Stralsunder, Lager

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Stralsunder, Lager

Jedno z czterech (Radlera nie liczę ) piw produkowanych pod marką Stralsunder (jest jeszcze Pils, Traditionsbock i sezonowy Fruehlingsbock).
    Parametry to 4,7% alkoholu i 10,9 Blg. Trochę mnie to dziwi, że jest "cieńsze" od siostrzanego Pilsa.
    Barwa w zasadzie identyczna jak pils, jasnozłota, świetlista. Nieco drobniejsza piana,jest także mniej okazała i krócej trwa.
    Pachnie bardziej chmielowo, tak, jak oczekiwałbym właśnie od pilsa z północy Niemiec. W smaku zbilansowany słód i delikatna goryczka, chyba nawet minimalne nuty owocowe jakieś (???).
    Nieco mniej gazu, może dlatego (a może to sugestia po "cienkich" parametrach?) robi wrażenie lekkiej wodnistości. Ot, takie grillowo-sesyjne, dość smaczne, piwo.
    Wzornictwo takie, jak siostrzany pils, lecz tutaj kolor czerwony zastępuje ciemny błękit.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Jedno z czterech (Radlera nie liczę ) piw produkowanych pod marką Stralsunder (jest jeszcze Pils, Traditionsbock i sezonowy Fruehlingsbock).
    (...)
    Warto zaznaczyć, że pod marką Stortebker browar warzy zdecydowanie ciekawsze piwa
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Stoertebekery zostawiłem sobie na deser... Weekend idzie...

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...