Neumarkter Lammsbräu, Glutenfrei

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.11
    • 2481

    Neumarkter Lammsbräu, Glutenfrei

    Trzecie to już piwo tego browaru, jakie mam przyjemność pić, a jak głosi dodatkowa, obszerna nalepka w języku polskim jest to pierwsze bezglutenowe piwo na polskim rynku. Ponadto czytamy: "Dzięki nowatorskiej metodzie browarowi Neumarkter Lammsbräu udało się usunąć zawarty w jęczmieniu gluten, zachowując przy tym naturalny i tradycyjny smak piwa typu Pilsner. Gluten z piwa usuwany jest już po etapie produkcji, dzięki czemu unika się możliwości zanieczyszczenia produktu glutenem podczas warzenia. Polecamy wszystkim miłośnikom piwa z alergią na gluten." Piwo zawiera 4,7% alkoholu, ekstrakt nie jest podany.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Przy całym szacunku dla alergików oraz dla produktów tego browaru aż mnie korci, aby nieco zmodyfikować tłumaczenie nazwy na "piwo bez glutów" . Z pewnością kiedyś jednak się przełamię, aby go skosztować...

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Przy całym szacunku dla alergików oraz dla produktów tego browaru aż mnie korci, aby nieco zmodyfikować tłumaczenie nazwy na "piwo bez glutów" . Z pewnością kiedyś jednak się przełamię, aby go skosztować...
      Słowo się rzekło, i tak dalej...
      Piwo jest słomkowozłote, klarowne - faktycznie, bez glutów .
      Piana jest drobna, choć z większymi bąblami, początkowo wysoka, szybko opada ładnie brudząc szkło. Bardzo fajny, klasyczny pilsowo-chmielowy zapach, taki w stylu "zwierza". W smaku jest kwaskowato-słodowe, ale na podniebieniu pozostaje głównie goryczka. Wysycone jest przeciętnie. Butelka to zielony granat 0,33l (znów - kształt podobny do "zwierza"). Etykieta w stylu browaru z dodanym napisem "glutenfrei". Na etykiecie i na kapslu "złamany kłos".
      Dla mnie to jedynie ciekawostka, ale dla wielu ludzi (chyba jednak - chorych na celiaklię i fenyloketonurię) - z pewnością szansa na powrót do smaku pilsa (wiem, lagera... ).

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Fotka:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        Przetwarzanie...