Held Bräu, Altfränkisches Bauernbier Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Held Bräu, Altfränkisches Bauernbier Dunkel

    Ekstrakt ??, alkohol 5,3 % obj.
    Butelka euro, kapsel firmowy.

    Ciemnobrązowe, z prześwitami rubinowymi. Piana drobna, średnio trwała. Zapach dobrze wyczuwalny. Mocny, jakby lekko przypalony karmel i palony słód. Smak średnio treściwy, karmelowy z wyczuwalną lekką goryczką z palonego słodu. Wysycenie dobre.
    Bardzo smaczne piwo, które jest dobrym przykładem na to, że nie karmel ni koniecznie oznacza słodycz.
    Fotki nie zamieszczam bo miałem pod ręką tylko komórkę.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #2
    Znakomicie się jego pije w przybrowarnianej karczmie: http://www.browar.biz/galeria.php?id=12240
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
      Bardzo smaczne piwo, które jest dobrym przykładem na to, że nie karmel ni koniecznie oznacza słodycz.
      Prawda. W temacie karmelowości piwo wyjątkowe. Całość wrażeń smakowych ładnie zgrana ze sobą. Piwo o aksamitnej strukturze. Przypominało mi, w pewnym momencie konsumpcji, niektóre czeskie tmave, choć, pod względem całokształtu wrażeń organoleptycznych, wyraźnie od tych czeskich ciemniaków, które piłem, lepsze. Wzorcowy ciemniak.
      Last edited by delvish; 2010-05-15, 10:10.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

        #4
        Altfränkisches Bauernbier Dunkel

        Pełna nazwa piwa brzmi:

        Altfränkisches Bauernbier Dunkel

        aromat: palony słód, trochę drożdże
        barwa - tak jak napisał Leona /ciemny brąz + z refleksami rubinowymi, czy ciemnej wiśni/
        piana - gęsta, wysoka, kremowa, niezbyt trwała
        wyscenie - moim zdaniem niezbyt duże, ale mi takie odpowiada
        smak - ta wspominana karmelowość moim zdaniem jest bardzo subtelna /i dobrze/, nie jest słodkie /bardzo dobrze/, wyczuwalna delikatna paloność, przyjemna trochę ziołowa goryczka na finiszu. Ładnie zbalansowane. Lekkie w smaku, treściwość niewysoka. Duży plus za to, że nie jest to piwo jednowymiarowe, nie zdominowane przez jeden smak, jak często się zdarza w piwach ciemnych, nawet czeskich. Wolałbym, żeby może było ciut bardziej pełne, no ale może to bardziej kwestia pory roku W każdym razie przyjemny ciemniaczek, warty spróbowania

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Kupione w Zofmarze za 4,90 zł.

          Kolor: Bardzo ciemny brąz z czerwonawymi przebłyskami.
          Piana: Wysoka, gęsta. Szybko opada do dziurawej kołderki, ale świetnie osadza się na ściankach.
          Zapach: Silny, orzechowo-karmelowy z wrażeniem minimalnej wędzoności (ale to paloność).
          Smak: Pierwszy łyk jest bardzo gęsty, bardzo treściwy. Wrażenia tłoczą się na kubkach smakowych i ciężko się w nich wszystkich rozeznać, ale na pewno jest karmel (jak zauważyli poprzednicy, nie oznacza on słodyczy), jest dobrze wyczuwalna paloność, są orzechy i lekkie owocki. Dzięki niewielkiemu nagazowaniu ma bardzo "gładką" strukturę.
          Opakowanie: Prościutka, "rysowana" etykieta, na kontrze tylko podstawowe informacje. Kapsel firmowy.
          Uwagi: Dla mnie jest wystarczająco pełne jak na domniemany ekstrakt, a poza tym dostarcza naprawdę niesamowite wrażenia.
          Attached Files

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Aromat: niezbyt mocny, słodowy, ciemne słody, aromaty orzechowe i tostowe. Czysty, przyjemny

            Piana: niewysoka, gęsta, nietrwała

            Barwa: ciemnowiśniowe, klarowne

            Smak: łagodny, grzeczny, stonowany, słodowość rządzi i buduje zadziwiająco ciekawy smak prostymi środkami. Kwaśnawo-słodkie nutki razowego chleba. Goryczka praktycznie nieobecna, ledwo wystarcza do zbalansowania słodu. Końcówka chlebowa. Żadnych przykrych czy ostrych posmaków.

            Goryczka: prawie niewyczuwalna

            Odczucie w ustach: gładkie, pełne, nagazowanie nieduże

            Ogólne wrażenie: prawdziwy chleb w płynie, ciekawy subtelny smak zbudowany wyłacznie na posmakach słodowych i chlebowych. Bardzo lubię takie piwa, pierwsza klasa. Ale dla wielu piwoszy będzie zbyt ugładzone, misiowate.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12565

              #7
              Przyjemny powrót do tego piwa z Górnej Frankonii po ponad siedmiu latach



              Obecnie wydaje mi się bardziej z wyraźnymi posmakami razowego chleba, ale też wyraźniejszą goryczką od palonych słodów, która nadaje dodatkowo długi orzechowy posmak. Warte kolejnego powrotu. Super piwko

              Comment

              Przetwarzanie...
              X