Leikeim, Kellerbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabryel
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.11
    • 54

Leikeim, Kellerbier

Piana średnioobfita, z czasem redukuje się do dywanika na powierzchni, ale trwa do końca i zostawia ślady na szkle. Piwo nalane razem z drożdżami, więc mętne. Zapach niezbyt intensywny, raczej słodowy niż chmielowy. W smaku dominuje słodowość, na drugim planie posmak drożdżowy, po przełknięciu wyczuwa się goryczkę. W mojej ocenie piwo warte spróbowania.
    Zakupione kilka miesięcy temu w Ueckermunde. Ceny nie pomnę.
    Attached Files
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

Piwo kupione w Almie w niezłej cenie to jest 4.99 za butelkę.
    Zapach średnio intensywny w takim pszenicznym stylu.
    Barwa mętna, wpadająca w pomarańcz.
    Piana, średnio obfita.
    W smaku w pierwszej chwili pojawia się goryczka, aromaty chmielowe oraz słodowe, w tel można wyczuć smaki drożdżowe coś w stylu pszenicy.
    Nasycenie średnie ale wydaję się odpowiednie dla tego piwa.
    Opakowanie jak wyżej.
    Jest to bardzo przyjemne piwo warte spróbowania i powtórzenia, szczególnie, że jego cena jest atrakcyjna.
    Last edited by kishar; 2009-12-07, 22:29.

Comment

• porek388
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.11
      • 213

Kolor: Jasnozłoty, mocno mętne.
      Piana:wysoka, , trwała.
      Nasycenie: dość duże - OK.
      Zapach: niewyczuwalny.
      Smak: bezsmakowe, jak bym pił gazowaną miękką wodę.
      Opakowanie: bardzo ładna etykieta i butelka z krachlą.

Po kilku pierwszych łykach myślałem że coś nie tak jest z moim smakiem i węchem, ale zaraz żona łyknęła ze swojej szklanki i zapytała co to jest - bo jeśli piwo to bardzo słabe.

Ocena ogólna 3,0.

Kupione w Almie we wrocławskim PDT za 4,99 zł.

Comment

• Tapir
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.10
        • 730

Kolor - Miodowy, mętny.
        Piana - Średnio wysoka ale całkiem trwała. Zostaje po niej cienki kożuch utrzymujący się do końca.
        Zapach - mało intensywny, słodowo drożdżowy.
        Smak - Słodowy, chociaż tutaj jest też zaznaczony chmiel, jest też niezbyt wyraźna nuta drożdżowa i chlebowy posmak (i jest to raczej chleb razowy). Średnio treściwy.
        Wysycenie - niskie do średniego.
        Opakowanie - jak na zdjęciu.

Kupione za 5.35 w Almie.
        Niezłe ale tylko niezłe.
        Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

KOLOR - mętne, jasny brąz, lekko wpadający w pomarańcz
          PIANA - jak na kellera bardzo trwała, obrączka do końca, oczywiście oszczędna, ale nawet troszkę brudzi szkło!
          NASYCENIE średnio-słabe, zanikające - takie ma być
          ZAPACH - dość delikatny, mineralny, lekko chmielowo-ziołowy
          SMAK - średnio-pełne, lekki słód złamany wyraźną, smaczną goryczką i lekkim kwaskiem; zdaje mi się, że dość twarda woda; w drugim planie czuć coś w stylu goździków, lekkiego cynamonu; posmak goryczkowo trawiasty.
          OPAKOWANIE - oszczędna ale czytelna etykieta zachęca do kupne (podświadomie czułem, że to okazja za tą cenę... ), plastikowa "porcelanka", butelka rzeźbiona; zaskakuje brak ekstraktu.

Warte swojej ceny (poniżej 6zł w Delimie). Mocna 4
          Last edited by Seta; 2010-03-12, 22:28.
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Pancernik
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Piwo bursztynowe, po dodaniu drożdży z dna (zgodnie z instrukcją na kontrze ) staje się mętne. Piana kremowa, dość wysoka, po kilku minutach osadza się na szkle i zamienia w centymetrowy kożuszek.
            Słaby zapach słodowy, minimalne powiewy winno-owocowe. W smaku delikatna goryczka, mam wrażenie, jakbym dosmakował się posmaku miodowego...? A może to jednak chlebek...? Niezbyt treściwe.
            Gaz delikatny, odpowiedni dla piwa. Krachla, butelka browaru, etykieta niebrzydka, choć graficznie niezbyt wyszukana.
            Jak na kellera, to piwo cienkawe nieco...

