Goslar (?), Gose Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Goslar (?), Gose Hell

    Rzadki gatunek piwa pszenicznego z Goslar, wśród składników są kolendra i sól(!) Raz było tematem konkursu, piwa tego typu warzone są też w Lipsku i Burgliebenau.
    Kupione w piwnym sklepie w Amsterdamie.
    Alk. 4.9%, but. 0.5 l.
    Złociste, mętne, dosyć mocno nagazowane, piana olbrzymia, bardzo trwała i sztywna jak bita śmetana.
    Zapach nawet bardziej kwaskowo-cytrynowy niż w typowych pszeniczniakach, do tego trochę bananów.
    Smak również mocno i świeżo kwaskowy, do tego w posmaku trochę słodu z takim smaczkiem cytrynowego chleba (jest taki w jednej piekarni w Utrechcie).
    Zdecydowanie bardziej jak belgijsko-holenderski witbier niż klasyczna niemiecka pszenica. Bardzo dobre.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #2
    Aktualnie piwo to jest warzone w pobliskim Altenau (15km) w Kolberg Brauerei. Na piwo z Goslar musimy poczekać do lata, gdy otworzą po renowacji Goslar Brauhaus. Koszt tego piwo w okolicznych "getrenkach" kształtuje się od 60centów za flaszke 0,3l i 90 centów za półlitrową butle.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      (...). Na piwo z Goslar musimy poczekać do lata, gdy otworzą po renowacji Goslar Brauhaus. (...)
      Przed kilkoma dniami został otwarty Brauhaus Goslar.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Ramiel
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 207

        #4
        Najnowszy nabytek ze Strefy Piwa (cena 7.50 zł) Piwo ma obecnie 4.8% alk.

        Kolor: złoty, mętny
        Piana: wielka, gęsta, trwała
        Wysycenie: wysokie
        Zapach: cytrusowo-bananowy
        Smak: przyjemna słodowość z bananową nutką, cytrusowy kwasek, odrobina soli
        Bardzo przyjemnie się pije, dość łatwo wchodzi ale nie brakuje mu treści.
        Postulowałbym oznaczenie tego piwa jako Helle Gose jako, że jest jeszcze ciemna odmiana z tego browaru.

        Aktualne zdjęcie
        Attached Files

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #5
          Przecież to piwo jest warzone przez Kolberg Brauerei. W Goslarze jest tylko browar restauracyjny, który nie rozlewa piwa do flaszek!
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Żywiec
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 1571

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Przecież to piwo jest warzone przez Kolberg Brauerei. W Goslarze jest tylko browar restauracyjny, który nie rozlewa piwa do flaszek!
            Tak sie składa, że to piwo sprowadziłem osobiście w ubiegłym tygodniu z Goslaru i w sklepach pojawia się z dystrybucji Piwiarni Żywieckiej. Piwo jest warzone w Brauhaus Goslar i jest w jasnej i ciemnej odmianie. Jest to faktycznie browar restauracyjny, ale piwo jest warzone właśnie tam. Oprócz tego sprowadziełm też Ritterguts Gose.
            Attached Files

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              Tak się składa, że byłem w jednym i drugim browarze gdzie jednomyśnie potwierdzają moja teze: http://www.browar.biz/galeria.php?id=10995
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1571

                #8
                To ciekawe bo właściciel browaru w Goslar w czwartek twierdził co innego? Jak pojadę tam znowu to zbadam bardziej wnikliwie sprawę. Ponadto różne zagraniczne serwisy internetowe potwierdzają produkcję tego piwa w tym browarze. A może to piwo jest poprostu rozlewane usługowo poza tym browarem?

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
                  To ciekawe bo właściciel browaru w Goslar w czwartek twierdził co innego? Jak pojadę tam znowu to zbadam bardziej wnikliwie sprawę. Ponadto różne zagraniczne serwisy internetowe potwierdzają produkcję tego piwa w tym browarze. A może to piwo jest poprostu rozlewane usługowo poza tym browarem?
                  Gdy tam byliśmy piwowar właśnie rozpoczynał warzenie Gose.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Piłem wersję "dunkel".
                    Spodziewałem się kwasu i soli a zastałem cytrusową kwaskowość, bez soli i bez podawanej w składzie kolendry.
                    Dość smaczne ale dla mnie bez rewelacji.

