Informacje te uzyskałem odwiedzając jeden jak i drugi browar. Unna posiada rozlew do beczek 5litrowych. Browar we Frankfurcie jako jeden z nielicznych browarów w Niemczech nastawił się na rozlew do petów jak i puszek.
Lindenbrauerei Unna, Grafenwalder Hefe Weissbier
Collapse
X
-
-
Pokazało się w LIDLu !
Przynajmniej w Tychach - nie wiem zupełnie z jakiej okazji, dla mnie kompletne zaskoczenie, przez prawie rok go nie widziałem a tu z nienacka wyrosła przede mną całkiem pokaźna górka z puszek. Oczywiście jak zawsze stoi osobno, a nie razem z innymi piwami w rogu obok kiełbasek, mało spostrzegawczy piwosze mogą przegapić i kupią sobie Argusa ew. Perlenbachera, to już się da wypić i to nawet z przyjemnością ...
Ale najlepsza jest cena - uwaga, 1,79 zł za puszkę ! co jak co, ale pszeniczniaka za mniej niż 2 złote nigdy wcześniej nie piłem. Na początek wziąłem 10 puszek, ale za jakiś czas wpadnę po całą zgrzewkę, albo i dwie bo znowu przez pół roku nie będzie ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedziPrzynajmniej w Tychach - (...)
Comment
-
-
Małe sprostowanie
Całkiem możliwe że aktualnie Grafen pszeniczny jest rozlewany we Frankfurcie, nie przeczę, z czytaniem poprzednich postów też większych problemów nie mam ...
Niemniej, nie ma jeszcze wątku z takim piwem z Frankfurter Brauhaus na tym forum, ja go nie będę zakładał bo nie jestem 100% pewny że tak jest naprawdę, swego czasu podpisywał się pod produkcją Lindenbrauerei Unna i to wiem na 100%. Jak jest teraz - niby niemieckie strony WWW podają że to piwo z Frankfurtu n. Odrą, ale - dla opakowania w plastiku i o woltażu 5,5%, a to co ja nabyłem to puszka i woltaż 5,0%. Sam browar na swojej stronie także nie przyznaje sie do tego piwa (ale tutaj być może chodzi o jakieś kwestie handlowe a nie o sam napój )
Notabene mam też w domciu pustą 5-litrową puszkę dla ozdoby, opróżnioną na Sylwestra 2009, wg. Twoich informacji, do tych KEGów rozlewa Unna, w tyskim Lidlu jest do nabycia i KEG w cenie 19-20 puszek 0,5l. Obadałem przy okazji oba opakowania w poszukiwaniu producenta - nie ma ani śladu ... Czy w takim razie będziemy robić różne wątki dla różnych opakowań jednego i to rzadko u nas spotykanego piwa ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedzi(...) Obadałem przy okazji oba opakowania w poszukiwaniu producenta - nie ma ani śladu ... Czy w takim razie będziemy robić różne wątki dla różnych opakowań jednego i to rzadko u nas spotykanego piwa ?
Na ten przykład podam ci jeden.
Jakże lubiany przez niektórych Żubr ma wątek i pod browarem z Białegostoku, Poznania czy Tych. I zapewniam ciebie, KP również nie podaje miejsca wytwarzania tego napoju.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedzi(...) Sam browar na swojej stronie także nie przyznaje sie do tego piwa (....)
Comment
-
-
Piwo znów dostępne w Lidlu za 1,79zł. A że w Śremie zamykają od poniedziałku Lidla na 3 tygodnie, ceny wszystkich produktów w ten weekend obniżono o 30%. I tak zamiast wspomnianych 1,79zł pije pszenice za 1,25zł, grzech nie kupić, szczególnie że piwo da się pić bez obrzydzenia.Browar domowy SKOTAR
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika metalsrem Wyświetlenie odpowiedziPiwo znów dostępne w Lidlu za 1,79zł. (...).
Comment
-
-
zeszliśmy z tematu ale nic to
Jeśli jesteś aż tak drobiazgowy - to o.k. mogą być i 2 różne wątki dla jednego pszenicznego Grafenwaldera, piwa całkiem przyzwoitego, ale nic poza tym, a może i więcej niż 2 ( jest puszka 0,5 , 5-litrowy KEG i dostępna w Niemczech butelka plastikowa, poza tym występują 2 woltaże 5,0 i 5,5% ) ?
BTW, ja bym się powstrzymał od komentarzy jak w poście powyżej, chociażby dla kultury na tym forum, jeśli sobie coś wyjaśniamy to proponuję rzeczowo, a nie po chamsku - póki co nie ma na liście piw pozycji "Frankfurt : Grafenwalder Hefe Weissbier" więc gdzie niby mają te posty lądować jak nie tu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq Wyświetlenie odpowiedzi(...)"Frankfurt : Grafenwalder Hefe Weissbier" więc gdzie niby mają te posty lądować jak nie tu
To raz a dwa, istnieje również o to taki wątek, który jest znacznie lepszy na anonsowanie aktualnych cen Grafnwaldera.
Oto i on: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=Grafenwalder
lub
Comment
-
-
Kolor: Ciemno żółty, zahaczający o pomarańcz [4,5]
Piana: Biała, średniej gęstości, utrzymująca się przez kilka minut, nie pozostawiająca po sobie większych śladów na ściankach szkła [3]
Zapach: Bardzo przyjemny, gładki, bez obcych elementów. Dominują goździki i surowe ziarno [4,5]
Smak: Po pierwszym łyku czuć lekką kwaskowatość, jednak później smak się harmonizuje i zaczynają dominować goździki z delikatnym bananem. Goryczka ledwie wyczuwalna, przyjemna. Piwo lekko wodniste, brakuje mu trochę pełności. [3,5]
Nasycenie: Delikatne, jak dla mnie trochę za niskie [3]
Opakowanie: Nie przykuwające wzroku, po prostu brzydkie. [2]
Ocena: [3,5]
Niezły pszeniczak, którego jeśli oceniać by w kategorii cena/jakość zasłużył by na najwyższą notę.Last edited by YouPeter; 2010-10-06, 20:30.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
i'm sorry Jupiter
Jupiter ( czyżby E.A. Poe i Złoty Żuk ? ) - sorry że przeskoczę, zostałem wezwany do odpowiedzi - więc odpowiem
Aber... tak sie jakoś dziwnie składa że założyłem ze 2 wątki, może i niewiele ale ten pierwszy kroczek już za mną
Wytłumaczyłem również kilka postów wstecz dlaczego nie założę wątku pt. "Frankfurter Brauhaus : Grafenwalder Hefe Weissbier ... "
A teraz ja mam pytanie :
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziUmiesz czytać ze zrozumieniem?!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziUmiesz czytać ze zrozumieniem?!
nowo założony watek o piwie z Frankfurter BrauhausBrowar domowy SKOTAR
Comment
-
Comment