Riemhofer, Schwanen Weisse

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Riemhofer, Schwanen Weisse

Piwo pochodzi z browaru w Riedenburgu (www.brauerei-riemhofer.de).
    Jak na niemieckie pszenice, to kolor nieco jasny , taki... jasnopomarańczowy, mętny.
    Piana, niestety, bardzo skromna, krótkotrwała, pozostał kożuszek. Ja po pszenicy oczekuję czegoś zupeeeeełnie innego (mogliby się wiele od Ciechana nauczyć).
    Zapach ujawnia się stopniowo, zaraz po otwarciu wręcz chmielowy, potem jednak słód, chmiel, goździki, banany, cytrusy... W takiej kolejności, wszystko "nienachalnie".
    W smaku czuć głównie łagodną, chmielową goryczkę, klimaty pszeniczne wyczuwalne bardzo słabo. Nagazowanie bardzo wysokie, właśnie "pszeniczne".
    Piwko w smukłej butelce NRW, etykieta czytelna, informuje, że browar jest własnością rodzinną. na kapslu, krawatce i etykiecie motyw łabędzia. Nawet miły...
    Po "weizenie" spodziewałem się więcej typowości pszenicznej, chociaż należy przyznać, że orzeźwiająca goryczka i spore nagazowanie nadają piwu świeżości.
    Aha, ekstraktu nie podają, zaw. alk. 5,0%.
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Ja to odniosłem wrażenie, że to po prostu nietypowa pszenica - nuty cytrusowo-goździkowe były mniej oczywiste niż zwykle, a piana rzeczywiście słaba. Mimo to piwo smakowało mi, miało coś z solidnego lagera.
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
    X