                    Comment

                    • Kwadri
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.10
                      • 1216

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

                      Piwo wizualnie nie wygląda na jakieś felerne, termin ma bardzo długi - do marca 2012, ale coś w smaku jest nie tak. To moje pierwsze podejście do tego piwa i wydaje mi się, że może wypada je pić podobnie jak Berliner Weisse, czyli z dodatkiem...? Wtedy to chyba byłoby ciekawe... a tak tylko się męczę i kompromituję Proszę o informację.
                      Darek chyba ma racje. Pod poniższym linkiem kilka sposobów na Gose zmieszane z likierem bądź sokiem, ale nie jestem do końca pewien bo słabo znam niemiecki.
                      Last edited by Kwadri; 2011-04-15, 09:41.
                      www.lkschmielowice.futbolowo.pl

                      Comment

                      • Kwadri
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.10
                        • 1216

                        #12
                        Według Ratebeer:

                        Goslarer Gose Hell


                        Goslarer Gose Dunkel


                        Goedecke Döllnitzer Ritterguts Gose


                        Najwyżej oceniane ostatnie...
                        Last edited by Kwadri; 2011-04-15, 09:46.
                        www.lkschmielowice.futbolowo.pl

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9787

                          #13
                          No tak, każde piwo można sp..., dodając dziwne likiery albo soki.
                          W tym tekście jest wytłumaczenie, że Gose to nowy, inny smak, dlatego pierwsza szklanka nie musi smakować, ale za to druga...
                          Mam tylko nadzieję, że nikt z Browaru Jagiełło nie dotrze do powyższego linka .

                          Comment

                          • Kwadri
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.10
                            • 1216

                            #14
                            Goslar, Gose Hell

                            Kolor: Jasnozłoty, średnio mętny.
                            Piana: Biała, średniobąblowa, wysoka. Po dłuższym czasie opada do grubej kołderki. Do końca zostaje pierścień.
                            Zapach: Cytrusowo-słodowy. Przypomina pszeniczne. Kolendra delikatnie w tle, z czasem czuć ją nieco mocniej.
                            Smak: Początek orzeźwiający, cytrusowo-pszeniczny, delikatnie kwaskowy, po czym dociera lekko słony posmak i miesza się z niezbyt mocną, ale przyjemną goryczą. Po kilku łyczkach słone posmaki zanikają, próbuje się przebić kolendra, a gorycz nabiera mocy. Smaczne i orzeźwiające.
                            Wysycenie: Całkiem wysokie, dość mocno szczypie.
                            Opakowanie: Takie jak na fotce Ramiela.

                            Zaw. alk. 4,8%. Kupione w Świecie Piwa w Tychach.
                            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

                            Comment

                            • Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedzi
                              Darek chyba ma racje. Pod poniższym linkiem kilka sposobów na Gose zmieszane z likierem bądź sokiem, ale nie jestem do końca pewien bo słabo znam niemiecki.
                              http://www.leipziger-gose.com/wie-go...nken-wird.html
                              Poniżej tłumaczenie ulotki, którą otrzymałem przy okzji zakupów piwa Gose w Lipsku. Producent poleca kilka różnych mikstur...ponoć tak podane Gose smakuje mniej odpornym piwoszom. Nie wiem, nie próbowałem ale likier, syropy i soki zakupiłem. Postaram się zrobić z tego użytek na Festiwalu Birofilia i zaprosić największych fanatyków na degustację.

                              "Mikstury / mieszanki/ z Gose podczas gorącego lata.

                              Drodzy przyjaciele Gose,

                              w załączniku otrzymujecie Państwo aktualny przegląd mikstur / mieszanek/ z Gose.

                              Z pomocą różnych wariacji można zmieniać smak Gose.


                              Gose z syropem:

                              (20 ml syropu do 0,3 L Gose / 40ml.syropu do 0,5 l Gose )

                              Klasycznym syropem jest malina i syrop Waldmeister (w wolnym tłumaczeniu mistrz leśny )
                              Prosimy również spróbować syropu z wiśni i czarnego bzu.

                              Gose z likierem:

                              (20 ml syropu do 0,3 L Gose / 40ml.syropu do 0,5L Gose )

                              Dla mężczyzn zalecany jest tzw. „Regenschaerm (nazwa własna )
                              To jest tradycyjna mieszanka Gose z likierem kminkowym lub likierem Allasch.

                              Panie wolą bardziej bezpieczną wersje z likierem wiśniowym lub likierem z czarnej porzeczki.

                              Gose z sokiem owocowym:

                              (Pół szklanki piwa Gose wymieszaj z sokiem owocowym lub nektar z co najmniej 50% owoców. Bardzo popularne mieszanki są tutaj na soku wiśniowym, truskawkowym lub mango).

                              Zalecana temperatura picia: 8-10 stopni

                              Proszę wymieszać drożdże"

                              Poniżej zdjęcia oryginalnych syropów do Gose.
                              Last edited by sibarh; 2011-09-03, 08:08.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X