Beck's, Haake-Beck 12

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Beck's, Haake-Beck 12

Z racji ostatnich niespodziewanek jakie stały się udziałem piłkarzy Werderu Brema oraz ich kibiców w cypryjskich okolicznościach przyrody, sięgnąłem głębiej, na tylne półki lodówki i wyciągnąłem do testu piwo jak najbardziej "kibicowskie" (Das offizielle Fanbier von Werder Bremen), czyli „12” Haake Beck w sympatycznym bączku.

Kolor: ot jasna słomka, jak na 12o to na mój gust jednak zbyt jasna
    Piana: tu szału nie ma, ładna, drobna w strukturze, ale znika stosunkowo szybko, oblepia szkło
    Zapach: lekka chmielowa owocowość i coś na kształt jeczmiennej nuty, delikatny
    Smak: sympatyczna słodowość złamana goryczką, tuż przed posmakiem miłe mignięcie słodyczy z owocowym akcentem, wyraźnie nachmielone, umiarkowanie rozbudowana goryczka ładnie i długo pozostaje w posmaku
    Wysycenie: duże, ale praktycznie niewidoczne, na pewno nie dla amatorów „raźnego bąbelkowania w szklance”, nie słabnie do samego końca, jak dla mnie dla pilsa idealne, czyli stanowcze, wytrwałe, a przy tym aksamitne w strukturze, najmocniejsza strona tego piwa
    Opakowanie: bączek 0,33l Steinie, bardzo ładna owalna etykieta i prostokątna kontra utrzymane są w zielonej kolorystyce, nie pozostawiają złudzeń, do kibiców jakiego klubu produkt ten jest skierowany, gdyby ktoś jednak miał wątpliwości, to na etykiecie umieszczono także godło klubu z Bremy, dominujący, ale bez przesady kolor zielony uzupełniają dyskretne, a przez to ładne złocenia oraz czerwony napis Haake-Beck, kontra jest hm... mocno uproszczona i przy swojej "przedniej" siostrze wypada słabo, zawiera napis "Eicht frisch, Eicht suffig, Eicht Werder", oraz zawartość alkoholu 5,0%.

Dość solidny parametrami, jak na warunki niemieckie pils, ze swoim urzekającym wysyceniem, na pewno nadaje się do spożywania w trakcie kibicowania, jednej z ciekawszych drużyn Bundesligi.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

InBev Deutschland, 4,9% alk. Click image for larger version

Name:	P1120580.JPG
Views:	39
Size:	18,7 KB
ID:	2335222

Comment

• AaLeX