Vitamalz to najbardziej rozpowszechniony napój słodowy w Niemczech, produkowany przez wiele browarów. Mój akurat z Homburga, mimo że od Szlezwiku, gdzie go kupiłem, bliżej jest do DAB i Holstenu, gdzie również warzą (tak! warzą, a nawet dodają drożdży, tylko potem blokują fermentację). Butelka 0,33 l.
Piana: obfita, do kożuszka, gęsta
Gaz: odpowiednio
Kolor: ciemnobrązowy, jakby czerwonawy
Zapach: słodkawo-słodowo-lukrecjowy
Smak: słodkie, aż lepkie, słodowo-chlebowe, wspomnienie goryczki.
Dobre, ale mogłoby być jeszcze dochmielone. No i alkoholowe piwa słodowe lepiej smakują.
Piana: obfita, do kożuszka, gęsta
Gaz: odpowiednio
Kolor: ciemnobrązowy, jakby czerwonawy
Zapach: słodkawo-słodowo-lukrecjowy
Smak: słodkie, aż lepkie, słodowo-chlebowe, wspomnienie goryczki.
Dobre, ale mogłoby być jeszcze dochmielone. No i alkoholowe piwa słodowe lepiej smakują.
Comment