Engel, Kristallweizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavi77
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.01
    • 156

Engel, Kristallweizen

Butelka 0,5 litra. alk. 5,5%. Plato 12,24%. Kapsel - nakrętka.
    Kolor : lagerowy.
    Pina: obfita przy nalewaniu, szybko opada.
    Wysycenie: średnie, dla mnie idealne.
    Zapach: Lekko octowy. Wyczułem słód, mocno dojrzałe banany i odrobinę gruszki i jabłka.
    Smak: Przy pierwszym łyku miałem wrażenie że czuję miód, przy następnym już się ulotnił. Następnie pojawił się subtelny owocowy kwasek w asyście wyraźnego słodu i odrobiny drożdży. Smakował mi . Nie mam wielu doświadczeń z "kristalem"(to trzeci przedstawiciel tego gatunku, który zagościł w moim gardle). Cenię go za śladowe ilości drożdży, których szczególnie nasze browary nadużywają w niefiltrowanych pszenicach (np. Cornelius i Ciechan).
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Ten Kristallweizen to (na razie) koniec moich doznań z engelowymi pszenicami.
    Piwo ma kolor typowo pilsowy, jasnozłoty, no i jako "kristall" jest klarowne. Piana drobna, biała, ale niezbyt potężna jak na pszenicę.
    Wyczułem zapach głównie cytrusów i słodu. Także lekkie drożdże i goździki. W smaku dominuje kwaskowata goryczka, jakieś to płaskie i wodniste!
    Gazu mniej, niż w innych pszenicach, ale to nie przeszkadza. Opakowanie - jak widać, wszystkie trzy pszenice (jasna, ciemna i ta) z tym samym obrazkiem.
    Akurat na to piwo szkoda mi kasy!

Comment

• rad998
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.12
      • 52

do zakupu podchodzilem z lekka rezerwa bo jak to tak - pszeniczniak bez drozdzy ? filtrowany ? krystalicznie czysty ? eee to nie... to nie weizen... no ale moze ? a dobra... kupie...
      po nalaniu - fajna bujna pianka, która trzymala poziom do samego konca oblepiajac przy tym szklo - 5
      kolor - a no i tu wkrada sie lekkie zboczenie do pszeniczniakow - one musza byc "nieczyste" - sumujac - kolor ciezko mi ocenic pod wzgledem danego gatunku. Po prostu jasniusienki slomkowy
      nasycenie - odpowiednie, ze powiem nawet perfekcyjne - orzeźwia a i nosem gaz nie ucieka - okolo 2,5 vol - 5
      zapach - no nie... piwo ktora wygladem przypomina pilsika - pachnie drożdzem, cytrusem, banankiem i moze ciut ciut goździkiem - jednak co do ostatniego - nie jestem pewien czy nie jest to wymysl mojej wyobrazni - bo jakto tak ? w prawdziwym weizenie goździk byc musi ! - sumujac solidne 4.5 !
      smak - kwaskowaty lecz w swej kwaskowatości dość delikatny, może troszke wodnisty, niepełny - czegos mu brak - sumujac - smak to najslabsza strona tego piwa - dam 4 z minusikiem
      Podsumowując całokształt : piwo może i warte uwagi, jednak - dlaczego mam wydawac 7 pln na pszenice ktora jest czysta, a ja przeciez nie chce czystosci w weizenie bo to z natury ma byc nieczyste. Piwo dobre, nawet bardzo, ale... no właśnie... moze jest ono dla tych mniej zboczonych - dla tych ktorzy wola miec czystość i ład w szklance - a ja domowy piwowar - chce miec troche metnego i kazda ilosc drozdzy w butelce cieczyć mnie bedzie ! Kupilem, kupowal wiecej nie bede - wole solidne niefiltrowane !
      BASTA !

Comment

• Tapir
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.10
        • 730

Kolor - słomkowy (sporo jaśniejszy niż na zdjęciu), klarowny.
        Piana - wysoka ale niezbyt gęsta, o kiepskiej jak na pszeniczniaka trwałości.
        Zapach - średnio intensywny, słodowo drożdżowy, delikatne nuty banana i cytrusów.
        Smak - od początku zwraca na siebie uwagę bardzo duża wodnistość. Jest nieco orzeźwiających cytrusów, jest lekka goryczka i goździk, na siłę można się doszukać drożdżowych nut w tle ale zdecydowanie brakuje treści.
        Wysycenie - nieco za niskie.

Kupione za 4,39zł na promocji w delikatesach Delima.
        Nie warte swojej ceny. Pierwszy raz w życiu piłem aż tak wodnistą i płaską w smaku pszenicę. Gdyby nie te cytrusowe nuty to piłoby się to piwo prawie jak wodę Nie opiłem się jeszcze kristallweizenami i zbyt wiele ich nie znam ale Engel jest o przynajmniej o klasy gorszy od pitego przeze mnie niedawno Kristalla z Weihenstephana.
        W skali 1-5 daję 2, max 2,5.
        Last edited by Tapir; 2010-07-16, 19:54.
        Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

Zdecydowałem się na to piwo ze względu na cenę (4 pln) i nie spodziewałem się po nim niczego niezwykłego.
          Kolor jasnozłoty, piana symboliczna, smak pozbawiony większęj głębi - te rzeczy zbytnio mnie nie zdziwiły. Natomiast pozytywnie zaskoczył mnie zapach - intensywny i pochodzący jakby wprost od pełnowartościowego brata czyli hefeweizena. Ogółem warto jeśli w pobliżu nie ma innej pszenicy, a to raczej mało prawdopodobne
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
          X