Neuzelle, Ampelmann Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavi77
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.01
    • 156

Neuzelle, Ampelmann Pils

Ampelmann to jeden z symboli Berlina. Jest pokracznym ludzikiem, pozwalającym przejść przez jezdnię. Berlińskie sklepy z pamiątkami są pełne gadżetów z tym sympatycznym jegomościem. Wśród wszystkich pamiątek z Ampelmannem ta spodobała mi się najbardziej:
    Butelka 0,5litra, alk. 4,8%.
    Piana: średnioziarnista, nietrwała.
    Wysycenie: idealne.
    Kolor: jasnozłoty.
    Zapach: Intensywny,świeży, słodowy, odrobina chmielu.
    Smak: Zgrabna symbioza średniej goryczki ze średnim słodem. Brak podejrzanych posmaków. Przyjemne w użyciu.
    Attached Files
    Last edited by slavi77; 2009-09-07, 19:20.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavi77 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ampelmann to jeden z symboli Berlina. Jest pokracznym ludzikiem, pozwalającym przejść przez jezdnię. Berlińskie sklepy z pamiątkami są pełne gadżetów z tym sympatycznym jegomościem.
    Ampelmann to jeden z symboli tzw. Ostalgie, tęsknoty za wschodem (czytaj: za Enerde).
    W Enerde na przejściach dla pieszych była inna symbolika (inne ludziki) i wschodni Germanie są z tego dumni i traktują to jako swój wkład w rozwój cywilizacji (oprócz Piaskowego Dziadka ).

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9788

So.... (to po niemiecku ). Są dwa piwa Ampelmann: https://www.klosterbrauerei.com/html...LPages/pid/249.
      Jak widać, jedno jest normalne, der rote Ampelmann, drugie dla dzieci, der grüne Ampelmann (non-alko ).
      Religia mi zabrania picia piw non-alko, piłem tylko "czerwonego". Ten czerwony właśnie ma 4,8% alko, reszta jest milczeniem.
      Kolor jasnozłoty, lekko opalizujący. Piana biała i drobna, można ją wysoko czapować, choć nie jest zbyt trwała.
      Zapach chmielowy z domieszką owoców i kwiatów. W smaku także dominuje goryczka, można wymlaskać trochę owoców.
      Bąbelków zatrzęsienie. Butelka zielona longneck, dedykowany kapsel z czerwonym ludem, eta także, baaaardzo prosta, ale charakterystyczna.
      To rzeźbienie z piwami i ich pseudorodzajami w Neuzelle zaczyna mnie nieco nużyć...

Comment

Przetwarzanie...
      X