Jako że jeszcze go nie piłem, zakupiłem butelczynę na spróbowanie, powiem szczerze, że na pewno powrócę do niego jeszcze wielokrotnie, piękny ciemno bursztynowy kolor, nutki kawowo-owocowe wyczuwalne od samego początku, odpowiednia goryczka, no coś pięknego. To piwko przypadło mi do gustu od razu, i to chyba nie z powodu że wypiłem przed nim dwa strongi z Jabłonowa, koło których de facto ten koźlaczek stoi w krakowskim kerfurze.
Herrnbräu, Koźlak/Bock
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2010-03-31, 11:57.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE -
Mario, unikaj zakupów w małych sklepikach, tam na jednej półce obok piwa potrafi stać "Domestos" albo inny "MrProper".
Generalnie, nieco poważniej, szacun za twardą duszę (i żołądek) eksploratora. Znam ten ból, to mogą być przygody typu Yndjana-Dżąs w świecie piwa... TwojeComment
-
Wiem, wiem, dlatego muszę po prostu poszukać ciekawszych sklepów z odpowiednim asortymentem. Co do sprawdzania różnego rodzaju trunków mniej szlachetnych to uważam że wszystkiego trzeba spróbować
Twoje zdróweczkoAle nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Piwo zakupione w Carrefourze Zakopianka w Krakowie. Butelka NRW 0,5l. Moc 7,8%, Ekstrakt? Piękna miedziana barwa. Średnio ciemna. Piwo klarowne. Piana w kawowym kolorze, dość drobniutka, średniej wielkości. Średnio trwała ale w formie kożucha długo się trzyma. Zapach mocny. Bardzo przyjemny, zdominowany przez ciemne słody, z lekką słodyczą. Smak z ciemnymi słodami na czele. Leciutko słodkawy, z goryczką na koniec. Nie czuć alkoholu. Dobry. Wysycenie początkowo dość mocne. Po chwili słabnie i świetnie komponuje się z piwem. Opakowanie ładne. Skromna kolorystyka, wizerunek kozła sugerujący od razy w jakim stylu jest piwo. Ładny dedykowany kapsel. Trochę nie dopasowany kolorystycznie. Szkoda tylko, ze nie podano ekstraktu. Piwo dobre. Gdyby ciut jeszcze wzmocnić smak słodu i minimalnie osłabić słodkość, było by bardzo dobre. Oceniam na 4,5 (1 – 6).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Znalazłem to piwo w Piotrze i Pawle i kupiłem z ciekawości, gdyż wyszło, że akurat w Realu zanabyłem "oryginalnego" Koźlaka z Ambera i chciałem go porównać do "podróbki", gdyż kiedyś cośtam przeczytałem, że jakiś browar sklonował etykietę... Wzór się owszem zgadzał, trochę mnie zdziwiło to, że jest etykieta, gdy ja pamiętałem nadruk... I dopiero znajdując ten temat wszystko stało się jasne
Nie piłem dwóch piw jednocześniea z jednodniową przerwą, ale pewne porównanie mam.
Kolor machoniowy, czy identyczny z wyrobem Ambera nie jestem w stanie powiedzieć, ale tak "na oko" mocno zbliżony. Piany było nadspodziewanie dużo, choć szybciej niż w Amberze uległa zredukowaniu. Niestety zawiodłem się na smaku - Prawdziwego Bocka nie piłem (ponoć Koziołkowi z Ambera trochę mu do niego brakuje), ten był słodowo-alkoholowyPo kilku łykach pojawia się równiez umiarkowana goryczka. Za to zapach był przedziwny - taki jakby... sfermentowanych owoców...
Niestety walory smakowe tego piwa zostały przykryte przez mocno wybijający się na pierwszy plan alkohol... W dodatku to piwo dość mocno "trzepie", nie tak dawno popijałem sobie Żywca Portera z 0,5L butli, który niby ma aż 9,5%, a jednak takich "efektów" nie było...Comment
-
Kolor: Rubinowo-brązowy.
Piana: Lekko kremowa, drobnopęcherzykowa, opada szybko do szerokiej obręczy.
Zapach: Intensywny, koźlakowy. Mocno słodowy, czuć wyraźnie karmel, ale i alkoholowe nuty. Mocna strona piwa.
Smak: Lekka kwaskowatość bardzo szybko przechodzi w karmelową słodycz zakończoną karmelową, mocną goryczą. Treściwe i smaczne.
Wysycenie: Słabe, ledwo wyczuwalne. Dla mnie brakuje.
Opakowanie: Butelka NRW z czarną etykietą z kozłem. Nic specjalnego.Comment
-
A mi jak na koźlaka wydał się mało treściwy. Na początku metaliczny posmak, piana zniknęła w mig. Kiedyś wydawał mi się taki sobie, teraz słaby. Piłem w tym sezonie kilka niemieckich koźlaków i ten wypadł bladziutko.
Kapsel dedykowany, oryginalny z logiem browaru.
Mam pytanie czy oni mają tego koźlaka w ofercie na rynek niemiecki? Na stronie www nic nie znalazłem.Comment
-
Jakiś taki kwaskowaty, mało ciała. Jakby kolor był robiony słodem palonym.Comment
-
Aromat: bardzo miły, złożone "ciemne" aromaty: karmel, przypalony karmel, brzeczkowy, słodowy, owocowo-kwaskowy.
