Thurn und Taxis, Weissbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Thurn und Taxis, Weissbier

Nie było...? To będzie!
    Pszeniczniak o zawartości 5,3% alkoholu, jasnomiodowy, oczywiście mętny (chwilę po dodaniu drożdży miał pomarańczowe akcenty). Piana klasycznie pszeniczna, "czapowana". Pachnie przede wszystkim orzeźwiającymi owocami, cytrusami i bananami. Po ogrzaniu uwidaczniają się drożdże.
    Piwo w smaku, łagodne, takie trochę oleiste. Wyczuwam banany i drożdże, po przełknięciu daje się wyczuć lekka goryczka. Wysycone, mimo tej oleistości, porządnie.
    Elegancki granatowo-złoty dizajn, zarówno kapsel, jak i krawatka+etykieta+kontra. Liternictwo gotykiem, napis "Weissbier" niby pisany ręcznie, stąd słabo czytelny.
    Piwo kupione w Zofmarze, sympatyczny, klasyczny pszeniczniak, wart swej ceny (nie pamiętam, ale jakieś PLN 5-6).
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Piwo kupione w Zofmarze za 5 zł.

Kolor: Mętny, wpadający w pomarańcz. Jak należy.
    Piana: Piana w zasadzie wysoka, ale nie tak trwała jak powinna.
    Zapach: Bardzo silny, ze zdecydowaną przewagą akcentów goździkowych.
    Smak: Jak na Weizena, to dość wytrawny. Tutaj również dominują goździki, lekko podbudowane cytrusami i słodowością. Goryczka niemal niewyczuwalna.
    Opakowanie: Bardzo przyjemna w swej prostocie etykietka, do tego firmowy kapselek. Z klasą.
    Uwagi: Porządny, orzeźwiający Weizen, ale wolę jednak trochę treściwszych przedstawicieli gatunku.
    Attached Files

Comment

• Tapir
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 730

Kolor - pomarańczowy, mętny, nieco jaśniejszy niż na zdjęciu powyżej.
      Piana - wysoka, gęsta, o przeciętnej jak na pszenicę trwałości, opadając oblepia szkło.
      Zapach - intensywny, banany, drożdże, wyraźne cytrusy i lekki goździk.
      Smak - mam nieco inne wrażenia niż Twilight bo wytrawnym bym tego piwa nie nazwał. Słodowo-bananowa słodkawość jest co prawda trochę zrównoważona i cytrusową kwasowością i wyraźniejszymi niż w zapachu goździkami ale nadal jest dominującym komponentem, nieco bardziej wytrawny jest dopiero finisz. Całość średnio treściwa.
      Wysycenie - nieco za niskie jak na pszenicę.
      Opakowanie - nie zmieniło się od zdjęcia.

Kupione w Zofmarze za okolice 5zł.
      Niezły pszeniczniak, spokojnie do wypicia ale znalazłbym coś ciekawszego za tą cenę. Ostatnio jednak zauważam, że jasne pszenice chyba mi się powoli "przepiły" więc może po prostu nie mam dziś dnia na weizena.
      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Z rozmowy z piwowarem Martinem Zuberem w Paulanerze wynika, że browar Thur und Taxis nie warzy. Piwo pod tą marką (pytałem o Roggena) warzone są o ile dobrze zapamiętałem w Rosenheim.
        blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
        X