Heller, Hellers Wiess

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #1

    Heller, Hellers Wiess

    Z kolońskiego browaru restauracyjnego Heller. Ekstr. 11.7% (znalezione w sieci, nie podane na butelce), alk. 4.5%, but. 0.5 l.
    Warzone z użyciem surowców z upraw ekologicznych. Kupione w sklepie ze zdrową żywnością w Essen za 1.09€. Wg ratebeer to jest po prostu niefiltrowany Kölsch. Potwierdza to Krotoszyniak tutaj na naszym forum.
    W sklepie był też filtrowany Kölsch i pszeniczniak z tego browaru ale poczekają do moich następnych browerowych odwiedzin. Nazwę nie bardzo umiem rozkminić, szczególnie że wspomniana pszenica się nazywa Weisse, może Wiess też ma coś wspólnego z białym?

    Złociste, mętne, słabo nagazowane, piana mała i bardzo krótka.
    Zapach miodu z cytryną, niezbyt intensywny.
    Smak słodowy i kwaskowaty, z tymi samymi co w zapachu nutkami miodowo-cytrynowymi, z umiarkowaną goryczką od początku do ostatniego posmaku.
    Leciutkie ale nie wodniste, nie powala smakowymi fajerwerkami ale mimo to smaczne, wchodzi jak przecinak, w upalny dzień mógłbym wypić kilka tych piwek po czym słodko przykimać na trawie.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2009-06-09, 14:32.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9808

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
    ... może Wiess też ma coś wspólnego z białym?
    Heh, pierwotnie myślałem, że walnąłeś literówkę, ale to chyba rzeczywiście jakiś ichni koloński "dajalekt", oznaczający ponoć "niefiltra"...

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Giesinger, Munique Heller Bock
      darekd
      Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

      https://www.giesinger-braeu.de/

      6,6% alk.

      Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
      2025-01-05, 23:21
    • darekd
      Reichenbrand, Reichenbrander Heller Bock
      darekd
      Chemnitz, Saksonia

      Jasny koźlak
      16,7% ekstr.
      6,5% alk
      20 IBU

      https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/

      Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
      Piana...
      2022-12-02, 01:09
    • darekd
      Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
      darekd
      Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

      Ekstr....
      2024-08-04, 21:40
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 22:07
    • Alkoneser
      Heller-Trum, Stiftsgartenbier
      Alkoneser
      Alk: 5,7%
      Barwa: jak widać - bursztyn.
      Smak: jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do dymnych piw do których przyzwyczaiła nas Schlenkerla to raczej będzie zawiedziony. Aromat dymu nie jest zbyt mocno wyczuwalny, dopiero w smaku czuć pewne nuty. Myślę, że to dobre wprowadzenie dla kogoś...
      2023-11-04, 00:15
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...