To mój pierwszy pszeniczny koźlaczek i pierwsze piwo z Brauerei Aying.
Butelka 0,33l, alk. 7,1, ekstrakt 16,5°P, zakupione gdzieś tam w Bawarii Piwo sezonowe - zimowe.
Aż żal było otwierać bo tylko jedną butelczynę miałem.
Kolor: Pomarańczowy, głęboki z solidną ilością drożdżowych mętów - cudo!
Piana: Atomowa! Bardzo trudno się nalewało. Po wypiciu szklaneczki, a piłem dość długo, na dnie pozostał ponad centymetrowy kożuszek. Do tego nagazowanie było więcej niż solidne.
Zapach: Banany jak się patrzy! Tak intensywnych i smacznych bananów jeszcze w piwie nie czułem. Czuć było w całym mieszkaniu - domownicy powiedzieli! Do tego słód, akcent chmielu i korzeni.
Smak: Pierwszy łyk i poczułem bananowy słód - tak to roboczo nazwałem Doskonale zachowana równowaga między smakiem kwaśnym, a słodkim. Goryczka nie nachalna ale trochę zalegająca po przełknięciu. Finisz słodko - gorzki. Delikatnie czuć w przełyku alkoholowe grzanie ... w brzusiu i głowie też. Generalnie piwo solidnie rozgrzewa.
Bomba! Polecam.
Jeśli chodzi o zdjęcie to postawiłem na kolor!
Butelka 0,33l, alk. 7,1, ekstrakt 16,5°P, zakupione gdzieś tam w Bawarii Piwo sezonowe - zimowe.
Aż żal było otwierać bo tylko jedną butelczynę miałem.
Kolor: Pomarańczowy, głęboki z solidną ilością drożdżowych mętów - cudo!
Piana: Atomowa! Bardzo trudno się nalewało. Po wypiciu szklaneczki, a piłem dość długo, na dnie pozostał ponad centymetrowy kożuszek. Do tego nagazowanie było więcej niż solidne.
Zapach: Banany jak się patrzy! Tak intensywnych i smacznych bananów jeszcze w piwie nie czułem. Czuć było w całym mieszkaniu - domownicy powiedzieli! Do tego słód, akcent chmielu i korzeni.
Smak: Pierwszy łyk i poczułem bananowy słód - tak to roboczo nazwałem Doskonale zachowana równowaga między smakiem kwaśnym, a słodkim. Goryczka nie nachalna ale trochę zalegająca po przełknięciu. Finisz słodko - gorzki. Delikatnie czuć w przełyku alkoholowe grzanie ... w brzusiu i głowie też. Generalnie piwo solidnie rozgrzewa.
Bomba! Polecam.
Jeśli chodzi o zdjęcie to postawiłem na kolor!
Comment