Mahrs Bräu, E.T.A. Hoffmann

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Mahrs Bräu, E.T.A. Hoffmann

Piwo uwarzone na cześć Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmanna, który był niemieckim romantykiem, choć nasuwa się raczej określenie człowiekiem renesansu. Kompozytor, pisarz (uznawany za jednego z prekursorów fantastyki), malarz, pracował jako urzędnik m.in. w Głogowie, Płocku, Poznaniu czy Warszawie. Najsłynniejszym jego dziełem jest "Dziadek do orzechów". W 1808 roku został dyrektorem muzycznym teatru w Bambergu. Właśnie w 2008r mija 200 lat od tego faktu i w browarze Mahrs Bräu postanowiono uczcić pamięć Hoffmanna, warząc piwo jemu poświęcone.

Piwo to Dunkles Lagerbier. Ma 5% alkoholu. Ekstraktu nie podano, a na stronie browaru za bardzo się tym piwem nie chwalą.

Piana: skąpa, musiałem lać z góry, żeby się w ogóle utworzyła.
    Kolor: ciemnobrunatny, klarowny, pod światło bordowo-rubinowy.
    Wysycenie: niskie, w kierunku średniego.
    Zapach: ciemnosłodowy, słaby.
    Smak: wodniste, wyraźna słodowość, niemal słodycz, walczy o pierwszeństwo z goryczką. Wygrywa słodycz, choć nie jest to piwo z gatunku ulepkowatych ciemnych piw.
    Opakowanie: ascetyczne, choć moim zdaniem bardzo stylowe. Jedynie dwa kolory, biały i brązowy (dobrze oddający kolor piwa). Do tego firmowy kapsel oraz nowiuteńka butelka EURO, która w przypadku niemieckich piw zawsze budzi moje pozytywne skojarzenia.

Podsumowując jako całość, to piwo rozczarowuje, zbyt wodniste i zbyt słodkie jak dla mnie. Gdyby te dwie cechy nie występowały łącznie byłoby chyba dużo lepiej, a więc albo lekkie, ale mniej słodkie; albo słodkie, ale znacznie cięższe. No ale dzięki browarowi Mahrs Bräu i temu piwu poznałem osobę E.T.A. Hoffmanna, a chyba o to chodziło.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Aromat – lekko palony slod,
    Barwa – brazowo – herbaciana
    Piana – umiarkowanie wysoka, gesta, trwala, pozostaje na szkle
    Wysycenie – umiarkowane
    Smak – slodowy, lekko palony, ciut karmelu , ale nie specjalnie slodkie, pozostawia przyjemny posmak w ustach
    Tresciwosc – umiarkowana
    Dobre, ale spodziewalem sie ciut ciut wiecej

Comment

• Aleksandros
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 352

Kolor: Brązowy, nieco jaśniejszy od coli. Piwo jest klarowne. 4
      Piana: Raczej niska, ale zwarta i drobna. Dość szybko opada. Zostawia ślady na szkle. 3,5
      Zapach: Słodowy, czuć rodzynki. Niezbyt intensywny, ale przyjemny. 4
      Smak: Raczej wytrawne, dość mocno chmielone. Zaskoczenie po słodkim zapachu. Smaczne, choć mogłoby być ciut treściwsze. 4
      Wysycenie: Wysokie. Dla mnie za wysokie. 3
      Opakowanie: Ładna, brązowo-kremowa etykieta. Butelka euro, kapsel firmowy.Informacji o samym piwie niewiele. 4
      Uwagi: Dość smaczne piwo, momentami kojarzyło mi się z ciemnymi ale'ami, chociaż to ciemny lager.

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

Piwo jest rubinowo-bursztynowe. Piana kremowa, średniowysoka, drobna, niezbyt trwała.
        Pachnie karmelem, suszonymi owocami, palonym słodem - intensywny, wyrazisty zapach.
        W smaku chwilowy lekki kwasek, posmak kawy, delikatna, wytrawna goryczka, także tutaj ślad suszonych owoców.
        Gazu niewiele. Butelka euro, ładny kapsel browaru, brązowa eta z kremowymi "ręcznie pisanymi" literami, piwo ponoć pierwotnie okazjonalne, jubileuszowe, teraz jest w stałej ofercie browaru.
        Generalnie dobrze, bo to solidny, klasyczny bamberski ciemniak.

Także ten browar podaje bogatą informację o piwie: http://www.mahrs.de/biere/mahrs-braeu-e-t-a-49/, choć moje miało 5,0%...

Comment

Przetwarzanie...
        X