Weißenohe, Glocken Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Weißenohe, Glocken Hell

Butelka 0,5 litra euro, alkohol 5 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - jasno-żółty, klarowne
    Piana - drobna, średniowysoka, nie trwała
    Zapach - wyraźny chmielowy
    Gaz - okey
    Smak - wyraźny chmiel, wyraźny kwasek, lekko słodkie, lekka goryczka
    W ustach nieprzyjemny posmak. Normalnie nie smaczne

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2693 - moje 1377 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Hell:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Kwadri
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1216

Glocken Hell

Kolor: Jasnozłoty, klarowny.
      Piana: Lekko szarawa, średniowysoka. Szybko się dziurawi i opada do pierścienia i drobnych wysepek.
      Zapach: Średniointensywny, słodowy z owocowo-ziołowym tłem. Całkiem przyjemny.
      Smak: Początkowo lekka kwaskowość z delikatną słodowością. Powoli dociera ziołowa goryczka i w finiszu długo zostaje jej posmak. Po ogrzaniu dochodzą lekko zbożowe posmaczki.
      Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu.
      www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Barwa jasno złota, w pełni klarowna.
        Piana mięsista, całkiem trwała.
        Aromat zdominowany przez kwaśno warzywny DMS.
        W smaku słodkawa słodowość przepleciona chmielowymi nutami. Nieco maślano-mleczny charakter. Delikatna jedynie goryczka. Wysoki udział siarkowych posmaków. Piwo dość kwaśnawe, aczkolwiek sprawia ogólne wrażenie całkiem rześkiego.
        Nagazowanie stosunkowo wysokie.
        Opakowanie jak na zdjęciu sibarha. Taka stylizacja na produkt niszowy, z górnej półki. W sumie nawet udana.

Piwo o bardzo orzeźwiającym charakterze. Jednak zbyt wysoki DMS i mineralizacja w posmakach odbierają dużo z piwnej przyjemności picia. Za całokształt ode mnie 6,5 w skali 1-10.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

Piwo jest bladozłote, świetliste, mam wrażenie, że nawet lekko opalizuje w kierunku zieleni. Piana biała, drobna, niewysoka, ładnie się osadza.
          Pachnie chmielowo z lekkim, karmelowym, nieco intrygującym powiewem. W smaku lekki, ale na początku zaskakująco ostry chmiel, lepkawy posmak karmelowy, takie trochę dziwne...
          Gazu całkiem dużo. Opakowanie klasyczne - euro, kapsel browaru, eta typowa dla browaru, tym razem bladokremowa.
          Smaczne piwo, ale jak dla mnie, trochę nietypowe...

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12563

Górna Frankonia.
            11% ekstr.
            5,0 alk

Aromat - wyraźny słód z chlebowymi tonami i bardzo lekkim chmielem
            Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z koronką, trochę zostaje na szkle
            Barwa - słomka/jasne złoto
            Wysycenie - wysokie
            Smak - też słodowe ale nie tak "gęste" jak w aromacie, trochę chlebowe, nie wyczułem wad i silnej goryczki jak u kolegów, na finiszu jest wyraźniejsza, ale w takich hellesowych normach
            Treściwość - średnia, mogła być trochę wyższa

Moim zdaniem trochę zbyt wysoko odfermentowane i w związku z tym mogłoby być ciut treściwsze. Dobre, ale nie jest to mój faworyt z tego browaru.

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12563

Odczucia podobne, opakowanie od lat bez zmian: Click image for larger version

Name:	P1090125.JPG
Views:	66
Size:	26,0 KB
ID:	2320459

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12563

Chmiele Hallertauer Perle, Hallertauer Tradition, Hersbrucker, ale w smaku są stonowane (IBU 17), choć finisz już jest chmielowy, z dłuższą goryczką. Odczucia takie same jak dwa lata temu. Średniak. Parametry i opakowanie bez zmian.

Comment

Przetwarzanie...
                X