Engel, Engel Keller Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Engel, Engel Keller Pils

    Zawartosc Alk.4,9 %
    Barwa Brudno zoltawa Metna.
    Piana obfita i dosc trwala
    Mocna Aroma i dosc spora porcja goryczki a zarazem troche kwaskowate.
    Jak dla mnie nietypowy Pils-Po prostu Bawarski
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Piwo ma 4,9% alko i 11,8 Blg.
    Jest jasnozłotobursztynowe, nieprzejrzyste. Unoszą się jakieś drobinki. Drobna, biała, sztywna piana, opada powoli. Kożuszek utrzymuje się długo.
    Zapach słodowo-piwniczny, przebija się chmiel. Jakby trochę... miód? Po ogrzaniu zdecydowany słód. W smaku goryczka, trochę płaska i maślana.
    Butelka - jak widać wyżej - zakręcana, na etykiecie fota/rycina browaru w sepii, srebrna obwódka i krawatka. Kontry nie stwierdzono.
    Przyzwoite piwo, w zapachu bardziej "keller", ale w smaku bardziej "pils" .

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      piana: dość marna, ale utrzymuje się warstewką,
      zapach: znany z innych piw niemieckich, jedzie piwnicą, coś podobnego można u mnie w piwnicy wyczuć ,
      kolor: słomkowy, nie wlałem osadu drożdżowego z dna butelki więc jest klarowne, ciekawe czy to refermentacja czy opisana na butelce niefiltracja, jeżeli to drugie to uczcie się polskie browary,
      smak: porządny niemiecki Pils, lekko kwaskowy, lekka goryczka, lekka słodowość, największą rolę w tym piwie gra zapach,
      wysycenie: OK.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Piana: średnioobfita, średnio- i drobnopęcherzykowa,
        Kolor: jasnozłocisty, mętny. Jak na kellera trochę zbyt jasny, ale to jest przecież keller pils.
        Wysycenie: dość wysokie, jak na kellera ciut za ostre.
        Zapach: żadnej piwnicy nie czuję. Zapach słaby, chyba chmielowy. Zaryzykowałbym nawet cytrusowy aromat chmielu.
        Smak: bardzo fajny, goryczka średnia, raczej wytrawne, leciuteńka kwaskowość. Bardzo smaczne, ma się ochotę na następny łyk.
        Opakowanie: bardziej gustowne niż Weissbier Pils, ale jak dla mnie nieco mdłe.


        Smakuje jak średniochmielony pils restauracyjny. A uzyskanie takiego efektu w butelce nie jest proste.

        Nie jest to typowy keller, zbyt wytrawny i uładzony, ale mimo wszystko gorąco polecam.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #5
          Nie bardzo podszedł mi ten piwniczny pilzner. Za duże wysycenie, za silna goryczka o ściągających właściwościach starego chmielu, nie najlepsza piana i miodowa pierwsza nuta. No cóż za jakiś czas powtórzę i skonfrontuję swoje wrażenia.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            lekka goryczka,
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            goryczka średnia,
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
            za silna goryczka o ściągających właściwościach starego chmielu,
            I to wszystko piwo z jednej warki.

            A na marginesie, ściągające uczucie raczej spowodowane jest przez nadmiar garbników np. z łuski słodu, może też i z chmielu, ale raczej nie starego. Stary chmiel daje aromaty serowe, a nie garbnikowe.
            Last edited by kopyr; 2009-12-13, 23:16.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

              #7
              Ciekawe zestawienie Albo różnice warek, albo nasze odczucia i oczekiwania były inne. Ale ja nawet nie mogę dokładnie określić do kiedy piwo jest zdatne do spożycia, bo mają system dziurkowania przy odpowiednich liczbach, ale te naddarcia wypadają w szczerym polu, nie mówiąc już o tym, że mam ich więcej niż trzeba. Nie ma to jak symultaniczny panel degustacyjny.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                hehe, ale fajowo. Widać każdy inaczej rozumie goryczkę. Najbardziej goryczkowego Pilsa piłem w Hauscie. Tam można powiedzieć, że jest to porządnie chmielony Pils, więc teraz może mam przestawioną skalę.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Albo różnice warek, albo nasze odczucia i oczekiwania były inne.
                  Na 95% warka jest ta sama.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Ramiel
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.11
                    • 207

                    #10
                    Piwo w smaku lekko słodowo-chlebowe z wyraźną ale niedominującą goryczką - mniejszą niż się spodziwewałem. W zapachu żadnej piwnicy, jedynie mało wyrazisty chmiel. Całkiem przyjemny, łagodny keller.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X