Reichenbrander, Keller Bier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Reichenbrander, Keller Bier

Piwo z browaru Reichenbrand z Chemnitz.

Piłem wersję butelkową, choć na stronie internetowej http://www.reichenbrander.de/9.html
    jest tylko beczkowa wersja.
    Alk. 4,8%, ekstrakt /podany tylko na stronie www/ 11,3%

Aromat - ładny, słodowy, chlebowy, intensywny
    Piana - średniotrwała, lekko oblepia szkło
    barwa - słomka, mętne, widoczne swobodnie unoszące się drobinki, czyli tak jak ma być w kellerze.
    Wysycenie - niewielkie, ale na końcu języka wyczuwalne
    Smak - czuje się różnicę w porównaniu z niemieckimi pasteryzowanymi pilsami.
    chlebowość z wyraźnym kwaskiem, całkiem treściwe jak na jedenastkę. Po wypiciu w ustach pozostaje goryczka.
    Poprawne, dobre piwo
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Podczas wizyty w przybrowarnianej knajpie zaszalałem i pozwoliłem sobie na degustację małego Kellerbiera .
    Piwo jest bladozłote, jak dla mnie ciut za jasne. Tworzy brudnobiałą, bardzo drobną i wysoką pianę, dość trwałą.
    Pachnie dość delikatnie chmielem, ale i tak owoce się przebijają na plan pierwszy. W smaku całkiem konkretna goryczka z łagodną podbudową owocową.
    Nagazowanie wysokie. Piwo podano mi w knajpce przy browarze, nalane w zgrabny pokal browaru, na wafelku browaru. Sympatyczne piwo.

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9793

W wersji butelkowej piwo pachnie bardziej słodowo i karmelowo. W smaku również tło wydaje mi się bardziej karmelowe.
      Gaz mniejszy, niż pite "na miejscu". Na butelce metalizowana folia w kolorze brązowym jako krawatka, eta mniej typowa, na niej front dębowej (?) beczki.

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

Miły powrót po latach. Chlebek wyraźny, łagodniejszy drożdżowy kwasek, zdecydowana jak na styl goryczka, przyjemna - ziołowa, z charakterem. Teraz nawet bardzo sympatyczne.

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

Foto:
          Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
          X