Kaiser Bräu, Veldensteiner Räucherl Naturtrüb

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Kaiser Bräu, Veldensteiner Räucherl Naturtrüb

    Kupione na stacji benzynowej gdzieś na niemieckiej autostradzie blisko granicy z Austrią.
    Alk. 5.4%, but. 0.5 l zamykana krachlą.
    Brązowe, mętne, słabo nagazowane, piana średniej wielkości, niezbyt trwała.
    Zapach dość mocno wędzony, trochę słodowy, intensywny.
    Smak też silnie wędzony (chociaż daleko mu do bamberskiej ekstremy), lekka słodowość i zdecydowana goryczka z tyłu podniebienia.
    To chyba pierwsza mętna wędzonka jaką próbuję i mi bardzo smakuje. Wiem że o browarze Kaiser Bräu bywały na forum niezbyt dobre opinie ale w serii Veldensteiner trafiają się niezłe piwa.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • kentaki
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 452

    #2
    Piwo prosto z Niemiec. Schłodzone i gotowe do degustacji. Jako zagorzały smakosz piw wędzonych podszedłem do degustacji z wielkim entuzjazmem.
    Na początek konkretne pssssyk przy otwieraniu i wspaniały aromat dymu. W kuflu prezentuje sie klasycznie, kolor ciemnej herbaty, mętny, a po oderwaniu drożdży z dna butelki wręcz brunatny ale ładny. Zapach wędzony dość wyraźny z przebijającą nutą słodu i karmelu, może śliwki? Piana gęsta i zwarta na początku, dość szybko opada. Smak trochę cierpki jakby kwaskowy a w końcówce słodkawy, zdecydowanie inny niż w hardcorowej schlenkerli ale dość przyjemny. Wędzony słód przebija się przez lekko słodkawy aromat a chmiel delikatnie akcentuje tuż po przełknięciu. Wysycenie średnie, choć przy otwieraniu ostro syknęło, w piwie zaś gazu jest w sam raz. To piwo pije się z przyjemnością, nie jest ciężkie, ale przyjemnie rozgrzewa w deszczowy ranek . Nie wiem jaka jest technologia produkcji tego trunku - Veldensteiner czyżby steinbier?? ale przypomina stare, przedpilznerowskie piwa mętne i ciemne. Muszę spróbować coś jeszcze z tego browaru.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23909

      #3
      niestety ten "stein" to tylko fragment nazwy.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2554

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        niestety ten "stein" to tylko fragment nazwy.
        Właśnie, pomijając browary, tamtejsza okolica obfituje nie tylko w kamienie, ale też w głazy i skały. Veldenstein, Pottenstein, czy Königstein, to bardzo popularne nazwy miejscowości w tym rejonie.
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment

        • kentaki
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 452

          #5
          Widzę, że temat steinbier się lekko rozwinął, a czy w ogóle jakiś browar niemiecki jeszcze stosuje metodę rozgrzanych kamieni??

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
            Widzę, że temat steinbier się lekko rozwinął, a czy w ogóle jakiś browar niemiecki jeszcze stosuje metodę rozgrzanych kamieni??
            To mi wygląda na steinbiera.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

              #7
              A Dunczycy warzą to:
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3605

                #8
                Zakupione w getrenku w Neu-Ulm. Parametry i opakowanie bez zmian.
                Piana: ok, półkożuszek, ciut koronki
                Gaz: ok
                Kolor: mętnowiśniowy
                Zapach: truskawka, wędzonka
                Smak: wędzony trochę, lekka goryczka i chmielowość
                Tylko dobrze.
                Lotna ekspozytura browaru

                Też Was kocham.

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12492

                  #9
                  Ciekawostką jest, że jest to piwo niefiltrowane.

                  Aromat - bardzo miły, nuty chleba razowego, dopiero potem wędzenie
                  Barwa - jak na fotce lzkamila, pod światło rdzawo-brunatne, mocno mętne
                  piana - średnia, lepi się do szkła, niezbyt trwała
                  wysycenie - niewysokie, odpowiednie
                  smak - drożdżowe kwaski, razowa chlebowość dopełniona dość subtelnym wędzeniem, lekka paloność, w ustach zostaje przyjemna delikatna wędzoność i wyraźna goryczka. Ładnie zbalansowane.
                  Treściwość - jak na takie piwo niewysoka.

                  Jeśli chodzi o treściwość przypomina Zwikla z tego browaru, myślę że mogłaby być nieco wyższa, ale i tak mamy bardzo fajną kellerową wędzonkę. Muszę przyznać, że Veldensteinery przypadły mi do gustu. Polecam

                  Dostępność: Drink-Hala Wrocław

                  Comment

                  • Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

                    #10
                    Kaiser Bräu, Veldensteiner Räucherl Naturtrüb

                    Kolor: Wiśniowo-brązowy, mętny.
                    Piana: Wysoka, lekko beżowa, drobna. Dość szybko opada do ochronnej powłoki. Później tylko pierścień.
                    Zapach: Lekko wędzony z karmelowym słodem, śliwkami i popiołem w tle. Po ogrzaniu początek miesza się drożdżowo-piwnicznymi aromatami. Całkiem przyjemny, ale inne wędzonki bardziej urzekły mnie swoim aromatem.
                    Smak: W jednym zdaniu ciekawe połączenie wędzonego, piwnicznego i ciemnego piwa. Wędzonka delikatna, ale wyczuwalna. W tle drożdżowe smaczki znane z kellerów i lekka kwaskowość od palonych słodów. W finiszu delikatna goryczka. Ciekawe piwo.
                    Wysycenie: Średnie, ale po co tu większe?
                    Opakowanie: Nie zmieniło się od fotki lzkamila.
                    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Kolor ciemnowiśniowy. Udało mi się nalać klarowne ale na dnie butelki pozostał potężny osad.
                      Piana koloru beżowego, drobna, dość krótka.
                      W aromacie wędzonka jak z przydomowej wędzarni, wędlinowa i bukowa. Nie jest przytłaczająca ale wyraźna. W jej towarzystwie pojawia się karmel, trochę suszonej śliwki.
                      Smak chlebowy i wędzony. Czuć ciemne słody i delikatną, od nich pochodzącą kwasowość. Goryczka niewielka i jedynie wspierająca smaki słodowe. Treściwość raczej niska.

                      Bardzo smaczne piwo, równe, zbalansowane, łatwe do picia.

                      Comment

                      Przetwarzanie...