Weihenstephan, Weihenstephaner Xan Wellness Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Weihenstephan, Weihenstephaner Xan Wellness Alkoholfrei

Butelka 0,33 litra, alkohol 0 %, kapsel dedykowany piwu
    Kolor - miodowo-złocisty, mętny
    Piana - drobna, wysoka i trwała
    Zapach - lekko pszeniczny plus cytrusy
    Gaz - okey
    Smak - lekko pszeniczne z mocną dawką słodyczy oraz mocnymi cytrusami, delikatna goryczka
    Najlepsze piwo bezalkoholowe jakie piłem

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1326 ( 793 opisane na forum ) 693 - nowe na forum (moje)
    Last edited by sibarh; 2007-12-12, 14:17.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

Xan od xanthohumolu - fenolowego składnika lupuliny, który jak dotąd znaleziono jedynie w chmielu, a który wykazuje potężne działanie antykancerogenne (zapobiega i hamuje rozwój komórek rakowych). To piwo jest dodatkowo wzbogacone w zawartość xanthohumolu właśnie, bo xanthohumol można znaleźć w każdym chmielonym piwie.
      Zdrowsze od tej wersji jest jedynie alkoholowe Xan
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5029

A dziś w wieczornych wiadomościach telewizji abc również mówiono o xanthohumolu i jego anty kancerogennym działaniu.
        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12485

Nieco o pracach nad tym piwem ze strony:

Lecznicze piwo
          Monachium: | | Gosia, @ 15.04.2007 22:50 | Skomentuj

Monachijski profesor wynalazł piwo mające być korzystne dla zdrowia. Butelkowane ma być w niewielkich modnych flaszkach i nosić ezoteryczną nazwę „Xan”. Zawartość naturalnych składników z chmielu zwalcza wolne rodniki. Czy w związku z tym piwo jest naprawdę zdrowe?

Stres, palenie, mało urozmaicone jedzenie – lista czynników obciążających nasze zdrowie jest długa. I jednakowo długa jest lista co eksperci zdrowia zalecają jako środki lecznicze. Picie piwa do tej pory nie cieszyło się specjalnym uznaniem.

Obecnie stworzono piwo które ma być korzystne dla zdrowia. Rozlewane ma być do małych, poręcznych butelek i nosić nazwę „Xan”. Wynalezione zostało przez profesora Wernera Backa z Technicznego Uniwersytetu w Monachium. Szczególna w tym piwie jest zawartość Xanthohumol. Jest to naturalny środek zawarty w chmielu, który zwalcza tak zwane wolne rodniki, substancje uszkadzające komórki i w konsekwencji wywołujące nowotwory.

Większa część Xanthohumol jest tracona w czasie procesu tworzenia piwa. Monachijskiemu naukowcowi udało się opracować nowy sposób warzenia, w czasie którego znacząca większość Xanthohumol pozostaje w piwie. Spożycie piwa Xan, powinno poza przyjemnościami z konsumpcji przynieść dodatkowo pozytywne efekty zdrowotne, twierdzi wynalazca. Dla dbających szczególnie o zdrowie stworzono wersje bezalkoholową o nazwie „Xan Wellness”.

Wprowadzenie nowego piwa na rynek nie jest proste. Pierwsze próby miały miejsce w 2005 roku i zakończyły się niepowodzeniem. W tym roku, w maju rusza nowa wielka kampania reklamowa przedstawiająca piwo w zupełnie nowym wizerunku, mającym przekonać klientów. Zdrowie ma swoją cenę, dlatego w supermarketach sześciopak kosztować będzie 4,99 euro, skrzynka 18,99 euro. Za cenę odpowiedzialny jest kosztowny proces produkcyjny, chroniony patentem.

Czy piwo to może być naprawdę zdrowe?. W centrum chorób nowotworowych w Heidelberg chemicy sprawdzają działanie Xanthohumol na szczurach. Do tej pory wykorzystywali substancję z szyszek chmielowych w formie czystej. Są jednak zdania, ze alkohol może powodować łatwiejsze przyswajanie jej. Naturalnie przy nadmiernym spożyciu, wątroba będzie szybciej zniszczona niż Xanthohumol pomoże, mówi twórca. Ma to również odniesienie do osób dbających o figurę. Poza zawartością alkoholu piwo „Xan” ma taka samą ilość kalorii jak każde inne.

Comment

Przetwarzanie...