W miniony łykend w "Piotrze&Pawle" w Blue City na jednej półce stały zgodnie trzy warianty tego koźlaka:
a) w butelce z kalkomanią, jako producent podany był jedynie Barlan;
b) w butelce z kalkomanią i dodatkowym napisem nad etykietą "Reserva" , jako producent, o ile pamiętam, był podany browar w Ingolstadt dla Barlan;
c) w butelce z etykietą naklejaną.
Datami przydatności niewiele się różniły, nie chciało mi się nosić , a i za tanie nie było, więc nie kupiłem...
Właśnie wprowadzam do organizmu zawartość butelczyny z datą przydatności do 11.11.09. Pije się przyjemnie, to "mięsiste" piwo, w smaku słodowe, z wyraźną nutą słodów palonych... Piękny kolor, złożony zapach, czego chcieć więcej...? Zaściankowy patriotyzm mi podpowiada - warzenia w Polsce! Wybaczcie, rozczuliłem się, pewnie to przez te 7,8%... Wasze
Kolor miodowo-rubinowy.
Zapach przyjemny slodowo-owocowo-kwiatowy.
Piana drobna, niska szybko znika
W smaku pełne slodowe, z wchmielową goryczką, rozgrzewające.
Kupione w Carefurze za 3,95 dobrze rozgrzało mi kości po pracy na deszczu.
Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
To rzeczywiście niezły koźlak. Jego głęboki, wytrawny smak dobrze nawiązuje do jurandowskiego koźlaka, którego spadkobiercą jest właśnie ten produkt. Do słabych stron można zaliczyć symboliczną pianę oraz brak podanego infa o ekstrakcie. Gdyby jego cena kształtowała się w okolicy 4 pln to z pewnością wróciłbym jeszcze nie raz do tego piwa.
Kolor jak na załączonej wyżej fotce, piana poprawna, zapach - cudo! intensywnie słodowy, dosłownie jakbym był w słodowni Smak tez super, czuć ta słodowość, nuty orzechowe, kawowe i miodowe, dla mnie rewelacja!
Kupione w Carrefourze za 4,99 zł. Kolor: Czerwono-brązowy. Jak to doppelbock. Piana: Średnia. Zapach: Silny, słodowo-alkoholowo-owocowy. Jak trzeba. Smak: Coraz słabiej pamiętam jurandowskiego koźlaka, ale jest to prawie to samo piwo. Smak wytrawny, a jednocześnie bogaty. Czuć słodowość, alkoholowe ciepełko, wyraźną, choć nieprzesadną goryczkę, owocowe smaczki w tle. Pycha. Opakowanie: Wersja z etykietą, jak ze zdjęcia Sibarha. Uwagi: Dobrze, że jurandowski koźlak nie zniknął zupełnie...
Mahoniowo - brązowy kolor. Wysuwający się na czoło wytrawny smak. Słodowo-owocowy zapach.
Dość mocno wyczuwalne jak na koźlaka aromaty i smaki owocowe, trochę czekolady i aromaty jakby przypalenia, chyba stawiają to piwo na półce pod nazwą: doppelbock.
Ale nie o szufladki tutaj biega. Jest to świetnie piwo na długie jesienne wieczory. Cena 4,90 w PiP może do niskich nie należy ale moim zdaniem rekompensuje doznaniami.
Posmakowało mi to piwo.
Bardziej szczegółowo: intensywny słodowy zapach, z nutą owocową i karmelową. W smaku treściwe, słodowe i przypalane, czuć kawę i czekoladę.
Jedyny mankament to piana, trochę poniżej przeciętnej.
Dostałem w prezencie, mikołaj kupił je w PiP w Blue City za 4.99 - szkoda, że nie jest trochę tańsze, wracałbym do niego często, zwłaszcza o tej porze roku.
Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Kolor: ciemny bursztyn, zahaczający lekko o wiśnię. Piana: Jasno beżowa, utrzymująca się dość długo, później pozostaje w postaci kilkumilimetrowego dywanika. Pięknie oblepia ścianki kufla. Zapach: Średnio intensywny słodowo-karmelowy. Smak: Początkowo lekko owocowy smak dość szybko przechodzący w delikatną paloność z kawowo-czekoladowymi nutkami. Goryczka delikatna, alkohol nie wyczuwalny. Piwo dość pełne w smaku. Nasycenie CO2: Odpowiednie. Bąbelki "miękkie", nie gryzące bardzo w język. Opakowanie: W sumie to nic specjalnego, ciemna etykieta z kozłem, czyli to czego można było się spodziewać. Brak informacji o ekstrakcie.
Na prawdę bardzo dobry koźlak, wręcz dorównujący temu amberowskiemu.
Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2009-12-14, 21:25.
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Comment