Dinkelacker-Schwaben Bräu, Sanwald Hefe Weizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Siemion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.07
    • 67

Dinkelacker-Schwaben Bräu, Sanwald Hefe Weizen

Piwo pszeniczne, niefiltrowane, pasteryzowane. Zawartość alkoholu: 4,9 proc., ekstraktu nie podano. Kapsel dedykowany.

Kolor piękny, choć bardziej pomarańczowy niż w wielu pszeniczniakach, mętny. Piana obfita, ale niezbyt trwała - chociaż w formie cienkiego kożuszka utrzymuje się do końca. Nagazowanie idealne, jak na pszenicę. Orzeźwiające, ale nie nadmierne, nie ciąży na żołądku. Smak i zapach przyzwoite, ale pozostawiają trochę do życzenia. Fenolowy charakter, który powinien dominować, jest dość niewyraźny. Czuć natomiast kwaskowatość i swoistą dla piw pszenicznych "lepkość". Ładne, skromne i apetyczne etykieta i krawatka. Zdjęcie postaram się w najbliższym czasie zamieścić.

Piwo kupione w sklepie "Galeon" na warszawskim Grochowie za 3 zł 70 gr. Wcześniej jednak piłem je w barze "Po drugiej stronie lustra" na ul. Ząbkowskiej w Warszawie, gdzie kosztowało bodaj 10 zł. Po tym, że w przeciągu tygodnia w dwóch miejscach natrafiłem na piwo, którego nigdy wcześniej nie widziałem, wnoszę, że zostało rzucone na szerszy rynek i pewnie pojawi się też w innych miejscach. Importerem jest Barlan Beverages Group.

Na stronie internetowej Dinkelacker-Schwaben Brau czytam, że jest to największy prywatny browar w Badenii-Wirtembergii z siedzibą w Stuttgarcie. Istnieje od 1917 r. Marka Sanwald jest jeszcze starsza, bo istnieje od 1903 r., ale Dinkelacker-Schwaben Brau wchłonął ją w 1977 r.
  • marecki12
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 156

w Auchan jest to piwo za 5,59 zł , info z gazetki i promocja do 12 lipca
    http://marecki12.web-album.org/

Comment

• Ja2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.12
      • 13

Kupione dokładnie dzisiaj w Auchan Krasne za 5.69zł.
      Wszystko co kolega wyżej napisał - się zgadza.
      Ode mnie jedynie tyle - ZBYT kwaskowate i zbyt dużo goryczki.
      Niewarte swojej ceny. Powinno kosztować 3,50zł max.
      Przypomina mi Obolona Pszenicznajego, który jednak jest lepszy od Sanwalda.
      Dobrze, że zawsze kupując nieznane mi pszeniczniaki, kupuję również mojego ulubionego sprawdzonego Franziskanera
      Ostatnia zmiana dokonana przez Ja2; 2009-07-06, 22:10.

Comment

• JAckson
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Piwo zakupione dzisiaj we wrocławskim Oszą-łomie. 5,59zł

Obfita piana i trochę za duża goryczka. Słaba nuta goździkowa. Można spokojnie wypić, ale na celebrację nie ma się co nastawiać.
        MM961
        4:-)

Comment

• ariusz
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.06
          • 484

Jezeli komus nie odpowiada Sandwald Hefe Weizen, polecam inne piwa Sandwald jak Hefeweizen Dunkel (moim zdaniem jedno z lepszych ciemniejszych pszeniczniakow) lub Sandwald Kristallweizen albo Sandwald Sanwaldblue Weizen & Cola albo ...w sumie jest 7 rodzajow piwa marki Sandwald (wszystkie probowalem)

Comment

• Siemion
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.07
            • 67

Zadziwia mnie ta rozbieżność cen. Żeby w Auchanie, gdzie teoretycznie powinno być taniej, piwo kosztowało więcej, niż w osiedlowym sklepiku?

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12730

A w jakim sklepiku i za ile?

Comment

• Siemion
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.07
                • 67

Trzeci akapit pierwszego posta.

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9799

Pszeniczniak o bardzo miłej, złotopomarańczowej barwie - klasyka gatunku. Udało mi się nalać piękną, drobną pianę, taką "białą-złamaną" i utworzyć czapę.
                  Pachnie pszenicą, drożdzami i cytrusami. Trooochę bananów. W smaku bardzo łagodne, lekkie goździki plus goryczka. Lekkokwaskowate cytrusy i... jakby... ciut... mjut? .
                  Nagazowane "po bożemu", ale bez przegięcia. Ciemnożółta etykieta i krawatka. Biały, czytelny napis na granatowej wstędze. Sielski obrazek .
                  Dość delikatna, łagodna pszenica, z przyjemnością do wypicia, choć ja wolę bardziej "charakterne"...

