Hofbräu München, Münchner Weisse

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Hofbräu München, Münchner Weisse

Butelka 0,5 litra NRW, alkohol 5,1 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - miodowy, mętny
    Piana - drobna, wysoka ale średniotrwała
    Zapach - pszeniczny z nutą cytrusową
    Gaz - trochę za dużo, mocno szczypie
    Smak - wyraźnie pszeniczne, lekkie drożdże, cytrusowo-kwaskowate, zero bananów, średnio słodkie, lekka goryczka w tle
    Wypijalne. Za mocno nagazowane

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2064 - moje 1044 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• alkow
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.03
      • 34

Barwa - mętna lekko brzoskwiniowa
      zapach - czuć goździki i lekki chmielowy aromat
      smak- kwaskowy zrównoważony goryczką, treściwe
      Piana gęsta szybko ja wypiłem więc nie wiem jak długo by się utrzymała, później już tylko obwódka
      wysycenie - duże

Comment

• Lubiepiwo90
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 113

Bardzo fajne lekkie i orzeźwiające piwo pszeniczne. Trochę zbyt słaba piana ale piwo pije się z przyjemnością. Wyczuwalne goździki i cytrusy.
        "nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"

Comment

• danhaj
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.04
          • 619

Piana słaba, szybko znika.
          Kolor bladopomarańczowy.
          Wysycenie dość wysokie.
          Zapach małointensywny, wręcz jego brak.
          Smak - mało wyraziste, raczej podchodzące pod kategorię lekkich piw pszenicznych, dość kwaskowate.

Reasumując - nie ma powodów, by do niego wracać, ale wypić się go dało bez oporów.
          Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• coldfire
            Porucznik Browarny Tester
            • 2008.01
            • 374

Bardzo fajny pszeniczniak. Dużoo goździków i trochę bananów, mocno kwaśny i wystarczająco słodowy. Faktycznie trochę zbyt mocno wysycony.
            Przypomina mi pszenicę od Primatora.
            Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12479

Aromat - słodowy w kierunku bananowym, trochę goździka, znikome cytrusy
              Piana - jak na pszenicę średnia, umiarkowanie trwała
              Barwa - miodowo-mętna
              Wysycenie - w normie
              Smak - jest lekki cytrusowy kwasek, bardziej wyraźny banan, goździki. Wszystko raczej przyjemnie i gładkie
              Treściwość - pełne piwo

Sympatyczne, gładkie.

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6352

Jakie przyjemne piwko!

Piana - start spora, na dłużej cienka warstewka i mały lacing.
                Barwa - mętny pomarańcz.
                Gaz - nie za duży.
                Aromat - goździk, banan, lekki cynamon, mini kwasek.
                Smak - słodkawe, mało kwaśne, troszkę kwasku, morela suszona i oczywiście goździk z bananem ale nie od razu wyraźne i nie za dużo.

Piwko wypite z przyjemnością. Ale troszkę więcej kwaśności nie zaszkodziło by
                Attached Files

Comment

• Neptune
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.09
                  • 184

Wygląd - zmętnienie nieco zbyt niskie, kolor miodowy
                  Piana - Średnioobfita, szybko znikająca, kożuszek z piany zostaje jakieś dwie minuty, zero lacingu. [2]
                  Zapach - Główną parę skrzypiec grają banany, czyli to co lubię. Goździk niezbyt intensywny, cytrusy też nie. Jest tu także niezbyt nachalna co prawda, ale nuta żelazista. Aromat mógłby być nieco bardziej wyrazisty [3.5]
                  Smak - Delikatny, słodowo-bananowy. Dalej kwiaty, miód i delikatna nuta chmielowa. Piwo wydaje się być bardzo słodkie. W tle znowu niestety lekka nuta zardzewiałych gwoździ. [3.5]
                  Wysycenie - ogólnie wysokie, choć jak na pszenicę dość niskie. Mnie bardzo to odpowiada, gdyż piwo wydaje się dzięki temu bardziej aksamitne, kremowe. [4]
                  Opakowanie - Elegancka, biało-niebieska etykieta. Jest ok. [4]
                  Uwagi - kupione w Lidlu za 4,99.
                  Ocena Ogólna - 3.5/5

Bardzo przyzwoity weizen. Gdyby nie te gwoździe, byłoby pewnie z 4/5.

