Krug-Bräu, Helles Weissbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

Krug-Bräu, Helles Weissbier

Kolor: Ciemno żółty, wchodzący delikatnie w pomarańcz. [4,5]
    Piana: Biała, dość rzadka, niewielka jak na standardy piwa pszenicznego i dość szybko opadająca. [3]
    Zapach: Średnio intensywny ale za to bardzo przyjemny. Idealnie zharmonizowane połączenie goździków i banana. [5]
    Smak: Podobnie jak w zapachu tak i w smaku wyczuwalna jest duża harmonia pomiędzy goździkami i bananem, z lekką "mączystą" chlebowością w oddali. Goryczka średnio intensywna wyczuwalna dopiero po dłuższej chwili. Piwo nie jest zbyt pełne w smaku przez co bardzo orzeźwiające idealne na letnie wieczory. [4,5]
    Nasycenie CO2: Dość wysokie, odpowiednie [5]
    Opakowanie: Piękna etykieta w stonowanych barwach, zwracająca na siebie uwagę, w identycznym stylu jak reszta piw z tego browaru. [5]

Solidna niemiecka, lekka pszenica, z pewnością do powtórzenia, zwłaszcza, że cena 4,50 zł nie jest zbyt wygórowana.

Ocena: [4,5]
    Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-04-27, 19:24.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10867

W przybrowarnianej karczmie ta pszenica smakuje wybornie: http://www.browar.biz/galeria.php?id=12236
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

W zasadzie odczucia mam zbliżone do YouPetera, z tym, że u mnie piana była wybitna. Piękna, puszysta, piekielnie trwała. Świetny, lekki weizen. Spośród frankońskich pszenic, które ostatnio dane mi było testować, zajął w moim prywatnym rankingu pierwsze miejsce razem z pszenicznym z browaru Simon z Lauf.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

A ja dodam tylko foto
        Attached Files
        Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9800

Piwo ma, niestety, kolor herbaty expressowej po ok. 60-ciu parzeniach. Od patrzenia bolą nerki. Dramat!!! Piana też dramatyczna, ale w drugą stronę. Szalona jest, trzeba lać na raty!
          Pachnie zbożowo, lekko cytrusowo i goździkowo. W smaku delikatny kwasek, drożdże, delikatna grejpfrutowa goryczka. Liczyłem na nieco więcej...
          Nagazowane dość delikatnie. Opakowanie jak na fotce.

Comment

• YouPeter
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
            W zasadzie odczucia mam zbliżone do YouPetera, z tym, że u mnie piana była wybitna.
            Dzisiaj przy drugim podejściu w odróżnieniu od pierwszego i u mnie piana jest rewelacyjna. Bardzo wysoka (piwo trzeba nalewać na dwa razy) a przy tym utrzymuje się bardzo długo.
            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• domin81
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
              Nagazowane dość delikatnie.
              U mnie wręcz odwrotnie - zatykało mnie, jak szybko pita Pepsi / Coca Cola.
              Bardzo przpomina mi Primator Weizen. Lekki orzeźwiający pszeniczniak, jednak brakuje mu nieco treściwości

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,90 zł.

Kolor: Mieści się w ramach gatunku, ale raczej w jaśniejszym zakresie. Mętność odpowiednia.
                Piana: Oj, długo trzeba lać. Za to gdy uda się już zmieścić całe piwo, opada rozczarowująco szybko.
                Zapach: Średniej mocy, raczej goździkowy. Za słaby i za mało charakterny.
                Smak: Średnio treściwe, ze średnio intensywnymi nutami weizenowymi i średnią słodowością. Zbyt niskie nagazowanie. Niezłe, ale jednak średnie
                Opakowanie: Jak na zdjęciu Przemo70. Sympatyczny landszafcik, nowiutka butelka Euro, ładny firmowy kapselek.
                Uwagi: Weizen przyzwoity, ale na pewno nie wybitny.

Comment

• wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

Mocno wytrawny pszeniczniak, wysoka kwaskowość, bananowej słodyczy w smaku niewiele - w zapachu owszem. Sporo drożdży. Pite 3 miesiące po terminie, więc co nieco może smakować inaczej, ale nie jest źle. Smaczny i orzeźwiający. Nie jest mdły, co zdarza się często w słodszych pszenicach. Wrażenia pozytywne. Plus za ładną etykietę do serii. Kapsel firmowy.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-05-05, 13:21.
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

Comment

• Javox
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.11
                    • 6471

Ciekawa pszenica z zawartością alko 5.3%

Piana - na dłużej pełna warstewka.
                    Lacing - sporo.
                    Gaz - średni.
                    Barwa - zamglony, jaśniejszy pomarańczowy.
                    Aromat - zbożowość, lekki banan na sporej słodowości pszenicznej plus jakaś nutka ziołowa.
                    Smak - leciutko słodkawe, potem jasna owocowość, nutka cytrusowa, mikro goryczka, w finale lekko ściągający goździk.

Konkretna ta pszenica
                    Dobra pozycja.
                    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                    X