Comment

• sibarh
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.01
                    • 10387

Piwo:
                    Attached Files
                    2800 nowe piwa opisałem na forum
                    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2485

Bardzo łagodne piwo o lepszym aromacie niż smaku. Zapach jest rześki, odświeżający, cytrusowo-pomarańczowy. Świetnie odpowiada barwie. Smak jest nieco za bardzo stłamszony i rozwodniony. Właściwie to nie klasycznie niemieckie piwo pszeniczno-drożdżowe, bo nutki chleba, drożdży są schowane i delikatnie uwidaczniają się w posmaku. Chmiel jest nieznacznie wyczuwalny. Wszystko to sprawia, że Sanwald jest też piwem mniej treściwszym niż inni przedstawiciele gatunku. To takie piwo pomiędzy lekkim pszenicznym, a pszeniczno-drożdżowym. Myślę, że w lecie świetne do gaszenia pragnienia.

Comment

• Tapir
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.10
                        • 730

Kolor - mętny, pomarańczowy
                        Piana - Bardzo dobra, trwała
                        Zapach - Intensywnie cytrusowy, lekko bananowy, delikatnie czuć drożdże.
                        Smak - Nieco wodniste, zaskoczyła mnie wyraźna goryczka. Lekko czuć goździki, na siłę można doszukać się niezbyt intensywnej kwaskowej nuty w posmaku.
                        Wysycenie - nieco za niskie
                        Opakowanie - jak na zdjęciu sibarha. BTW czy na wszystkich butelkach krawatka odłazi na rogach?

Kupione za 3.99 w Auchan na Modlińskiej, chyba jakaś promocja była

Niespecjalnie mi posmakowało, biorąc pod uwagę normalną cenę, która w większości sklepów oscyluje wokół 6zł to nie warto. Za 4 można spróbować, chociaż ja wolę za te pieniądze kupić Corneliusa
                        Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

Zakupione w B-stoku.

Lekkie, wytrawne, o przyjemnym aromacie piwo pszeniczne. Ładnie prezentowało się w szklance - pomarańczowy kolor i wysoka piana. Nieco wodniste, ale w sumie dobre.

Comment

• chechaouen
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.01
                            • 1180

Kolor ładny, pomarańczowy mętny, piana gęsta i trwała. Orzeźwiający zapach zapowiada cytrusowy smak, ale ten jest jednak mało wyrazisty. Niby jest OK, typowe bananowe klimaty są wyczuwalne, ale wszystko jakby na pół gwizdka, rozmyte, wodniste. Pije się nawet przyjemnie, ale jednak spodziewałem się czegoś więcej. Zakupione w podwarszawskim sklepie Api w cenie promocyjnej 4,99 złocisza. Normalna cena to 6,50 - stanowczo za dużo, bo aż takich fajerwerków smakowych ta pszenica nie dostarcza. ot taki niezły, ale dość przeciętny niemiecki hefe weizen..

Comment

• Pivotal
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.05
                              • 671

BARWA: Pomarańczowa,piwo jest niefiltrowane,mętne. Brak osadu drożdżowego. [3.75]
                              PIANA: Bardzo ładna,wysoka przez ponad cztery minuty,opada do półtora centymetra,pozostaje do końca w postaci cienkiego kożuszka. Nieznacznie oblepiła szkło,była barwy białej. [4.25]
                              ZAPACH: Goździk z lekkim bananem. [3]
                              SMAK: Na pierwszym planie goździki,następnie nuty zbożowe,znikomy posmak bananowy,ciut pomarańczowy i drożdżowy. Kwaskowatość na średnim poziomie,bez goryczki. [3.75]
                              GAZ: Nie pozostał do końca,średniowysoki na początku. [2]
                              OPAKOWANIE: Jak na zdjęciu w poście#10. Podobają mi się etykiety,kapsel- także. Podany skład i ekstrakt. [4]

UWAGI: Warka do 26.04.2015,wypite 3.10'14. Dobre,lekkie,ale niewodniste piwo. Przydałoby się więcej bananów w smaku oraz CO2. W ustach pozostał lekki pomarańczowy posmak z odrobiną słodu. W zatkanej butelce,podobnie.

Comment

Przetwarzanie...
                              X