Oettinger, Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

Oettinger, Pils

Kolejne piwo z browaru: OETTINGER Brauerei GmbH
    Puszka 0,5 litra, alkohol: 4,7%, ekstrat: brak danych (11,5% na stronie browaru)
    Zakupione w Auchan, cena 3,19.
    Kolor: strasznie jasny
    Piana: drobnoziarnista, szybko opadła
    Zapach: silnie metaliczny zapach (nie wiem czy to wpływ opakowania)
    Nasycenie: ok, piwo "pracowało" dosyć długo
    Smak: typowy Niemiecki pilsener
    Opakowanie: w sumie ładna puszka, brak danych o ekstrakcie, informacje w kilku językach.
    Uwagi: w tej cenie piłem kilka piw lepszych, ale na gorące czerwcowe upały w sam raz.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

I jeszcze puszeczka...
    Attached Files

Comment

• kjaros
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2007.03
      • 378

Kolor: żółty, bardzo jasny
      Piana: jaka piana?!
      Zapach: słodowo-chmielowy ze wskazaniem na pierwsze
      Nasycenie: ok
      Smak: klasyk, całkiem smaczny, "wchodzi" jak woda
      Opakowanie: ot konserwa (szkoda)
      Uwagi: dobry niemiecki pils, minus za dostępność tylko w puszcze i absolutny brak piany
      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

Lekkie i bardzo smaczne. Na moim była piękna piana.
        Kupiłem w Kauflandzie za 2,99 zł za 0,5 l puszkę.

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Znalazłem właśnie zagubioną karteczkę z notatkami z degustacji sprzed jakichś trzech lat. Z kronikarskiego obowiązku uzupełniam.

Kolor: Złoty, ale trochę za jasny.
          Piana: Średnia, dość szybko opada.
          Zapach: Niezbyt silny, chmielowy.
          Smak: Mocno chmielowy, wytrawny, choć w tle czuć lekką słodowość. Goryczka spora.
          Opakowanie: Zapewne puszka.

Comment

• Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

Lekkie i smaczne piwo. Nie wzbudza we mnie zachwytu, średniak raczej, goryczka dośc wyraźna i przyjemna, w tle słabo zaznaczona chlebowość. Mocna 4.

Comment

• Ramiel
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.11
              • 207

Mnie to piwo nie podeszło, goryczka intensywna ale pozbawiona szlachetności. Nie jest złe ale spodziewałem się czegoś lepszego.

Comment

• Krzaken
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.03
                • 5

Zawartość mojej puszki wyjątkowo śmierdzi wodą morską z glonami.
                Piany faktycznie nie ma.
                Przyjemnie gorzkie, chmielowe, gdyby nie zapach byłoby 4, ale niestety ocena: 3,3.
                Cena zupełnie nieadekwatna do jakości. 3zł puszka..

Comment

• ariusz
                  • 2009.06
                  • 484

Przeprowadzilem wlasnie test: tanie Oettinger Pils przeciwko o wiele drozszemu Warsteiner Premium Verum. Zdecydowany zwyciezca: jesli chodzi o etykietke i butelke Warsteiner, reszta czyli smak, zapach, piana itd. o dziwo Oettinger. Nie tak wodniaste jak Warsteiner, Oettinger smakuje jak typowy pilsniak, Warsteiner Premium Verum to Pils i Lager i troche Export w jednym. No i troche metaliczyny smak Warsteinera. Gratulacje dla Oettingera!

Comment

• Piwowar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 2554

Gratulacje dla Ciebie. Dzięki takim porównaniom okazuje się, że sektor premium to oszustwo i może być smakowo gorszy od najtańszego piwa. Co prawda Warsteiner w ostatnich latach trochę spuścił z tonu, ale pamiętam czasy, kiedy skrzynka kosztowała 24 marki, podczas gdy Oettinger swojego pilsa sprzedawał za 8,80.
                    Archiwum piwne

Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• ariusz
                      • 2009.06
                      • 484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                      Gratulacje dla Ciebie. Dzięki takim porównaniom okazuje się, że sektor premium to oszustwo i może być smakowo gorszy od najtańszego piwa. Co prawda Warsteiner w ostatnich latach trochę spuścił z tonu, ale pamiętam czasy, kiedy skrzynka kosztowała 24 marki, podczas gdy Oettinger swojego pilsa sprzedawał za 8,80.
                      Ja mam chyba pewne uprzedzenie do Warsteinera ... Trzy lata temu uczestniczylem w piwnym seminarium organizowanym przez Postbrauerei Karl Meyer z miejscowosci Nesselwang. Testowalismy m.in. piec roznych pilsow. Pamietam, zdecydowanie nie podpadl mi do gustu (jak wiekszosci uczestnikow) piwo oznaczone nr. 4 czyli piwo z miejscowosci Warstein...

Moim zdaniem, Warsteiner w ostatnich latach nie troche, lecz porzadnie spuscil z tonu!

Comment

• molpiwny
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.04
                        • 118

W 2006r. to podłe piwo kosztowało 4,80 - 5,20Euro za skrzynkę w zależności od sklepu w Niemczech (Schwartzwald- okolice Offenburga )
                        Naprodukowali odmian tego piwa.... cytrynowe, bezalkoholowe, pils ,premium....
                        Wtedy cena za inne uważane za szlachetniejsze kosztowały 10-15 euro za kastę.
                        Nigdy nie piłem z konserwy. I chyba nie ma czego żałować.
                        Jednak często zdażało mi się pić tego wynalazka i wspomnienia niemiłe,- jak widzę to w Kauflandzie to odwracam głowę.
                        Ale to tylko moje spostrzeżenia.

Comment

• silvian
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.08
                          • 727

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika molpiwny
                          Jednak często zdażało mi się pić
                          Wtrącę się z lekka nie merytorycznie, "zdarzało" w tej formie jest zdecydowanie bardziej do przyjęcia.
                          "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

Comment

• karol1000
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.09
                            • 1823

Ze względu na cenę nażłopałem się sporo tego piwa podczas studiów w Hannoverze. Teraz po kilku latach pora odświeżyć smak tego piwa i sprawdzić czy naprawdę jest takie słabe jak kiedyś mi się zdawało. Pamiętam że dobrze schłodzone wchodziło dobrze ale już chwilkę po ogrzaniu było straszliwe.
                            A tu dzisiejsza odczucia
                            barwa: złota ładna
                            piana: drobnopęcherzykowa. gęsta i maślana, ładnie się prezentuje optycznie to piwo-na pewno lepiej od niektórych piw z półki premium
                            zapach: słodowo-chmielowy
                            gaz: silny
                            smak: początek "brudny" słodowy, dość szybko wypełniony goryczką również taką trochę brudną-piwniczną. Po ogrzaniu goryczce towarzyszy dość silny ścierowy posmak.

Gdyby skończyć ocenę na wyglądzie to byłoby nieźle, niestety smak już kiepściutki i nie da się tego piwa wysoko ocenić.
                            Attached Files
                            LP

Comment

• ariusz
                              • 2009.06
                              • 484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian
                              Wtrącę się z lekka nie merytorycznie, "zdarzało" w tej formie jest zdecydowanie bardziej do przyjęcia.
                              Witam pana poloniste! Nie wiedzialem, ze jestem na forum ortograficznym, bylem przekonany ze tematem tego forum to piwo. Popelnilem blad ortograficzny i NO CO Z TEGO??? Od prawie 30 lat nie mieszkam w kraju miedzy Odra i Wisla, jezeli cos przekrece, prosze o wybaczenie. Pisze sporo o piwie na ratebeer.com czy biertest-online.de (o wiele wiecej niz na browar.biz) i jezeli tam popelnilem gafe ortograficzna czy stylistyczna, zwlaszcza na ratebeer.com (moj angielski jest tylko dobry), nikt do tej pory nie zwrocil mi uwagi. Jeszcze raz przepraszam za moj blad ortograficzny i przypominam grzecznie: nie jestesmy na forum ortograficznym. Nie jestem Janem Miodkiem, ktory po 30 latach przebywanie za granica kazdy wyraz potrafi napisac bezblednie! Moze ktos mi jeszcze zarzuci, ze nie wykorzystuje polskich czcionek?

Comment

Przetwarzanie...