi go opisać, kojarzy się z czymś zepsutym, ale na szczęście smak nie wskazuje na to, by było zepsute. Jak dla mnie to piwo nie powinno być warte nawet tyle, ile po przecenie. Bez rewelacji, chmielu nie czuję prawie wcale, są dziesiątki dużo lepszych piw tego gatunku w Niemczech.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Moje się nazywa Andechser Vollbier Hell Alk 4.8%, mam nadzieję, że to to samo z nową etykietką.

              Aromat: słodowy, kwaskowy, lekko metaliczny

              Barwa: jasnożółta, klarowne

              Piana: niska, gęsta, mało trwała

              Smak: pilsowa słodowość, przyjemna, wykończona wyczuwalną goryczką

              Goryczka: średnia, dość długa, ale nie męcząca

              Odczucie w ustach: pełne, gładkie

              Ogólne wrażenie: całkiem dobry Helles

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12674

                #8
                4,8% alk., 11,5% ekstr.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Ta słodoowość mi nie odpowiada specjalnie.
                Szkoda, że nie można edytować po 10 latach

                Oczywiście ta słodowa strona (miękkość, suszone ziarno muśnięte słodową słodyczą) to kwintesencja dobrego hellesa. I to piwo to ma. Poza tym jak na styl i region (w tym wypadku Górna Bawaria) to stosunkowo dużo chmielu i goyczki (ale oczywiście bardzo niewiele w parównaniu z pilsami). Piana choć tym razem nie była niska nadal nietrwała, leciutka koronka zostaje dłużej. Spora pełnia.

                Dobre, choć ich Spezial ostatnio wywarł na mnie lepsze wrażenie:

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12674

                  #9
                  Teraz tak:
                  Attached Files

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12674

                    #10
                    I obecnie

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12674

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                      4,8% alk., 11,5% ekstr.

                      Dobre, choć ich Spezial ostatnio wywarł na mnie lepsze wrażenie:

                      https://www.browar.biz/forum/showthr...hlight=Andechs
                      A teraz to wydaje mi się nawet lepsze od tamtego (w bezpośrednim porównaniu).
                      Mają podobny profil, a treściwość tego prawie nie odbiega od ich wersji Spezial (które ma 13,5% ekstr.).
                      Bardzo dobry bawarski i w sumie popularny klasyk.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X