Comment

• Ramiel
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.11
              • 207

Zdarzają mi się dziwne przypadki, że gdy wyjątkowo spodoba mi się opakowanie jakiegoś piwa, samo piwo okazuje się przeciętne, tak też było w tym przypadku. Smak słodowy ale mało treściwy, lekka goryczka i nuta drożdży. Wypić można ale zachwytu nie będzie

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Przyjemne niefiltrowane i (teoretycznie)niepasteryzowane piwo o złocisto-bursztynowym kolorze. Do mojego ulubionego Kellerbiera z St. George Brau mu co prawda daleko, ale nie jest źle.
                Piana drobna, niezbyt bujna, dosyć szybko opada do kożuszka tworząc pierścień wokół szkła i drobne zacieki na nim. Wysycenie jest delikatne, ale ostre (malutkie bąbelki buzują przy ściankach szkła prawie przez cały czas, a szczególnie mono tuż po nalaniu) lekko, ale przyjemnie szzypiące w język. Zapach słodowy (jęczmień, wyczuwam też nuty słodu pszenicznego), jakieś owoce. W smaku lekko kwaskowe, trochę cierpkie, mocno wytrawne, ale mi to odpowiada. Nieco chmielowej goryczki i znów słód pszeniczny.(dziwne, bo w składzie go nie ma - może to przez drożdże).
                Butelka z krahlą, całkiem ładna etykieta (jak na zdj. powyżej), ekstraktu tradycyjnie u Niemców brak, alk. 4,9% chociaż w smaku wydaje się nieco mocniejsze.

Smaczne piwo, choć na pewno nie każdemu podejdzie. Prawdopodobnie szybko do niego nie wrócę, ale może kiedyś...w każdym razie wg mnie spróbować warto.
                Last edited by wrednyhawran; 2011-01-20, 18:03.
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

Comment

• Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

Kolor: Pomarańczowy, mętny. Przypomina sok grejpfrutowy. Widać wyraźnie, że w piwie pływają białe farfocle.
                  Piana: Drobnopęcherzykowa, gęsta. Dość szybko opadła zostawiając pierścień. Zostaje na ściance, niezbyt szybko spływając.
                  Zapach: Z początku mało intensywny. W tle bardzo słabo wyczuwalny słód i chlebowy zapach, oba zapachy mieszają się. Pod koniec piwa staję się intensywniejszy i czuć na końcu gorzkawy aromat.
                  Smak: Wyczuwalny delikatny chlebowy posmak, zakończony średniointensywną, aczkolwiek przyjemną goryczą. Później wyczuwalna delikatna kwaskowość. Choć smaczne, jednak jako całość mało wyraźne.
                  Wysycenie: Od początku średnie, ale może być. Na końcu jakby bez gazu.
                  Opakowanie: Jak na fotce powyżej.

Kupione w Almie za 5 zeta. Mój pierwszy Kellerbier.
                  www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedzi
                    [(...) Mój pierwszy Kellerbier.
                    Niestety jest to jeden ze słabszych reprezentantów tego gatunku.
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Kwadri
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.10
                      • 1216

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niestety jest to jeden ze słabszych reprezentantów tego gatunku.
                      Jak pisałem jako całość mało wyraźne, ale od czegoś trzeba zacząć
                      www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)ale od czegoś trzeba zacząć
                        Masz rację, ale wybierajac to piwo mogłeś zrazić się do tego gatunku.
                        Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6403

Kolor... matowy bursztyn z pomarańczem
                          Zapach...słód i "malutka" piwniczka
                          Gaz nie za duży...
                          Piana... dość duża po średnim czasie spadek do minimalnej warstewki...
                          Smak... słodowy z małą, ale pod koniec dość wyraźną, goryczką... wyczuwalny posmak ziarna...

Piwo przyzwoite ale jakieś bez wyrazu... wypiłem bez problemu ale nie ocenię go za wysoko...
                          Attached Files

Comment

• darekd
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12563

Duży browar z Górnej Frankonii (Bawaria)

Einfach gutes Bier. Seit 5 Generationen.

11,3% ekstr.
                            4,9% alk.

Aromat - słodowy, wyraźna chlebowość, podpiecona skórka od chleba, trochę ziołowego chmielu. Jest jakaś szorstkość, chropowatość
                            Piana - wysoka, dość trwała, lekki kożuszek i trwała koronka, trochę zostaje na szkle
                            Barwa - bursztynowa, zmętniona
                            Wysycenie - zgodnie ze stylem - łagodne, bardzo delikatne musowanie
                            Smak - słodowy z tonami przypieczonej skórki chlebowej, suszonego ziarna. Lekki, drożdżowy, owocowy kwasek. Trochę chmielu (ziołowy, ale też łodygowy) z trochę dłuższym finiszem i bardzo łagodną goryczką
                            Treściwość - pełne piwo

Powrót po wielu latach do tego piwa i jest miłe zaskoczenie. Keller jak z małych browarów (słodowe, drożdże, łagodne wysycenie, sycące, krągłe). Trochę chropowate od chmielu (mały minus), ale nie chodzi o goryczkę. Poza tym bardzo fajne.

Comment

• darekd
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12563

Click image for larger version

Name:	P1090261.JPG
Views:	62
Size:	21,1 KB
ID:	2321384

Comment