Stralsunder, Traditionsbock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

Stralsunder, Traditionsbock

To ostatnie z piw linii "sztralzunckiej" , które degustowałem.
    O Radlerze nie wspomnę, a Fruehlingsbocka (te same parametry, co Traditionsbock, ale ponoć to inne piwo, tak "na oko" to TB jest ciemną kozą, a FB - blondynką ) nie upolowałem . Parametry: 16,3%/6,5%.
    Piwo ma barwę mocnowiśniową, przejrzyste dopiero pod światło. Piękna, beżowa, drobniutka piana. Potężna. Na dodatek ładnie trzeszczy...
    Zapach słodowo-karmelowo-orzechowy, w trakcie picia/ogrzania orzechy stają się bardziej wyraziste. Smakuje wytrawnie, dość silna goryczka winno-orzechowa.
    Mam wrażenie, że piwo jest lekko "podszyte" wodnistością, ale koźlaki często robią takie "złudzenie apteczne" .
    Opakowanie "w linii", tyle, że tutaj dodatki są w koźlakowym kolorze bordo.
    Porządny koźlak, bez zarzutu.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Störtebeker, Stralsunder Traditionsbock

Browar już dobrych parę lat temu zmienił swoją nazwę na Störtebeker Braumanufaktur GmbH, i obecnie to teraz Stralsunder to marka ich klasycznej linii piw, która ma nawet osobną, nową stronę stworząną przez © 2018 Störtebeker Braumanufaktur:

Parametry bez zmian.

Aromat - palony słód, karmel, kawa zbożowa
    Piana - wysoka, kremowa, gęsta, dość trwała, z koronką
    Barwa - bardzo ciemny brąz, trochę rubinowych tonów pod światło
    Wysycenie - średnie, podsczypuje
    Smak - palony słód, łagodna palona goryczka, trochę ciemnej, dojrzałej wiśni słodko-lekko cierpkiej, posmak zbożowej kawy i lekkiej razowości na finiszu
    Treściwość - pełne, treściwe, ale nie poniżej koźlakowej średniej. Z jednej strony jest gęste od ciemnych słodów, z drugiej bez typowej krągłości stylu

Smaczne piwko, trochę taki bardziej treściwszy schwarzbier.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

Zdjęcie z kontry z informacją o aktualnej nazwie browaru.
      Attached Files

Comment

Przetwarzanie...