Kaiserdom, Alt-Bamberg Dunkel

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Zawartość alkoholu 4,7%. Na kontrze napis Vollbier, czyli piwo pełne, ale czy to oznacza 12tkę? Jak wygooglałem może to być piwo o ekstrakcie z przedziału 11-14%.

Piana: beżowa, średnioobfita, drobna, gęsta, ładnie oblepia szkło.
    Kolor: bardzo ciemnobrązowy, niemal nieprzejrzysty.
    Wysycenie: średnie, do niskiego.
    Zapach: słaby, karmelowy.
    Smak: bardzo dobry, wytrawny, pełny, bez śladu słodyczy. Ze średnią goryczką i lekką kwaskowością.
    Opakowanie: ładny kapsel, etykieta dość mdła.

Bardzo dobre ciemne piwo. Słaba dostępność piw z tego browaru w Bambergu. Zresztą sam browar nie przyznaje się na swojej stronie do tego piwa.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Kolor: Ładny, niemal czarny ze słabymi ciemnowiśniowymi przebłyskami.
    Piana: Beżowa, drobna i wysoka. Opada do ochronnej warstwy, ładnie oblepiając ścianki.
    Zapach: Intensywny i ładny. Mocne akcenty słodowe, w tle razowy chleb.
    Smak: Delikatny początek z lekką kwaskowością. Później dociera delikatna, palona goryczka, która zostawia długi, palony posmak. Zero słodyczy, a w tle posmaki razowego chleba. Solidny dunkel.
    Wysycenie: Średnie.
    Opakowanie: Inne niż na zdjęciu kopyra.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kwadri; 2011-09-11, 18:18.

Comment

• danhaj
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.04
      • 620

Bardzo dobry dunkel, w którym na największe słowa uznania zasługuje piana, fantastyczna, długo się utrzymująca, pozostając do końca w wartwie ok. 0,5 cm. Wszystko pozostałe jak w opisie Kwadri'ego.
      Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9800

Piwo pod światło ciemnorubinowe, klarowne.
        Potężna piana, beżowa, drobna i sztywna, dość trwała, ładnie osadza się na ściankach pokala.
        Zapach musiał mi uciec przez czas opadania piany, bo wywąchałem jedynie słaby słód z dymnym akcentem.
        W smaku palony słód, leciutki powiew winny, posmak popiołu z ogniska, akcenty karmelowe. Mimo, że piwo jest dość lekkie, to smakowo bogate.
        Bąbelki są - nie widać ich, ale w paszczy musują. Butelka NRW, dedykowany kapsel, fioletowogranatowa eta ze zdjęciem w sepii, może się podobać.
        Fajny, treściwy ciemniak, taki, jak to Niemcy potrafią...

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Kolor ciemny, praktycznie nie przebija się przez światło (ale mam słabe światło)
          Piana: Średniowysoka, pęka grubymi bąblami, opada do cienkich plamek i otoczki, zostawia spore ślady na szkle.
          Zapach: Palony, goryczkowy, kawowy, niewyraźny.
          Smak: Jak dla mnie trochę mało treściwy, za to z dobrym finiszem i mocną paloną goryczką. Pierwszy moment po wlaniu piwa do ust jest jednak pusty i trzeba zaczekać chwilę na jakiekolwiek doznania smakowe. Po chwili pojawia się lekka kwaskowa razowość, a po niej wyrazista kawowo-palona goryczka podszyta delilatną nutką karmelu (ale bez słodyczy).
          Wysycenie ok, pije się bardzo dobrze.
          Opakowanie: Etykieta w części sepii bardzo mi się podoba, jednak część fioletowa oddzielona złotym pasem jakoś mi tutaj nie pasuje. Nie jest to spójne i trochę mi się gryzie. Plus za dedykowany kapselek.

Podsumowując: wrażenia pozytywne, aczkolwiek piwo nie wyróżnia się spośród tłumu poprawnych niemieckich Dunkeli. Nie sądzę, abym to piwo zapamiętał na dłużej. Raczej wrzucam je do grupy zaliczonych.
          Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-12-09, 01:15.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

Comment