Ladenburger, BrowArmia Weissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Alk. 5.2%, but. 0.5 l.
    Ciemnozłote, mętne, średnio nagazowane, piana typowo pszeniczna, ogromna i trwała, nalewanie trwa kilka minut.
    Zapach cytrynowy, drożdżowy, bananowy, wyraźny.
    Smak porządnie pszeniczny, cytrynowo-drożdżowy ze sporą goryczką i z bananową nutą długo zostającą na górnym podniebieniu.
    Trochę brakuje jakiejś większej głębi ale w sumie przyzwoita pszenica – dla mnie większość pszeniczniaków dzieli się na dobre i bardzo dobre, rzadko się trafiał jakiś co mi nie smakował.
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• silvian
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.08
      • 727

Od dłuższego czasu dostępny w sosnowieckim "kerfurze" za cenę ok. 3,5 PLN, swoją drogą całkiem przyzwoita cena.
      "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

Comment

• michalpn
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 62

W poznańskim Kerfurze w tej samej cenie, zwiodła mnie etykieta. Gdybym wiedział, że to piwo z Niemiec, nie kupiłbym.

Comment

• Doczu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.07
          • 77

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klasyczny, złotawy, mętne. [4]
          Piana: Gęsta, biała, długo się utrzymuje, nie pozostawia śladów na szklance [4.5]
          Zapach: Hmm zapach najmniej mi przypadł do gustu :-( Przebijają się jakieś nuty drożdżowo-chmielowe. Brakuje mi zapachu "bananowego". Zdecydowanie najsłabszy element piwa. [2.5]
          Smak: W smaku nie rzuca na kolana, ale smakuje mi bardziej niż Okocim, czy Erdinger. Troszkę jakby za bardzo rozcieńczone. [3]
          Wysycenie: Solidna czwórka. [4]
          Opakowanie: W sumie nic szczególnego. Butelka klasyczna, etykiety też IMO przekombinowane trochę. Kapsel bez nadruku. [3]
          Uwagi: Generalnie piwo nie jest złe, ale w zbliżonej cenie można kupić zdecydowanie lepszego Fratera. Po tym jak zlikwidowano siec PLUS i obecnego w niej Valentinsa, to piwo z powodzeniem mogłoby go zastąpić. Szkoda że jest o ponad 1 PLN droższe.

Moja ocena: [3.075]
          ---------------
          Ocena usunieta z rankingu.
          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Tu: nie to piwo.
          Art, Admin

---------------

P.S.
          Na butelce podano zawartość alkoholu 5,2%
          Last edited by ART; 2009-05-05, 00:14.

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Domyślam się, że nie piłeś z butelki, jaką widać w poście 22? Zatem twój opis powinien znaleźć się TU

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1553

To w gliwickim "kerfurze" jest po 3.95. Jak dla mnie całkiem dobra pszenica,po otwarciu uniósł się ładny cytrynkowo-bananowy aromat,piana solidna,kolorek ładny,gazu w sam raz.Smak typowy dla piwa pszenicznego.Spokojnie można postawić ocenę dobrą ( 4 ).PZDR
              mb WOS

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Pite już kilkakrotnie, jest w stałym asortymencie w Carrefourze w warszawskiej Arkadii.

Kolor: Absolutnie mętny, taka woda z jasnym miodem. Jak dla mnie ciut za jasne.
                Piana: Bardzo wysoka, drobnoziarnista i trwała.
                Zapach: Bardzo silny, w zasadzie wzorcowy Są banany, są goździki....
                Smak: Niby jest wszystko to, co być powinna, ale towarzyszy temu taka cierpka taninowa nutka. Trochę za mało treściwe i trochę zbyt goryczkowe, ale w ogólnym rozrachunku niezłe.

Comment

• michalpn
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.04
                  • 62

Zrobiłem drugie podejście i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowało. Niemieckie pszenice mają coś, czego nie mogę znaleźć w polskich - jakąś taką soczystość, treściwość.

Comment

• Kamień
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.07
                    • 361

Kolor: Jasnomiodowy, ładnie mętny, zachęcający.
                    Piana: Ładna, drobniutka. Dosć szybko opada do centymetrowej kołderki, która utrzymuje się długo.
                    Zapach: Goździkowo - drożdżowy, z cytrynową nutą. Niezbyt silny
                    Smak: Dosyć mocno drożdżowy, gęsty, klasyczny - banan&goździk ale z wyraźnym, goryczkowo-cierpkim posmakiem chmielowym.
                    Gaz: Na początku wysoki, potem niestety się zmniejsza.
                    Opakowanie: Całkiem niezłe, mnie przekonuje. Jasnobeżowa tonacja, butelka NRW i obrazek ważelnianej aparatury.

Nie jest złe, chociaż szału nie ma. Kupione za przyzwoite 3,30zł.

Comment

• Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

Dlaczego to piwo w tytule nazwano BrowArmia Weissbier ? Patrzę po raz n-ty na etę i nie widzę tego 1 wyrazu w nazwie. Z kontry wynika że zleceniodawcą był "jabłonowski" browar w Tarczynie a piwowar z BrowArmii tylko kręcił się przy produkcji w tymże "utajnionym browarze". Zakładając że już około 5-6 lat temu pierwsze "jabłonowskie" weissbiery były -co potwierdzone- warzone w browarze Landenburger to i zapewnie tenże jest tam warzony. Widać polscy właściciele obawiają się zaeksperymentować z tym piwem w swoich browarach. Teraz to nawet te pszeniczniaki serwowane w BrowArmii podejrzewam o niemiecki rodowód
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

Myślę, że gdyby z tytułu tematu usunąć "Browarmię" to co dwa tygodnie powstawałby nowy temat o odkryciu nowej "polskiej" pszenicy, a tak - przynajmniej Ci, co potrafią używać wyszukiwarki - nie zawracają głowy Artowi...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

Pszenica poprawna, miło się ja pije, ale niczym specjalnym nie zachwyca, jak dla mnie jedyny minus to ładna, ale krótkotrwała piana.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                            (...) Widać polscy właściciele obawiają się zaeksperymentować z tym piwem w swoich browarach. (...)
                            Może to i lepiej (w tym wypadku)? Jakoś nie wyobrażam sobie pszenicy z Jabłonowa, pewnie jeszcze "wysokoodfermentowanej"...
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Cannabee776i99
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.08
                              • 658

Także ostatnio się nadziałem na to piwo w carrefourze i także myślałem, że jest to polskie piwo. Jak ktoś wcześniej napisał - moim zdaniem poprawna pszenica, ale nic ponadto.

Comment

• VanPurRz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 4229

Ciężkawo się to pije.Piana opadła dość szybko, smak zbyt goryczkowy jak na pszenicę, w miarę dobry z akcentami bananowymi zapach, przezroczyste jak KristallKlar. Ogólnie do spróbowania i zapomnienia.
                                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

Przetwarzanie...