Kaiserdom, Hefe-Weißbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Kaiserdom, Hefe-Weißbier

4,7%, robione chyba specjalnie na Danię, zapuszkowane
    Piana: tragicznie nietrwała
    Gaz: w normie
    Kolor: mętnociemnożółty
    Zapach: bananowo-cytrusowy
    Smak: cytrusowo-bananowy, z nutką goździka
    Opis jak z BJCP, ale nie unośmy się - to po prostu przeciętny, poprawny pszeniczniak, który można wypić od czasu do czasu, jak już nie chce się próbować nowych piw, a ma się ochotę na pszenicę. Mnie przy 20 piwach czekających w kolejce w lodówce i setkach piw w sklepach to nie grozi
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Mmm, kremowe:
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

Nie tylko na Danię, eksportują je nawet do Australii. Ja kupiłem to piwo /puszka/ w czeskim dyskoncie (15 kc czyli ponad 2 zł). Na swojej stronie się nim nie chwalą. Moim zdaniem całkiem sympatyczne piwo; z pianą u mnie było lepiej. Takie lekkie piwko z przewagą cytrusów, pozostawiające w ustach lekki kwasek i goryczkę. Nie ma oczywiście uniesień, ale jako uzupełnienie płynów po ciężkiej pracy zupełnie pasuje.

Comment

• wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

Ja spotkałem je również we Włoszech - puszeczka za 1,29 Euro na kempingu, więc w markecie byłoby pewnie tańsze.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Kolor zmiksowanego jajka - bardzo ładny i bardzo mętny, może nieco zbyt blady - odcień pomarańczy bardzo nikły, raczej przypomina żółtego grejpfruta.
          Piana: z początku wysoka i puszysta, wydawać by się mogło ze będzie bardzo trwała, jednak dość zaskakująco szybko zniknęła, tworząc cieniutki kożuszek.
          W zapachu i smaku przeważają słodkie "bananki" nad cytrusową kwaskowością, co niestety czyni to piwo nieco mniej orzeźwiającym. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to smaczny i lekki pszeniczniak, ale raczej na ciepłe letnie wieczory niż na gaszenie upalnego pragnienia.
          Całkiem solidna pszenica, choć pity dzień wczesniej na plaży beczkowy Erdinger był o niebo lepszy.
          Małe Piwko Blog
          Domowy Browar Demon

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

I jeszcze fotka ode mnie:
            Attached Files
            Małe Piwko Blog
            Domowy Browar Demon

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Moje piwo miało barwę jasnocytrynową. Piana biała, drobna, wysoka, ale nietrwała.
              Pachniało drożdżami, grejpfrutem i lekko bananem. W smaku łagodna goryczka i słód, delikatne cytrusy.
              Duuużo gazu, balonująco wręcz. Butelka dość nietypowa, jak na Niemcy (taka w stylu Kormoran/Witnica etc.), kapsel "Bayerisches Bier", wzornictwo czytelne i eleganckie.
              Jak na bawarską (frankońską) pszenicę, to takie sobie...

Comment

• sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

Wersja butelkowa:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6352

Piana - średnia, na dłużej obwódka, cienka warstewka i mało na szkle.
                  Barwa - mętny żółty z lekkim odcieniem pomarańczowego.
                  Gaz - średni, no może ciut wyżej.
                  Aromat - mało kwaskowaty słód, może coś z banana, śladowy goździk.
                  Smak - nie kwaskowe, nie przyprawowe, nie goryczkowe... prawie bez smaku.

Graficznie bez zmian tylko kapsel inny /niebieskie tło, białe napisy/.

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

Piana- z początku wysoka, ale szybko opadła. Słabo.
                    Wysycenie- niskie, nie orzeźwia.
                    Kolor- żółty, piwo jest solidnie zmętnione.
                    Aromat- śladowy banan, trochę drożdży i pustka. Ponownie słabo.
                    Smak- piwo jest bezpłciowe, pije się jak rozwodniony Paulaner. Javox opisał to idealnie. Goryczka niska, kwasek jeszcze niższy, bananów muszę się domyślać, a przypraw, goździków i innych takich nie ma.

Uwagi- Wersja z litrowej puszki z datą do 29.03.2016. Nie polecam.
                    Attached Files

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Piana:Najpierw wysoka, niestety szybko opadła, ale trzymała kożuszek do końca
                      Kolor: żółty, "opalizująco zmętnione"
                      Aromat: głównie goździk, ale nei jakiś bardzo wyraźny. Lekka pieprzność? banan minimalny. Ogólnie taki bezpłciowy
                      Smak: Kwaskowe, lekko cytrynowe. Goździk, lekka goryczka, która jak na styl jest dość spora. Z tym, że ta kwaskowość z wytrawną goździkową nutą potęguje odczucie niby goryczki. Banana prawie braki na pewno nie jest to bardzo dojrzała sztuka. Gumy balonówki brak. Takie cytrynkowo-goździkowe lekko pieprzne piwo. Rześkie, ale jednak wszystkiego mało.
                      Wysycenie: średnie, jest ok

Warka 09.2016 L2810
                      Kupione w Tesco na "promocji" za 2,79zł
                      Za takie pieniądze warto, bo jest orzeźwiająca, nisko alkoholowa. Pije się gładko, ale bez jakiś głębszych doznań. Powyżej 4zł czy nawet więcej to już byłby średnio udany interes.
                      Jak znajdę w promocyjnej cenie to zakupię ponownie.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...