Ladenburger, BrowArmia Weissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6352

Przypadkiem wpadłem do jakiegoś marketu na trasie powrotnej, gdy zbierałem zestaw na wieczór i już miałem Okocim "pszenica" w ręce ale ... patrze i... Brow Armia pszeniczne... no to biorę... w domku piję..... i mogło by być ciut intensywniejsze... może troszkę lepiej podgazowane ale ok ok nie czepiam się... kawałek cytrynki poprawił ocenę... OK

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Kolego, napisz proszę GDZIE jest na pisane na etykiecie ze to piwo pochodzi z Browarmii. Jest tam chyba wzmianka o recepturze nic więcej. Piwo pochodzi z Landenburger Brauerei: http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=browarmia
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Javox
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6352

ups... nie zawsze co się czyta jest tym co jest w rzeczywistości...
        Nie skłamali ale prawdy nie powiedzieli...
        Attached Files

Comment

• kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

Piana średnia, jak na pszenicę to trochę za słaba, jest za niska i za szybko znika.
          Kolor dosyć jasny, średnio mętnawy.
          Zapach typowy dla pszenicznych piw z dominacją cytrusów.
          W smaku dominuję cytrusowa kwaskowatość, w tle goryczka, minusem jest to, że czegoś temu piwu brakuje jest trochę płaskie i wodniste.
          Nasycenie odpowiednie.
          Opakowanie bardzo przeciętne.
          Ogólnie to gdzieś na 4 z minusem oceniam to piwo.
          Last edited by kishar; 2010-03-01, 23:11.

Comment

• domin81
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 122

Piwo pszeniczne - termin przydatności do spożycia, a walory smakowe

Kupiłem ostatnio z ciekawości butelkę pszenicznego z BrowArmii, bo dawno nie piłem, i wyjątkowo - jak na Ich pszeniczne - mi zasmakowało. Pomyślałem, że to chyba pierwsza warka, która Im się udała... Dzisiaj kupiłem ponownie i przy otwieraniu butelki mała niespodzianka - termin ważności 05.12.10 :-) Źródło to samo, dostawa ta sama, pewnie w hurtowni "przekiblowało". Wracając do piwa - bardzo przyjemne bananki i goździki, gdyby nie małe wysycenie, rzekłbym, iż bliskie ideału. Co mnie zdziwiło, brak osadu drożdżowego na dnie butelki, w świeższych partiach zawsze był. End of story ;]

Comment

• abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

Browarmia nie butelkuje swoich piw a kupiłeś/piłeś to piwoBrowArmia Weissbier z Brauerei Ladenburger .
              Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• trzcina_pt
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.05
                • 32

W połowie oryginalna butelka tego piwa znaleziona w warszawskim Carrefourze
                Attached Files
                Last edited by trzcina_pt; 2010-12-30, 13:06.

Comment

• docent
                  • 2002.10
                  • 5205

Określiłbym tę pszenicę jako przeciętną. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest dość wyraźna kwaskowość. W lato zapewne fajnie orzeźwia, teraz jednak nieszczególnie jest to pożądane. Brakuje mi w tym piwie jakiejś podbudowy, poza tym piana nie jest zbyt imponująca. Patrząc po wcześniejszych ocenach (szczególnie kishara) niewiele się zmieniło od prawie roku.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Kolor: Mętna, miedziana pomarańcz. Osad pływa w górnej części szklanki, później opada.
                    Piana: Biała, gęsta, drobnopęcherzykowa. Znika po kilku minutach, zostawiając pierścień.
                    Zapach: Bardzo przyjemny. Goździkowy z owocami cytrusowymi w tle. Goździki na pierwszym planie. Później wyczuwam cynamon.
                    Smak: Orzeźwiający, na początku delikatnie czuć owocowo-goździkowy smaczek. Później dociera delikatna gorycz i pszeniczny posmak. Z czasem gorycz coraz mocniejsza.
                    Wysycenie: Na początku wysokie. Mocno szczypie w język i gasi pragnienie.
                    Opakowanie: Proste, ale jak już ktoś pisał zwraca uwagę tą prostotą.

Ogólnie to w cenie ok. 4 zł można czasem wypić.
                    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• sienioo
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.12
                      • 177

Kolor: bardzo mętne, kolor prawidłowy jak na pszeniczniaka - 4,5
                      Piana: gęsta, biała, bardzo szybko znikła - 3
                      Zapach: ciekawy, troszkę nie jak pszeniczniak - 4,5
                      Smak: intrygujący, od chmielowego po słodki - 4
                      Wysycenie: dobre - 4
                      Opakowanie: etykieta nie porywa, ale się wyróżnia, goły kapsel - 4
                      Uwagi: Zakupione w sklepie Maria w Krakowie za 4,40, stało sobie między Celtyckim a Belfastem.

Comment

• wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

Oj długo szukałem twgo wątku...i w końcu znalazłem.

Bardzo smaczny pszeniczniak, orzeźwiający, kwaskowy i tylko lekko, idealnie bananowy. Proporcje bardzo dobre. Pije się świetnie. Ja właśnie wychylilem kufelek prosto po powrocie z wycieczki rowerowej i smakuje zacnie
                        Minus - piana, jak na pszenicę to bardzo rzadka i szybk znika, ale co tam. Po za tym nie mam zastrzeżeń, a i cena przyzwoita, bo chyba 3,99zł w Carrefourze.
                        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                        Małe Piwko Blog
                        Małe Piwko Blog na facebooku
                        Domowy Browar Demon

Comment

• vami
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.05
                          • 34

Zapach i smak tego pszeniczniaka przypomina mi najlepsze czasy Svyturysa Baltasa, gdy jeszcze nie robili piwa na eksport zachodni z angielskimi napisami (w Białymstoku można bylo dostać to robione na rynek litewski). Równie dobrego pszeniczniaka piłem jedynie w poznańskiej Brovarii na Starym Rynku (restauracyjny browar). Wielki plus. Za wspomnienia. Ach, jak tęsknię za starym Baltasem

Comment

Przetwarzanie...