Wagner (Merkendorf), Wagner Weisse

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Wagner (Merkendorf), Wagner Weisse

Browar z miejscowości Merkendorf nieopodal Bambergu. Zawartość alkoholu 5,3%. Ekstrakt wg strony browaru 12,7%. Ze strony o ile dobrze rozumiem, bo nie jest to wprost napisane, to browar jest raczej młody. Wychodziłoby mi, że otwarcie (względnie rozbudowa) nastąpiło w 2006r. Ktoś z naszych bawarskich rezydentów mógłby tę informację jakoś zweryfikować?

Piana: bardzo obfita, nalewałem na kilka razy. Początkowo drobniuteńkie pęcherzyki, w miarę kolejnych dolewek i kolejnych porcji drożdży, robiła się słabsza, ale za to beżowa.
    Kolor: początkowo złocisty, klarowny, w miarę dolewania drożdży zaczął mętnieć i ciemnieć.
    Wysycenie: po wlewaniu na kilka razy już niskie.
    Zapach: solidnie bananowy.
    Smak: sporo banana, trochę goździka, którego brak w aromacie, i lekka słony posmak. Już drugi raz w pszeniczniaku z okolic Bambergu to czuję. Czyżby specyfika ich wody?
    Opakowanie: nowiutka butelka EURO, która w wydaniu niemieckich browarów, jakiś taki sentyment u mnie wywołuje, w wydaniu polskim już nie. Pewnie dlatego, że w Polsce ostatnio zwykle najpośledniejsze piwa były ostatnio butelkowane w butelki EURO (no może za wyjątkiem Kryształa, choć pewnie Perła uważała go za poślednie piwo). Etykieta w tradycyjnych bawarskich barwach, czyli biało-niebieska szachownica, takiż typowy bawarski landszafcik, ładny firmowy kapsel z logo browaru (sześcioramienną gwiazdą symbolem cechu piwowarów).

Solidny pszeniczniak, ale czegóż innego mogliśmy oczekiwać. Poprzeczka jeśli chodzi o ten styl jest akurat w Bawarii bardzo wysoko zawieszona.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • danhaj
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 620

Od 2008 czyli od wpisu "kopyra" główne cechy piwa niewiele się zmieniły. Jako, że nie jest to piwo Kristall Klarr dobrze zauważalny jest osad drożdżowy. Dobrej jakości piwo pszeniczne. Ocena:+4 (1-6)
    Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• Pancernik
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9799

Piwo bursztynowo-złotopomarańczowe, lekko mętne. Piana mocarna, kremowa, drobna, "czapowana".
      Pachnie cytrusami, słodem i goździkami. W smaku łagodna goryczka, grejpfrut i lekkie goździki. Gaz, jak na pszenicę, dość łagodny.
      Butelka euro, kapsel browaru, wzornictwo browaru, tutaj tło w bawarskie, biało-błękitne romby.
      Bardzo miła, łagodna pszenica.

Comment

• Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Browar z miejscowości Merkendorf nieopodal Bambergu. Ze strony o ile dobrze rozumiem, bo nie jest to wprost napisane, to browar jest raczej młody. Wychodziłoby mi, że otwarcie (względnie rozbudowa) nastąpiło w 2006r. Ktoś z naszych bawarskich rezydentów mógłby tę informację jakoś zweryfikować?
        Trudno mnie nazwać bawarskim rezydentem ale byłem w ostatnią sobotę w tym browarze i jego główna część technologiczna jest stara i zlokalizowana w zabytkowych budynkach. Kawałek obok mają nowoczesną zabudowę, w której znajduje się rozlewnia i magazyny. Roczna produkcja browaru to ok. 25.000 hl. W starej części działa przyjemna gospoda i serwują pyszne miejscowe piwa. Obsługa bardzo miła, bardzo nam dziękowali za wizytę i zapraszali ponownie. Mają opcję na zwiedzanie w cenie 12 euro (wycieczka po browarze, obiad i piwo - taniocha!). Są bardzo gościnni i mili. Zapytani o mozliwość nabycia świeżego piwa i firmowych kufli zostaliśmy od razu zaproszeni do jednej z browarnianych sal na zakupy. Beczka 5 ltr ze świeżym piwem 10 euro, kamionkowe kufle już za 2,5 euro. Naprawdę polecam. Takie rzeczy tylko w Brauerei Wagner

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
          Trudno mnie nazwać bawarskim rezydentem ale byłem w ostatnią sobotę w tym browarze

Chyba już można. Takiemu to dobrze
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)Beczka 5 ltr ze świeżym piwem 10 euro, kamionkowe kufle już za 2,5 euro. Naprawdę polecam. Takie rzeczy tylko w Brauerei Wagner
            Takie zestawy w podobnej cenie można spotkać w wielu bawarskich browarach.
            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,60 zł.

Kolor: Mocno mętne, pomarańczowe. Ciut ciemniejsze niż kanon, ale nieszczególnie mi to przeszkadza.
              Piana: Średnio wysoka, szybko opada do dziurawej warstwy, niewiele osadza się na ściankach.
              Zapach: Wspaniały i mocny. Trochę goździków, dużo bananów
              Smak: Trochę brakuje mi słodowej treści, ale weizenowe banany są tak silne, że w znacznym stopniu nadrabiają te braki. W posmaku czuć słabiutką goryczkę i drożdże.
              Opakowanie: Jak na zdjęciu Kopyra. Też podoba mi się nowiutka butelka Euro. Etykieta stanowi kwintesencję kiczowatej bawarskości: biało-niebieska szachownica i rysowany krajobraz. Cudna I jeszcze krzywo naklejona!
              Uwagi: Naprawdę smaczny weizen. Może ma troszkę za mało treści, ale efekty działania drożdży niwelują ten mankament.

Comment

• kogoot
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.05
                • 47

Kolor: Mętne złote,
                Piana: Bardzo wysoka nalewane na kilka razy
                Zapach: Gozdziki banany, cytrusy
                Smak: Ciezko opisac konkretnie mnie po prostu smakuje niemiecka pszenicą, banany.
                Bardzo dobre piwo, będę do niego wracał w Krakowie jest u Marii

Comment

Przetwarzanie...
                X