Tegernsee Brauhaus, Tegernseer Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Tegernsee Brauhaus, Tegernseer Hell

Butelka euro 0,5 litra, alkohol 4,8 %, eks.11.5%, kapsel firmowy browaru
    Kolor - bladożółtyy, klarowny
    Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - słodowy z delikatnym chmielem
    Gaz - właściwy
    Smak - wyraźny słodowy, średnio chmielone, wyraźnie słodkie, średnia goryczka
    Dobre, poprawne piwo.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1335 (799 opisane na forum ) 699 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Bier:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• naczelnik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 1884

Chyba jakies inne piwo pije

Cienkusz straszny. Te 11.5% ekstraktu to chyba blad w druku
      Smak mocno cienkuszowaty, slabiutenka goryczka.
      To piwo jest chyba dla kierowcow

Jako ciekawostka, ale raczej tylko jeden jedyny raz.
      Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9797

Moje miało jedynie 11*. Barwa słomkowozłota. Piana biała, bardzo drobna, średniotrwała, osadza się na szkle.
        Pachnie słodowo i trochę kwiatowo-ziołowo, niezbyt intensywnie. W smaku delikatna goryczka, lekkie zioła i rozbudowujący się słód z owocowym akcentem.
        Nagazowanie wysokie, ale OK. Opakowanie, jak na fotce, dodam jedynie, że na kontrze giety wywód, że tradycje piwowarskie w Tegernsee sięgają roku 746 , kiedy to powstał tam klasztor benedyktynów.
        Pite w upalny wieczór bardzo mi podeszło... Aha, kupione na stacji benzynowej gdzieś w Bawarii .

Comment

• Hedin
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.02
          • 370

Piłem z Dagną niedawno, czyli niezbyt odpowiednia pora roku na takie piwo. Ogólnie smaczne, lekkie piwo, kojarzące mi się troszkę z Koelschem. Domyślam się, że to bardziej piwo zaliczane do "Staffettenbier", takie codzienne, bez polotu, o bardzo łagodnym smaku.

Comment

• baronmokotowa
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.09
            • 22

Zdecydowanie polecam to piwo.
            Tak jak tu juz napisano - codzienne. Jednak zdecydowanie z polotem. Moim zdaniem obecnie trzeba sie niezle naszukac, aby znalezc wlasnie takie codzienne, ale znakomite piwo.

Jesli dla kogos zbyt lekkie - znakomita alternatywa bedzie Tegernseer Spezial.

Poza tym w samej knajpie przy browarze podaja tez z beczki lekka odmiane Hellesa.

Podsumowujac, znam wielu bawarczykow, ktorzy bardzo chwala sobie Tegernseera - i rownie duzo przedklada Hellesa nad Speziala.

Comment

• barthez
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.07
              • 367

Poprawne, choć bez jakiegoś zdecydowanego smaku, praktycznie niewyczuwalna goryczka. Myślę, że określenie "codzienne" bardzo tutaj pasuje, taki piwny Volkswagen - nieoryginalne, ale solidne.

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

Barwa jasnozłocisto-żółtawa. W pełni klarowna.
                Piana dość niewysoka, o drobnej teksturze. Nietrwała. Redukuje się do cienkiego nalotu, lecz zostawia ślady na ściankach szkła.
                Aromat niezbyt wyrazisty, głównie miękki, słodowy, choć ma towarzystwo trawiastego chmielu.
                W smaku wyczuwalna specyficzna nieco ziołowo-apteczna nuta chmielowa. Mimo wszystko goryczka na bardzo niskim poziomie. Do tego słodkawe posmaki słodowe, które jako ostatnie wygasają na podniebieniu.
                Dość wysokie nagazowanie podkreśla bardzo orzeźwiający charakter tego piwa.
                Opakowanie jak u sibarha. Proste, podkreślone bawarskimi barwami, z historycznym szkicem klasztoru benedyktynów w Tegernsee. Kapsel firmowy. Na kontrze ekstrakt - 11 Plato, alkohol 4,8%
                Przyjemne, rześkie, sesyjne piwo. Zadziwia wysoki jak na styl udział smaków i aromatów odchmielowych kosztem słodowości. W morzu piw z Bawarii burzy nie czyni, choć nie można odmówić mu uroku bezpretensjonalności. 7,5 w skali 1-10.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• becik
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

kolor - słomkowy
                  piana - drobna, delikatna, opadała dość szybko
                  zapach - leciutki, głównie słodowy
                  smak - leciutkie, goryczka wyczuwalna na średnim poziomie, słodkawe w kącikach ust przypominające gotowana kukurydzę, finisz słodowy
                  gaz - trochę za dużo

Przeciętne piwko
                  Attached Files
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12699

Obecnie 11% ekstr i 4,8% alk.

Piwo z mocno zarysowaną, czystą słodową bazą z lekką goryczką i łagodną goryczką.
                    Poprawne i dobrze pijalne.

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12699

Po dwóch latach bez zmian. Opakowanie i parametry te same. Czyste w odbiorze. Lekkie, ale słodowa baza całkiem wyraźna, nieco chlebowa.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

z lekką goryczką i łagodną goryczką.
                      z lekko-łagodną goryczką

Przyjemny powrót, proste, łagodne ale też zdecydowanie sesyjne i smaczne.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12699

Click image for larger version

Name:	P1080405.JPG
Views:	509
Size:	25,3 KB
ID:	2318998

Comment