Friedmann, Sigi's Lager

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Friedmann, Sigi's Lager

Butelka EURO.
    Alc. 5,1% obj.
    Zakupione w krakowskiej Marii za 4,50 zł
    Nazwa nawiązuje do imienia właścicielki browaru, pani Sieglinde Friedmann.

Kolor: głębokie złoto, lekko opalizujący bo przelałem całą zawartość butelki, mieszając końcówkę.
    Piana: duża, biała z szarawym odcieniem. Półcentymetrowa warstwa utrzymała się niemal do końca.
    Zapach: Delikatny chmiel i coś jakby cytrusy (?). Pod koniec wyczułem ledwie wyczuwalny ocet.
    Smak: przeważa lekki słód z niewielkim dodatkiem chmielu ale w smaku, nie w goryczce. Średnio treściwe, "samo" się pije
    Wysycenie: za duże.
    Opakowanie: Rzadki pomarańczowy kolor etykiety z browarniano-właścicielskim motywem. Świetny kapsel. Brak kontry i podania ekstraktu.

Gdyby piwo oferowało nieco więcej słodowych albo chmielowych aromatów, byłoby świetne. A tak jest po prostu dobrym piwem sesyjnym, bez smakowych haczyków nad którymi trzeba by się było pochylać.
    Nie przypuszczałem, że jest nie opisane więc fotka nędzna, zrobiona na własne potrzeby
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    HB Traditional Brewery, Transylvania Doppelbock Amber Delight
    e-prezes
    Duży, komercyjny browar z Rumunii, wcześniej nazywający się Fabrica de bere Satu Mare, produkujący piwa dolnej fermentacji. Kupiony przez spożywczą firmę Sam Mills Group, która oferuje produkty m.in. na rumuńskim rynku. Od 2016 roku wznowiona produkcja w browarze po zamknięciu w 2014 roku....
    2023-01-22, 14:28
  • e-prezes
    Nepomucen, Michael
    e-prezes

Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
    2022-11-29, 13:43
  • darekd
    Maisel, Maisel & Friends Sunny Pale Ale
    darekd
    Znany browar z frankońskiego Bayreuth w ramach swojego projektu Maisel & Friends warzy coraz więcej piw.

Na wakacje był to sesyjny ejl o niskiej zawartości ekstraktu - 9,9% i 4,4% alk. (IBU 33).
    Chmiele: Perle, Citra, Simcoe

Aromat - chmielowy, dominacja grejpfruta...
    2021-09-25, 21:05
  • wpadzio
    Die Weisse, Salzburger Bio Hell
    wpadzio
    Die Weisse - Salzburger Weißbierbrauerei reklamuje się jako najstarszy austriacki browar, warzący piwa pszeniczne. Co by to miało nie znaczyć, od 1901 roku, pomimo znacznych zniszczeń spowodowanych omyłkowym bombardowaniem pod koniec 1944 roku, w dzielnicy Schallmoos w Salzburgu przy Rupertgasse...
    2019-03-30, 15:54
  • Pivotal
    Proef, Mikkeller Pastelism
    Pivotal
    Piwo od duńskiego Mikkellera, uwarzone przez belgijski De Proef Brouwerij przy współpracy z angielską wytwórnią muzyczną DOMINO i szkockim zespołem The Pastels.

Pilzner z dodatkiem soli o zawartości alkoholu 5.6% i 14.2% ekstraktu.

BARWA: Jasna, złocista, opalizująca....
    2018-07-08, 13:23
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...