Friedenfels, Friedenfelser Steinwald Zoigl

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Friedenfels, Friedenfelser Steinwald Zoigl

    But. 0,5 litra, alkohol 4,8 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - ciemne złoto, klarowne
    Piana - drobna, wysoka i trwała
    Zapach - lekki słód i chmiel
    Gaz - okey
    Smak - lekki słód, średnio chmielone, ciut kwasku, lekko słodkie, lekka goryczka
    Wypiłem ze smakiem

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2574 - moje 1298 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    Last edited by sibarh; 2009-10-23, 19:32.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      Piwo bursztynowe, lekko mętne. Piana - szaleeeństwooo... Nalewałem na cztery raty. Biała, sztywna, trwała.
      Zapach chlebowo-słodowy, lekkie nuty palone i karmelowe. W smaku dość dziwne: winne i karmelowo-słodowe tak, że aż spojrzałem na datę: 01.12.10.
      Gazu niewiele. Butelka NRW, kapsel browaru, na ecie - jak widać - Bawarczyk dmie w tubę.

      Hm, dziwne piwo...

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Kupione w Zofmarze za 5,30 zł.

        Kolor: Przepiękny mętny bursztyn. Na dnie butli zostało troszkę drożdży.
        Piana: Zdecydowanie inna niż u Pancernika - niska i nietrwała.
        Zapach: Silny głownie kwiatowo-miodowy, ale także z bardzo fajną ziarnistością.
        Smak: Całkiem treściwy, z dobrze wyczuwalną ziarnistością i niezłą goryczką. W tle lekkie akcenty owocowe. Nagazowanie całkiem spore jak na tego typu piwa.
        Opakowanie: Jak na zdjęciu Sibarha. Logo browaru i kapsel są aż niesmacznie podobne do Paulanera.
        Uwagi: Kolejna niemiecka ciekawostka i kolejne smaczne piwo. Treściwe, ciekawe w smaku, nieźle chmielone.

        Comment

        • wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2650

          #5
          Niefiltrowane, więc lekko opalizujące po nalaniu. Barwa ciepła, złota.
          Piana bardzo wysoka, o drobnej teksturze i dość mięsistym charakterze. Zalega całkiem długo czapą ponad szklankę. Do końca cieniutki kożuszek i krzaczki na ściankach.
          Aromat zbudowany na słodach, z wyczuwalną chlebowością. W tle faktycznie lekko piwniczne nuty, choć i jakiś taki lekko niepokojący kwasek. Po ogrzaniu dochodzą wyraźne drożdże.
          W smaku przede wszystkim miękka, zbożowo-chlebowa słodowość pilzneńskiego słodu o takim nieco opiekanym charakterze. Później pojawiają się chmielowe aromaty z niedużą goryczką. W posmakach lekka kwaśność, ale taka bardziej chlebowa.
          Nagazowanie jest niewysokie. Wydaje się prawidłowe dla tego stylu.
          Opakowanie jak u sibarha, nieco graficznie pozbawione wyrazu. Logo faktycznie na pierwszy rzut oka kojarzy się kompozycyjnie i kontrastem kolorów z Paulanerem. Zauważyłem to już w sklepie na półce i nawet się zrazu zdziwiłem, że to jakaś nowość z monachijskiego browaru.

          Poprawne piwo z Bawarii. I choć pije się je z przyjemnością, to jak dla mnie jednak ma nieco zbyt dużą dozę kwaśności. 7,5 w skali 1-10.
          Last edited by wpadzio; 2012-12-02, 20:20.
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12479

            #6
            Schlossbrauerei Friedenfels - Wir sind die Region! Unsere einzigartige Region ist geprägt von Menschen, die Tradition und Brauchtum pflegen. Die eine spezielle Verbundenheit zur Natur haben und deren Erzeugnisse wertschätzen. Dafür steht Friedenfelser.


            Piwo z Górnego Palatynatu, czyli tej części Bawarii, gdzie tradycja Zoigla najbardziej się zachowała. Tyle że oczywiście to piwo klasycznym Zoiglem nie jest. Nie jest warzone w browarze komunalnym tylko prywatnym. Browar komunalny należy do wspólnoty mieszkańców, a Zoigle warzone są przez poszczególne rodziny (domy) w wyznaczonych terminach.
            Czyli bardziej jest to klasyczny keller/zwickl.

            Aromat - słodowy z drożdżami, które nadają leciutką owocowość, chmielowe muśnięcie
            Piana - umiarkowana, z trwalszą koronką
            Barwa - brudne złoto, lekkie zmętnienie
            Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
            Smak - słodowo-drożdżowy profil z chlebowo-kwaskowymi (nieco owocowymi) niuansami, lekki, trochę kwaitowy chmiel, jest też łagodna goryczka, jak na styl to nawet wyraźniejsza
            Treściwość - pełne piwo

            Jak na styl całkiem złożone piwo. Udane i smaczne.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12479

              #7
              Trochę zmieniona eta:
              Attached Files

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12479

                #8
                Niedawno zmienili nieco etykiety, a w przyszłym roku mają zamknąć browar... Click image for larger version

Name:	P1110642.JPG
Views:	38
Size:	23,4 KB
ID:	2330020

                Comment

                Przetwarzanie...