Kaiserdom, Alt-Bamberg Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Zawartość alkoholu 4,7%. Na kontrze napis Vollbier, czyli piwo pełne, ale czy to oznacza 12tkę? Jak wygooglałem może to być piwo o ekstrakcie z przedziału 11-14%.

Piana: beżowa, średnioobfita, drobna, gęsta, ładnie oblepia szkło.
    Kolor: bardzo ciemnobrązowy, niemal nieprzejrzysty.
    Wysycenie: średnie, do niskiego.
    Zapach: słaby, karmelowy.
    Smak: bardzo dobry, wytrawny, pełny, bez śladu słodyczy. Ze średnią goryczką i lekką kwaskowością.
    Opakowanie: ładny kapsel, etykieta dość mdła.

Bardzo dobre ciemne piwo. Słaba dostępność piw z tego browaru w Bambergu. Zresztą sam browar nie przyznaje się na swojej stronie do tego piwa.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Kolor: Ładny, niemal czarny ze słabymi ciemnowiśniowymi przebłyskami.
    Piana: Beżowa, drobna i wysoka. Opada do ochronnej warstwy, ładnie oblepiając ścianki.
    Zapach: Intensywny i ładny. Mocne akcenty słodowe, w tle razowy chleb.
    Smak: Delikatny początek z lekką kwaskowością. Później dociera delikatna, palona goryczka, która zostawia długi, palony posmak. Zero słodyczy, a w tle posmaki razowego chleba. Solidny dunkel.
    Wysycenie: Średnie.
    Opakowanie: Inne niż na zdjęciu kopyra.
    Attached Files
    Last edited by Kwadri; 2011-09-11, 18:18.

Comment

• danhaj
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.04
      • 620

Bardzo dobry dunkel, w którym na największe słowa uznania zasługuje piana, fantastyczna, długo się utrzymująca, pozostając do końca w wartwie ok. 0,5 cm. Wszystko pozostałe jak w opisie Kwadri'ego.
      Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

Piwo pod światło ciemnorubinowe, klarowne.
        Potężna piana, beżowa, drobna i sztywna, dość trwała, ładnie osadza się na ściankach pokala.
        Zapach musiał mi uciec przez czas opadania piany, bo wywąchałem jedynie słaby słód z dymnym akcentem.
        W smaku palony słód, leciutki powiew winny, posmak popiołu z ogniska, akcenty karmelowe. Mimo, że piwo jest dość lekkie, to smakowo bogate.
        Bąbelki są - nie widać ich, ale w paszczy musują. Butelka NRW, dedykowany kapsel, fioletowogranatowa eta ze zdjęciem w sepii, może się podobać.
        Fajny, treściwy ciemniak, taki, jak to Niemcy potrafią...

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Kolor ciemny, praktycznie nie przebija się przez światło (ale mam słabe światło)
          Piana: Średniowysoka, pęka grubymi bąblami, opada do cienkich plamek i otoczki, zostawia spore ślady na szkle.
          Zapach: Palony, goryczkowy, kawowy, niewyraźny.
          Smak: Jak dla mnie trochę mało treściwy, za to z dobrym finiszem i mocną paloną goryczką. Pierwszy moment po wlaniu piwa do ust jest jednak pusty i trzeba zaczekać chwilę na jakiekolwiek doznania smakowe. Po chwili pojawia się lekka kwaskowa razowość, a po niej wyrazista kawowo-palona goryczka podszyta delilatną nutką karmelu (ale bez słodyczy).
          Wysycenie ok, pije się bardzo dobrze.
          Opakowanie: Etykieta w części sepii bardzo mi się podoba, jednak część fioletowa oddzielona złotym pasem jakoś mi tutaj nie pasuje. Nie jest to spójne i trochę mi się gryzie. Plus za dedykowany kapselek.

Podsumowując: wrażenia pozytywne, aczkolwiek piwo nie wyróżnia się spośród tłumu poprawnych niemieckich Dunkeli. Nie sądzę, abym to piwo zapamiętał na dłużej. Raczej wrzucam je do grupy zaliczonych.
          Last edited by wrednyhawran; 2011-12-09, 01:15.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

Comment

Przetwarzanie...
          X