Piana: średnio obfita, rzadka, nietrwała
Kolor: ciemnoczerwone, klarowne
Smak: karmelowo-słodki, kwaskowy, śliwkowy. Końcówka słodka, słodowa, ciemny chleb. Smak złożony i ciekawy, dobrze zbalansowany
Goryczka: słabo wyczuwalna, krótka
Odczucie w ustach: pełne, ciężkie, kremowe
Ogóne wrażenie: bardzo udany koźlak, pełny, karmelowy, ciekawyComment
-
Bardzo sympatyczny Koźlak. Pijałem go często parę lat temu, a niedawno odkryłem go na nowo
Kolor dosyć ciemny, rubinowy. Miły karmelowo-słodowy zapach. Pianka jest dość nędzna, grube pęcherzyki i szybko znika. W smaku karmel, niezła gorycz, kawka i niestety sporo alkoholu, ale to chyba jedyny minus. Butelką i etykietką przypomina produkt Amberu, co jak podejrzewam jest celowe, ale nie będę się bawił w porównania.
LubięComment
-
Piwo naprawdę godne polecenia. Smak: Początek słodkawy, karmelowy, potem gdzieś czuć leciutką kwaskowość, ale i gorzką czekoladę, na finiszu delikatny alkohol i lekko orzechowy posmak długo utrzymujący się w ustach. Piwo pełne. Zapach bardzo zachęcający - taki słodowo-karmelowy. Kolor wręcz śliczny - bardzo mocna herbata, pod światło wpada w rubinową czerwień.
Warka z datą: 26.01.2013 r.Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/Comment
-
Początkowo myślałem, że to polskie piwo, dopiero informacja na kontrze wyprowadziła mnie z błędu.
Piana wytworzyła się w postaci cienkiej warstewki, która po 2 minutach znikła.
Zapach przyjemny, intensywny, słodowy, karmelowy z nutką paloności.
Smak nieco słabszy niż zapach, słodowo-karmelowy, lekko kwaskowy, wyczuwalny alkohol.
Wysycenie trochę za wysokie
Kapsel z nazwą browaru, etykieta przeciętna, brak informacji o ekstrakcie
Ocena w skali 1-5, 3,5Comment
-
Kolor: Czerwonawo-ciemnobrązowy. Pod światło rubinowe refleksy. Nieprzejrzyste.
Piana: Beżowa, drobno pęcherzykowa. Mało trwała, szybko opada do obrączki.
Zapach: Przede wszystkim wyraźna owocowość: świeża śliwka. Dalej lekki karmel
Smak: Treściwe. Mocna słodowość i owocowość. Intensywna śliwka ta sama co w zapachu. Lekki karmel. Czuć rozgrzewający efekt alkoholu w ustach jednak sam alkohol dobrze zamaskowany. Goryczka średnio niska. Lekka kwaskowatość na finiszu.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Bardzo przyzwoity koźlak. Pełny, rozgrzewający czyli taki jaki być powinien.Comment
-
A mi jak na koźlaka wydał się mało treściwy. Na początku metaliczny posmak, piana zniknęła w mig. Kiedyś wydawał mi się taki sobie, teraz słaby. Piłem w tym sezonie kilka niemieckich koźlaków i ten wypadł bladziutko.
Kapsel dedykowany, oryginalny z logiem browaru.
Mam pytanie czy oni mają tego koźlaka w ofercie na rynek niemiecki? Na stronie www nic nie znalazłem.pełen słodowej treści - podchodzący pod dubeltowego koźlaka.
Aromat z nutami razowego chleba, podpalany, piana gęsta. W smaku moim zdaniem raczej suszona śliwka (w odróżnieniu u przedpijcy), bo ten kwasek nie owocowy, ale taki bardziej od razowca, trochę karmelu, zakamuflowana słodem goryczka pojawia się dopiero na języku po przełknięciu.
Całkiem inne piwo niż opisywałem wcześniej i aż się zastanawiam czy nie pomyliłem piw, bo Barlan zleca swoje piwa różnym browarom.
Treściwe, pełne, krągłe, bardzo smaczne o tej porze roku.
To piwo podchodzi mi pod lekkiego doppel bocka.
Bardzo dobre dla tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z koźlakami, można porównać z krajowymi.
Cały czas jest aktualne moje pytanie na temat pochodzenia tego piwa.
Trochę mnie dziwi, że nawet nie ma go w spisie produktów browaru ani na stronie:
Myślę, że to piwo nie jest bezpośrednio związane z Herrnbraeu
a bardziej z innym browarem grupy BHB Brauholding Bayern-Mitte AG,
która zresztą działa pod tym samym adresem co browar Herrnbraeu w Ingolstadt.
Może ktoś z Bawarii coś wie więcej na temat BHB Brauholding Bayern-Mitte AG?Comment
-
właśnie konsumuję to piwko, bardzo dobre
Kolor: czerwonobrązowy, ciemnobrązowy, z rubinowymi przebłyskami, klarowne.
Piana: Jasnobrązowa jak na kawie, średnio pęcherzykowa, szybko opadająca redukująca się do zera
Zapach: przede wszystkim słodowy, wyczuwalny miodowy aromat
Smak: Treściwe, słodowe, karmelowe, nawet i jak w aromacie miodowe, taki miód spadziowy iglasty bo i właśnie iglaka dało się wyczuć, średniogoryczkowy, lekko kwaskowaty na końcu.
Wysycenie: na początku znaczne szybko schodzące do niskiego.
Ogółem: Ogólnie bardzo mi podszedł, jak trafię na jeszcze jeden to możliwe że pójdzie na krótki leżak.Comment