Pyraser, Kellerbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Pyraser, Kellerbier

Butelka 0.5 litra, alkohol 4,8 %, eks. brak, zakrętka firmowy browaru
    Kolor - miodowo-pamarańczowy, mętny
    Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - słodowo-chmielowo-chlebowy
    Gaz - okey, bąbelki cały czas pracują
    Smak - słodowo-miodowe, razowy chleb, lekko palone, średnio słodkie, spora goryczka
    Smaczne piwo. Polecam

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1666 - moje 872 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Jak na naturtrub przystało lekko mętne o pięknym miodowym kolorze. Piana mogłaby się utrzymywac dłużej ale okrąg pozostał do końca picia. Smak słodowo-lekko miodowy z delikatną goryczką w tle. smaczne piwo ale nic wielkiego. Przy cenie 5,50 PLN nie powtórzę ale do pierwszej degustacji zachęcam.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

Piwo ma piękny, miedziany kolor, i - jak na naturtrueb przystało - jest mętne.
        Piana kremowa, drobniutka, sztywna, powoli przechodzi w stan "ostrzępienia" szklanki.
        Wyczuwam zapachy chlebowe, lekkokwaskowatopiwniczne i słodowe, jak widać po mym słowotwórstwie - rozbudowane.
        Smak, po poprzednich doznaniach, nieco rozczarowuje - łagodna chmielowa goryczka ubogacona w tle sporą słodowością.
        Piwo jest niezbyt nagazowane, ale wyczuwa się bąbelki podczas konsumpcji, poza tym - to prawo tego (pod-)gatunku.
        Butelka, jak to u Pyrasera, zakręcana, kapsel browaru. Etykieta w ich stylistyce, ubogaconej motywami kwiatowymi i motylkiem (wszystko widać na fotce). U mnie zamiast kontry - "zajawka" pyraserowych weizenów.
        Spodziewałem się nieco więcej szaleństwa w smaku, ale i tak jest smacznie.
        O ile pamiętam, zakupiłem w Rodzince-Bis za PLN 5,50.

Comment

• Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

O tak, podeszło mi. W smaku jest jakieś takie niekoncernowe
          Nie wiem o co chodzi, ale chyba o chlebowość, wyraźną słodowość, leciutką kwaskowość i smaczek chmielu a do tego odrobinę piwniczności w smaku i zapachu, akurat tyle by zapracować na swoja nazwę. Dużo smaku, polecam!

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Piana: średnioobfita, pozostaje do końca.
            Kolor: mętnopomarańczowy, piękny.
            Wysycenie: niskie, do średniego.
            Zapach: karmelowy, jakiś taki nijaki.
            Smak: delikatna goryczka, leciutka kwaskowość i sporo aromatów niemal górnofermentacyjnych. Jednym zdaniem - smakuje jak domowe.
            Opakowanie: zakręcana butelka, to IMO pogwałcenie tradycji. Nie mogę sobie przykleić kapsla na makatkę, no i sama etykieta nie powala.

Niezłe, ale bez euforii.
            blog.kopyra.com

Comment

• Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2558

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Piana: średnioobfita, pozostaje do końca.
              Kolor: mętnopomarańczowy, piękny.
              Wysycenie: niskie, do średniego.
              Zapach: karmelowy, jakiś taki nijaki.
              Smak: delikatna goryczka, leciutka kwaskowość i sporo aromatów niemal górnofermentacyjnych. Jednym zdaniem - smakuje jak domowe.
              Opakowanie: zakręcana butelka, to IMO pogwałcenie tradycji. Nie mogę sobie przykleić kapsla na makatkę, no i sama etykieta nie powala.

Niezłe, ale bez euforii.
              Mam nadzieję że nie wprowadzam w błąd, ale o ile dobrze pamiętam, kiedy wypuszczono to piwo na rynek, na kontretykiecie była informacja, że jest to piwo górnej fermentacji, więc może smak Cię nie myli.
              Archiwum piwne

Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Tapir
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 730

Na swojej stronie producent pisze, że to dolna fermentacja

Kolor - ciemno pomarańczowy, głęboki. Mętny.
                Piana - niezbyt obfita, średniopęcherzykowa, dość trwała.
                Zapach - Średnio intensywny. Słodowo chlebowy, lekko piwniczny i kwaskowy. W tle delikatna nuta karmelowa
                Smak - Słodowo treściwy, wyczuwalna chlebowość i delikatna goryczka. Lekki posmak miodowy. Do tego dochodzą nuty owocowo kwaskowe, momentami nawet winne.
                Wysycenie - Niskie
                Opakowanie - jak na zdjęciu sibarha

Kupione za 5.50 w Rodzince Bis

Gdyby było trochę tańsze to co jakiś czas bym powtarzał, tak trzeba czekać do następnej premii w pracy
                Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12675

W skladzie prazony slod.
                  Aromat – slod, lekkie owoce
                  Barwa – zloto-herbaciana
                  Piana - umiarkowana, szybko opada do obwodki
                  Wyszcenie – umiarkowane
                  Smak – slodowosc szybko przelamana lekko kwaskowa owocowoscia