Weihenstephaner, Vitus Weizenbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Weihenstephaner, Vitus Weizenbock

    Ekstr. 16.5%, alk. 7.7%, but. 0.5 l.
    Ciemnozłote, mętne, mocno nagazowane, piana bardzo wysoka, sztywna i trwała.
    Zapach pszeniczno-drożdżowy, cytrynowy i jednocześnie silnie owocowy (wiśnie, śliwki), intensywny.
    W smaku typowe pszeniczne nuty kwaskowo-drożdżowe na równi z tymi samymi owocami co w zapachu, do tego słodowy posmak.
    Pierwszy jasny pszeniczny koźlak jakiego piję więc trudno do czegoś porównać, ale ogólnie smakuje, przypomina belgijskie jasne mocne ale.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #2
    Parametry i eta bez zmian, chociaż wszystko na zdjęciu Kamila wyszło nieco ciemnie.
    Piana: bardzo biała, dość obfita, dość trwała, bardzo fajna
    Gaz: więcej niż mniej
    Kolor: jasnopomarańczowożółty, porządnie mętne
    Zapach: bardzo mocno pszeniczny, bananowo-goździkowy
    Smak: czysta, banowo-goździkowa pszenica, lekko ostra, bardzo wyraźna w smaku. Brak posmaków alkoholowych, aczkolwiek czuć moc.
    Bardzo dobre, bardzo klasyczne.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • Aleksandros
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 352

      #3
      Kolor: Jasnopomarańczowy, mętny. Kojarzy się z mętnym sokiem jabłkowym. 4
      Piana: Drobna, biała, sztywna, dość obfita. W trakcie spożycia redukuje się do cienkiej warstewki. 4,5
      Zapach: Klasyka. Banany i goździki, średnio intensywny. 4
      Smak: Bardzo harmonijny, pełny. Są banany i goździki, zrównoważona słodycz i kwaskowość. Po przełknięciu czuć porządną, jak na weizena, goryczkę. Alkohol nieco drapie w gardle i grzeje w przełyku, ale w smaku jest niewyczuwalny. 5
      Wysycenie: Idealne. 5
      Opakowanie: Jak na zdjęciu powyżej. Według mnie proste, ale stylowe. 4
      Uwagi: Dobry weizenbock. Polecam!

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

        #4
        Aromat - banany na pierwszym planie, potem drożdżowość
        Barwa - mętna, pełna, miodowo-jasnopomarańczowa
        Piana - dość wysoka, gęsta, nie nazbyt trwała
        Wysycenie - umiarkowane dla stylu, ale stylowo musuje
        Smak - banany, cytrusy początkowo schowane, potem bardziej dają o sobie znać, ciekawie
        komponując się z rozgrzewającym alkoholem. No właśnie alkohol daje o sobie znać tylko w tym punkcie.
        Treściwość - zdecydowanie pełne, jak na koźlaka jednak lekkie

        Ciekawe piwo. Smakuje bardziej jak klasyczna /i zresztą smakowita/ pszenica. Ale przyjemnie grzeje /tak jak zresztą wspomniał Aleksandros/ w gardle. Smakowo wydaje
        się nie do końca koźlakowy /w kierunku klasycznej pszenicy/, ale jest świetnie pijalny i bodzie cholera!

        Drink-Hala, Wrocław

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #5
          Piwo bez dwóch zdań doskonałe. Najbardziej powinno przypaść do gustu miłośnikom mocnych piw belgijskich. Na dobrą sprawę to taka wariacja na ich temat z większą domieszką słodów pszenicznych i bardzo lekką melanoidynowych. Rześka owocowość cytrusów gra pierwsze skrzypce, banany akompaniują, a melon i goździk delikatnie w tle muskają usta. Uwaga: piwo mocne i mocno sesyjne!

          Comment

          • Sekator
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.06
            • 269

            #6
            Piwo dobre, ale nie do końca tego oczekiwałem. Chyba bardziej by mi smakowało, gdyby miało więcej elementów koźlakowych. Dla mnie to tylko mocniejsza pszenica, która zamiast chłodzić w gorące dni to rozgrzewa. Wrzucam zdjęcie trochę lepiej reprezentujące barwę piwa.
            Attached Files
            http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Kolor (i transparentność) jasnego miodu wielokwiatowego. Piana biała, drobna, początkowo solidna ale bardzo szybko opadająca do niewielkiego kożuszka.
              Aromat cytrusowo-tropikalny, w którym oprócz banana odnaleźć można cytrynę czy ananas oraz delikatne nuty pieprzowe.
              W smaku bardzo pełne i treściwe. Świetny balans dojrzałego banana i cytrusowej rześkości. W drugiej kolejności do smaku dochodzi rozgrzewający alkohol i goryczka.

              Świetne piwo, w którego wypadku trafne wydają się porównania do piw belgijskich.
              Takie pszenice mogę pić częściej. W końcu jak większość bez zmrużenia oka przyjmuje, że Viva la vita jest witem to ja przyjmę, że Vitus jest pszenicą
              Last edited by leona; 2013-11-14, 22:27. Powód: lit

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12565

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
                Ekstr. 16.5%, alk. 7.7%,
                Parametry bez zmian.
                Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan gilt als die älteste Brauerei der Welt und befindet sich auf dem „Weihenstephaner Berg“ in Freising.


                Aromat - wyraźny, bardzo dojrzały banan, trochę korzenności drożdżowej
                Piana - dość wysoka, zwarta, średnia trwałość, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle
                Barwa - jasna pomarańcza z miodem, zmętnione
                Wysycenie - średnie, ale bardzo wyraźnie musuje i podszczypuje
                Smak - sporo bananów, u mnie cytrusy raczej z tyłu (cytryna), drożdżowa korzenność. Jest trochę alkoholu, który drapie w gardło
                Treściwość - cięższe piwo

                Właściwie odczucia mam jak 10 lat temu, z tą różnicą, że obecnie wydaje mi się raczej ciężkie.
                Powiedziałbym, że to nawet taki weizen doppelbock Ich dubeltowy klasyk Korbinian ma mniej alkoholu (choć znacznie wyższy ekstrakt).

                Rzeczywiście może przywodzić skojarzenia z jasnymi, ciężkimi ejlami belgijskimi.

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12565

                  #9
                  Opakowanie raczej niezmienione od lat Click image for larger version

Name:	P1130261.jpg
Views:	31
Size:	22,8 KB
ID:	2339207

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X