Lederer Bräu, Premium Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Lederer Bräu, Premium Pils

Butelka 0.5 litra zielona, alkohol 5,1 %, eks.brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - jaśniutki, żółty, klarowny
    Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - słodowy z lekką nutą chmielową
    Gaz - okey
    Smak - lekko słodowy z wyraźnym mocnym chmielem, lekko słodkie, średnia goryczka
    Poprawny pils o wyraźnym smaku

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1444 (853 opisane na forum ) 753 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

Dodałbym, że nie jest to zwykła goryczka, lecz w porównaniu z innymi pilsami goryczka szlachetna, naprawdę przyjemna i aromatyczna. Nie żałują dobrego chmielu.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• sibarh
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Pils:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Bardzo jasna, słomkowa barwa.
        Piana bardzo przyzwoita, dość zwarta, długo się utrzymuje na powierzchni piwa. Do tego ładnie oblepia ścianki szklanki.
        W aromacie dominuje przyjemna orzeźwiająca chmielowość, a gdzieś z tyłu przebijają się słody.
        Smak z prawidłową i oczekiwaną w niemieckim pilsie wyraźną chmielową goryczką. Nie jest ona w żadnej mierze gryząca czy ściągająca. Słodowość jest tutaj tylko tłem. Finisz goryczkowy, ale niezbyt długi. Jeśli bym się chciał jakoś przyczepiać, to mimo wszystko wydaje mi się to piwo smakowo nieco zbyt mało treściwym.
        Nasycenie jest nieco za wysokie i podszczypuje w język.
        Sympatyczne opakowanie jak na zdjęciu sibarha. Wszystko w konwencji zielonej (łącznie z butelką) i srebrnej. W logo charakterystyczny krokodyl wijący się wokół stylowego, zamykanego kufla. Takiż sam kapsel. Parametry też nie uległy zmianie.

Pijalne piwo sesyjne, pomimo pewnych niedoskonałości zawojowałoby spokojnie z palcem w... pianie większość naszych przemysłowych pilsnerów i lagerów. No ale to oddaje tylko uśredniony poziom piwowarskiej kultury w obydwu krajach. Ocena 6,5 w skali 1-10.

A warto wiedzieć, że browar Lederer z Norymbergi należy do Tucher Bräu GmbH & Co. KG i co za tym idzie jest częścią spożywczego molocha Oetker Gruppe...
        I jeszcze strona browaru: http://www.lederer.de/, na której między innymi możemy przeczytać o pochodzeniu krokodylego loga.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12563

Aromat - wyraźny chmiel, potem nieco słodów
          Piana - gęsta, dość wysoka, trwała, lepi się do szkła
          Wysycenie - wyraźne
          Smak - pomimo mocnego chmielenia i wyraźnej goryczki, wyczuwalny jest wyraźnie słód, nieco słodkawy, który nadaje treściwości temu piwo.

Smak wyraźny, wszytko na swoim miejscu, przyzwoita klasyka

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Bardzo smaczny, lekki i mocno chmielowy, goryczkowy pils. Jeden z najlepszych niemieckich pilsów jakie piłem.

Kolor: Bardzo jasny, słomkowy.
            Piana Wysoka, zbita, czapowata i cholernie trwała. Utrzymuje się do samego końca.
            Zapach chmielowo ziołowy z lekkim skunksem i diacetylem. Całkiem jednak przyjemny.
            Smak bardzo lekki, piwo jest bardzo pijalne, goryczka bardzo mocna i wyraźna, chmielowa ale świetnie dopasowana, bardzo szlachetna bez cienia cierpkości, i nie zalegająca.
            Wysycenie idealne do konsumpcji na szybko, na orzeźwienie.

Świetne piwo, szkoda, że tak rzadko spotykane i dosyć drogie 6-7 złotych), bo w lato mógłbym je pić codziennie!
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12563

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi

A warto wiedzieć, że browar Lederer z Norymbergi należy do Tucher Bräu GmbH & Co. KG i co za tym idzie jest częścią spożywczego molocha Oetker Gruppe...
              I jeszcze strona browaru: http://www.lederer.de/, na której między innymi możemy przeczytać o pochodzeniu krokodylego loga.
              Strona już nie działa, ale ety "starodawne", choć butelka nadal zieolna.

W odbiorze nie czuję już aż tak wyraźnych słodowych atrybutów. Aromat skromny, piana bez zarzutu. W smaku jak wiele pilsów niemieckich koncernów, poprawne i nic więcej.
              Nie wiem, gdzie obecnie warzą to piwo. To jest jednak ewidentnie niebawarski pils, nie wspominając o Frankonii. Ich pilsy można krytykować, ale przynajmniej czuć różnicę

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12563

Click image for larger version

Name:	P1080445.JPG
Views:	56
Size:	21,9 KB
ID:	2319004

Comment