Trochę po czasie i trochę OT, ale Żą niniejszym uzyskuje tytuł sensoryka (sensoryk=sensat+tetryk ) roku - potrafi odróżnić smak i zapach zużytych opon od terenówki od opon nowych , podejrzewam, że gdyby wypił to piwo do końca, potrafiłby podać rozmiar opon, a może i producenta... .
Rittmayer, Smokey George
Collapse
X
-
Kolor ciemnomiedziany.
Piana niska, średnio-trwała.
Aromat mocna torfowa dymioność, lekki słód.
Smak torfowa dymioność, chlebowa słodowość, lekki karmel, goryczka średnio-niska, wysycenie średnie, finisz dymiono-słodowy, średnio-pełne ale nie wodniste.
Według mnie dobrze zbalansowane i pijalne.
Dobre piwo.Comment
-
Wysycenie w tym piwie jest beznadziejne, w połowie degustacji myślałem, że popijam lekko dymioną herbatę. Przyjemny i mocno wędzony aromat też ulotnił się bardzo szybko, co spotęgowało wrażenie picia trunku innego niż piwo
Nasz rodzimy Smokey Joe jest pełniejszy, bardziej treściwy i ogólnie lepszy, Schlenkerla to już w ogóle inna liga, a dużo bardziej smakował mi również Deszcz Ursy.
Kupione za 7,50zł w Drink Hali.Comment
-
Wysycenie w tym piwie jest beznadziejne, w połowie degustacji myślałem, że popijam lekko dymioną herbatę. Przyjemny i mocno wędzony aromat też ulotnił się bardzo szybko, co spotęgowało wrażenie picia trunku innego niż piwo
Nasz rodzimy Smokey Joe jest pełniejszy, bardziej treściwy i ogólnie lepszy, Schlenkerla to już w ogóle inna liga, a dużo bardziej smakował mi również Deszcz Ursy.
Kupione za 7,50zł w Drink Hali.
A że Smoky Joe lepszy, to akurat fakt.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
Kolor: Kolor złoty - piwo jest klarowne.
Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, trwała. Bardzo ładnie koronkuje.
Aromat: Mocna wędzonka torfowa. Trochę dymna, ale bardziej przypominająca zapach asfaltu albo spalonych kabli.
Smak: Piwo jest półsłodkie, pełnia niska (piwo jest trochę wodniste). Goryczka niska (praktycznie nieobecna). W smaku wędzonka jest nieco mniej intensywna, ale dalej przykrywająca wszystkie inne aromaty.
Wysycenie: Średnie - mogłoby być nieco niższe.
Opakowanie: Etykieta w niemieckim stylu - bardzo tradycyjna. Brak jakichkolwiek informacji na minus.
Uwagi: Ciekawe, mocno wędzone piwo. Nie sądzę jednak, żebym sięgał po nie zbyt często. Wprawdzie moja tolerancja na wędzonkę torfową wzrosła i tu wędzonka mnie nie przytłacza, ale piwo jest bardzo jednowymiarowe. W Smokey Joe z AleBrowaru działo się dużo więcej. Smokey George jest też dla mnie trochę za słodki.
4/5Comment
-
Smoky George
Podniesiono ekstrakt - nie chwalą się tym na stronie: http://www.rittmayer.de/brauerei/kraftbier/
Alk. na ecie od granatu 0,3l. wynosi teraz 7,0%
Nazwa zmieniona ze "Smokey" na "Smoky".
Wydaje mi się, że nie ma sensu tworzyć nowego wątku, bo to zmodyfikowana wersja dłużej znanego i w sumie w jakiś sposób legendarnego piwa.
Aromat - torfowy dym, ale już pojawiają się podkłady kolejowe i kable a nie klasyczna wędzonka, dodatkowo muśnięte lizolem
Piana - średnia, niezbyt trwała, zostawia trwalszą koronkę
Barwa - ciemne złoto/miedź, lekkię zmętnienie
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - odczucie w ustach jak w tego typu piwach nie już tak ekstremalne. Wspomniane w zapachu tony jednak dominują. Pomiędzy są suszone, jaśniejsze owoce. Ciut alkoholu. Finisz super wyraźny dymiony, też goryczkowy (chmiel też odgrywa tu rolę). Dym w paszczy długi, przyjemny.
Treściwość - jest wyższa, ale w odbiorze ze względu na wyraźne akcenty dymu torfowego, słodowe "moce" nie dają o sobie znać wyraźne
Pite bezpośrednio po Whiskybocku ze Zwonitz:
Tam ciemne słody bardziej "balansowały" tony palonego torfu, co wpływało na większą pijalną i wyższą treść. Tu jest zdecydowanie bardziej wytrawnie.
W porównaniu do "radykalnego" Nogne:
Jest nieco bardziej "zachowawcze", ale to już te bliskie mu dość radykalne klimaty. Mimo wszystko zachowuje pijalność w kierunku tej degustacyjnej, tzn nie do końca sesyjne, ale pijalne Fajne z mocnych charakterem.
Wyższy woltaż i butelka 0,3 l. to dobry pomysł.Last edited by darekd; 2018-01-01, 19:20.Comment
Comment