Piłem to piwo także wcześniej - w lutym w Alpach, oraz rok temu w Monachium. Wówczas zapamiętałem je raczej jako dosyć wodnistego i przegazowanego weizena. W dodatku trafił mi się egzemplarz z gushingiem. Podszedłem do piwa bez zbytniego entuzjazmu, ale miło się zaskoczyłem.

Comment

• yaro74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2089

Kolor miodowy, zmętniony.
                    Piana średnio wysoka, drobno pęcherzykowa, średnio trwała.
                    Zapach niezbyt intensywny, banan i lekkie goździki.
                    Smak słodki, słód, banan, lekki kwasek, goryczki brak.
                    Wysycenie mogłoby być odrobinę wyższe.
                    Piwo jest dość dobre tak na 3,5, ale smak mógłby być bardziej wyrazisty z większą kwaskowością i goryczką.

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12479

Brak lub niska goryczka w piwach pszenicznych to nie wada, tylko zasada.

Comment

• yaro74
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                        Brak lub niska goryczka w piwach pszenicznych to nie wada, tylko zasada.
                        Nigdzie nie napisałem, że to wada, tylko że chciałbym żeby goryczka była chociaż lekka.
                        Last edited by yaro74; 2014-10-05, 10:50.

Comment

• slyboots
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2014.03
                          • 292

BARWA - miodowa, mętna, jasny pomarancz - 4/5

PIANA - drobna, szybko opada lecz przyjemnie oblepia obrzeże szkła do konca - 2/5

ZAPACH - pszeniczny z nutą cytrusową nie inaczej - 2/5

WYSYCENIE - duże ale według mnie do gatunku Weizen pasuje wysokie wysycenie - 3/5

SMAK - pszeniczne i wyraznie słodowe, cytrusowo-kwaskowe, bananów nie czuć w ogóle podchodzi mi to pod cynamon i gozdziki, lekka goryczka w tle i wyczuwam kwas izowaleranowy jednak w smaku. - 3/5

Warka 18.08.2015 14:21

Akcja Browarnia Lidla

Hmmm ... szczerze Piwo takie sobie jeżeli miałbym ocenić jako Weizen to wypada bez rewelacji po prostu jest na rynku i tyle, niczym sie nie wyróżnia, jest wiele lepszych z tego gatunku chociażby wczoraj spożywany KROMBACHER Weizen który jest o wiele ciekawszy i lepszy niż dzisiejszy Münchner Weisse mimo że bardziej podoba mi się jego akcent goryczki.
                          Jeżeli ktoś nie pił może spróbować testowo w celu wyrobienia sobie opinii ale ja wiem jedno że po niego już nie wróce bo nie ma do czego nie zachwyca mnie to Piwo.

Pozdrawiam

Comment

• Pivotal
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.05
                            • 671

BARWA: Jasnopomarańczowa,mętna i nieprzejrzysta,czyli odpowiednia. Spora ilość osadu drożdżowego. [4.25]
                            PIANA: Po czterech minutach opada do kołderki,była biała,średnioziarnista,nie oblepiła szkła,pozostała do końca. [3.5]
                            ZAPACH: Kwaskowaty...czuć banany,cytrusy,słód,zbożowość z lekkim goździkiem. [3.5]
                            SMAK: Bananów,słodu, wyczuwalne goździkowe akcenty,cytrusy i lekko drożdże. [4]
                            GAZ: Powyżej średniej. [3.25]
                            OPAKOWANIE: Bezzwrotne typu NRW,kapsel firmowy,etykiety estetyczne,podany skład,ale bez zawartości ekstraktu. [3.5]

UWAGI: Partia z datą 30.07.2015,wypite 17.11'14. Delikatny pszeniczniak,smakował mi...nie był wodnisty. Warto sięgnąć po butelczynę,szczególnie gdy jest w promocyjnej cenie,ja zapłaciłem w Lidlu 3.99zł.

Comment

Przetwarzanie...