Erdinger, Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Erdinger, Alkoholfrei

Butelka 0,5 litra NRW, alkohol 0 %, kapsel dedykowany piwu
    Kolor - złocisty, klarowny
    Piana - drobna, wysoka, średniotrwała
    Zapach - wyraźny słód
    Gaz - sporo, z butli nie do wypicia
    Smak - wyraźny palony słód, lekki chmiel, wyraźna słodycz, lekka palona goryczka
    Poprawne bezalkoholowe piwo.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2871 - moje 1466 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• brenda
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.10
      • 12

W porównaniu z innymi piwami bezalkoholowymi, to wypada całkiem nieźle.

Comment

• M-kwadrat
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 304

Producent na swojej stronie www podaje zawartość alkoholu 0,4% (czyli za dużo takich wypić też nie można), 7,2 Plato.
        Pozdrawiam, Maciek

Comment

• Aleksandros
          • 2011.05
          • 352

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M-kwadrat
          Producent na swojej stronie www podaje zawartość alkoholu 0,4% (czyli za dużo takich wypić też nie można), 7,2 Plato.
          A co masz na myśli? Możliwość upicia się? 0,4% to mniej niż zawiera kefir czy świeży sok owocowy. Żeby osiągnąć ilość alkoholu, jaką zawiera lekki pils (4%) musiałbyś wypić 10 takich piw (5 litrów) i to w ciągu co najwyżej 2 godzin, bo potem ilość alkoholu we krwi zaczyna spadać. Zważywszy na ograniczoną pojemność żołądka i pęcherza przekroczenie dopuszczalnej dla kierowców granicy jest mało prawdopodobne.

Comment

• M-kwadrat
            • 2004.07
            • 304

Bardziej informuję, że jeden z parametrów podanych w wątku jest teraz inny. A co do zawartości alkoholu we krwi to czasem mam wrażenie, że lepiej dmuchać na zimne.
            Pozdrawiam, Maciek

Comment

• Aleksandros
              • 2011.05
              • 352

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M-kwadrat
              (...) Jeden z parametrów podanych w wątku jest teraz inny.
              Faktycznie, chyba autor wątku od początku wpisał nieprawidłowo. Etykieta z załączonego powyżej zdjęcia jest aktualna, ale "alkoholfrei" oznacza bodajże do 0,5% alkoholu (jest to gdzieś uregulowane prawnie). Jak jakiś browar warzy piwo zupełnie bez alkoholu, to zaznacza to na etykiecie. A tak na marginesie, to tych piw 0% jest coraz mniej na rynku. W tym roku np. Warsteiner i Holsten zastąpiły piwa 0% piwami oznaczonymi "alkoholfrei", reklamując przy tym "nowy, lepszy smak" .

Ale żeby nie było nie na temat, to moim zdaniem Erdinger jest jednym z najlepszych bezalkoholowych piw pszenicznych. Nie jest taki kwaśny jak Schneider Weisse TAP 3 i nie ma też posmaku kojarzącego mi się z zapachem kleju biurowego z dzieciństwa (jest on obecny w Krombacherze). Po wzięciu łyka czuć za to dosyć wyraźną jak na ten styl goryczkę chmielową. Smaczne piwo, polecam zwłaszcza po wysiłku fizycznym.

Comment

• inod
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.11
                • 1

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aleksandros
                Smaczne piwo, polecam zwłaszcza po wysiłku fizycznym.
                Nawet mocno zalecane. Zawartość kwasu foliowego, białek, wysoki poziom potasu, magnezu, fosforu i wielu mikroelementów raczej przekona uprawiających aktywnie sport do jego spożywania. U mnie zawsze pare takich jest ...w końcu nie zawsze można chwycić za za lekko piekący w język efekt piw alkoholowych.
                Czytałem, że na Uniwersytecie w Monachium (a jakże by inaczej), udowodnili, że po tym piwie organizm nawet lepiej się regeneruje.

Comment

• yoxik
                  • 2012.10
                  • 427

Erdinger, Alkoholfrei

Piana obfita średnie i duże bąble, oblepia szkło. Kolor jasne złoto klarowny. Aromat klasyczny chmiel słodowość. Smak słodowość, słód lekko palony w odbiorze, wyczuwalna goryczka, Całkiem przyzwoite jak na alkoholfree
                  Również tutaj
                  https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

Przetwarzanie...