Reh, Der dunkle Reh-Bock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Reh, Der dunkle Reh-Bock

Butelka 0,5l alk. 7,1%
    Niestety rok przeterminowane.
    Dominuje goryczka, wytrawność i rodzynkowa owocowość. Brakuje kontry słodu.
    Nie spodziewałem się, ze w Ameryce znajdę piwo z małego frankońskiego browaru
    Attached Files
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Znakomite piwo! Szkoda, że tak daleko jest położony Lohndorf, bo częściej bym podziwiał ten widok a jednocześnie popijając doskonałego bocka : http://www.browar.biz/galeria.php?id=12156
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Cannabee776i99
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 658

Ciekawe, miałem wrażenie, że piję pilsa, a nie koźlaka. W smaku jak napisał założyciel tematu dominuje chm,ielowa goryczka, wspomnianych rodzynek również się doszukałem.Kompletnie nie czuć ani ekstraktu, ani alkoholu. Generalnie smaczne, ale spodziewałem si czegoś zupełnie innego.

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

He, piwo miało kolor... kompotu truskawkowego! Piana kremowa, drobna, średniowysoka, zmienia się w kożuszek i się długo trzyma.
        Pachnie słodem, karmelem i orzechami, minimalna nuta winna. W smaku przeważa palona goryczka, wyczuwalny alkohol i lekki susz owocowy.
        Bąbelki są widoczne, ale się nie narzucają. Butelka NRW, kapsel browaru, zimowa eta i krawatka z jeleniem, czy inną sarną .
        Podsumowując - mało słodki, dość mocny koziołek... A może jednak sarna?

Comment

• purc
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.02
          • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
          He, piwo miało kolor... kompotu truskawkowego! Piana kremowa, drobna, średniowysoka, zmienia się w kożuszek i się długo trzyma.
          Pachnie słodem, karmelem i orzechami, minimalna nuta winna. W smaku przeważa palona goryczka, wyczuwalny alkohol i lekki susz owocowy.
          Bąbelki są widoczne, ale się nie narzucają. Butelka NRW, kapsel browaru, zimowa eta i krawatka z jeleniem, czy inną sarną .
          Podsumowując - mało słodki, dość mocny koziołek... A może jednak sarna?

Tak Ci się rodzaj żeński kojarzy? A piwo - zaczyna się lekkim karmelem . a potem już do końca pyszna goryczka. Bardzo oryginalne i bardzo dobre /9 zł brr w Rodzince Bis/.
          Po konsultacji z Wiki - sarna to ogólna nazwa gatunku, samica to koza. Ale chyba miałeś na mysli potoczne znaczenie /ona/?
          Last edited by purc; 2011-01-25, 22:04.

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Miałem na myśli jedynie tzw. wykładnię językową, czyli Reh - sarna, Hirsch - jeleń.
            W sprawy seksualno-płciowe germańskiej rogacizny się nie zagłębiałem...

Comment

• darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

Rzeczywiście goryczka wybija się ponad inne smakowe cechy tego piwa, oprócz tego w smaku słodowo-słodkie.
              W porównaniu do innych frankońskich piw to szału nie robi.

Comment

• coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

Aromat: przyjemnie słodowy, kwaskowo-melanoidynowy, ciemne owoce, ślad alkoholu

Barwa: słabej herbaty, klarowne

Piana: średni wysoka, gęsta, trwała

Smak: goryczka na pierwszym planie, spod niej dzielnie próbuje się wydobyć smakowita i ładnie rozbudowana chlebowa słodowość. Niezbyt udana goryczka niestety zwycięża. Lekkie nutki kwaskowe i alkoholowe.

Goryczka: dość wysoka, pozostająca, męcząca

Odczucie w ustach: nieco chmielowo szorstkie i ściągające

Ogółne wrażenie: ciekawy, głeboko słodowy koźlak, skutecznie spartolony przez zbyt mocne nagoryczkowanie.

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12565

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Miałem na myśli jedynie tzw. wykładnię językową, czyli Reh - sarna, Hirsch - jeleń.
                  W sprawy seksualno-płciowe germańskiej rogacizny się nie zagłębiałem...
                  Browar założony na początku XX w. przez rodzinę Reh.

Górna Frankonia, okolice Bambergu

17% ekstr. Alk. nadal 7,1%

Aromat - słodowy, trochę karmelu i owocowego suszu, lekki chmiel
                  Piana - wyższa, średnio-trwała, zostawia delikatną koronkę
                  Barwa - jasny brąz/bursztyn z mocniejszą herbata z jaśniejszym brązem
                  Wysycenie - umiarkowane, musujące
                  Smak - słodowy profil z tonami suszonych owoców, lekko palone, ciut karmelu. Potem taninowo-herbaciana goryczka. Nie dominuje tak jak w opisach sprzed lat, ale jest wyraźna jak na styl. Pozostawia w ustach dłuższy posmak herbacianej esencji. Alkohol nie drażni
                  Treściwość - wyższa pełnia, ale nie odczułem w/w parametrów

Trochę brakowało mi koźlakowego ciała i miękkości. Jak na Frankonię to średniak moim zdaniem, ale ogólne odczucie pozytywne.

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12565

Kapsel nieco zmieniony
                    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                    X