Ziegler-Bräu, Chebské Hradní 11%

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

    Ziegler-Bräu, Chebské Hradní 11%

    To dopiero ciekawostka, bo przemysłowy browar w Chebie od lat już nie jest czynny. Ale tradycja silna, stąd chyba pomysł na piwo.
    Na butelce nie jest napisane skąd piwo pochodzi, tylko że wyprodukowane dla firmy Chebsky pivovar /czyli miasto Cheb, niem. Eger przy niemieckiej granicy/.
    Ale jest strona internetowa www.hradni.cz
    Okazuje się, że były chebski piwowar Jaroslav Malkovsky warzy to piwo w położonym 6 km. od Chebu browarze Ziegler-Bräu Waldsassen GmbH. Piwo ma takie same parametry jak dawne Hradni z Chebu. Bawarczycy zatem podnajmują swój browar Czechom, zatem robi się ciekawie
    Do rzeczy:

    jest to niepasteryzowana jasna jedenastka.

    aromat - wyważony, chmielowo-słodowy, może z delikatną przewagą chmielu.
    barwa - jaśniutkie słomkowo-złotawe
    piana - znika szybko i niewiele pozostawia
    wysycenie - moim zdaniem odrobinkę za wysokie, ale dla wielu odpowiednie
    smak - przyjemna chmielowa goryczka na pierwszym planie, z tyłu lekka słodowość.

    Ogólne wnioski:
    Taka współpraca, że spodziewałem się więcej, a tu mamy owszem przyzwoite i fajne piwko, ale bez większych fajerwerków. Myślę, że to efekt wczytywania się przed konsumpcją w stronę internetową Myślę, że jeszcze powrócę do tego piwa i wyrobię sobie pełniejsze zdanie na jego temat. O ile Wrojtek we wrocławskiej Drink-Hali będzie miał je jeszcze w sprzedaży w przyszłości
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10862

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    To dopiero ciekawostka, bo przemysłowy browar w Chebie od lat już nie jest czynny. (...)
    Nieprzesadzajmy z tymi latami.Swego czasu gościłem w tym browarze: http://www.browar.biz/galeria.php?id=3278
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • bastion
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1152

      #3
      Ostatni przemysłowy browar w Chebie został zlikwidowany w 1995 r.
      Ten w którym Byłeś, to browarek pana Dymáčka który działał w latach 2004-2005.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        W tej chwili tego piwa w wersji beczkowej możemy napić się w 5 miejscach:

        1. Café Bartholomeus - Cheb, nám. krále Jiřího z Poděbrad 36 (tu jest jakby siedziba tego "browaru")
        2. U Kmotra - Cheb, Svobody 106/21
        3. Svoboda - Cheb, Za mostní branou 5
        4. Chimera - Cheb, Písečná 14
        5. Hotel Stein - Skalka u Chebu 10
        Last edited by Pendragon; 2010-07-16, 20:53.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Tapir
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.10
          • 730

          #5
          Kolor - jasne złoto.
          Piana - niezbyt wysoka ani gęsta, o niespecjalnej trwałości, zostaje po niej dywanik na powierzchni, który trzyma się do końca.
          Zapach - średnio intensywny, słodowo chmielowy, ze wskazaniem na ten pierwszy komponent.
          Smak - tutaj z kolei przeważa chmiel z wyczuwalną ale nie bardzo silną goryczką, która zostawia po sobie dość długi posmak w ustach. Słodowość w tle, po kilku łykach doszukałem się też leciutkiej chlebowej nuty. Całość dość lekka.
          Wysycenie - dość wysokie.
          Opakowanie: na zdjęciu poniżej

          Kupione (chyba) w Zofmarze. Byłem święcie przekonany, że kupuję Czecha
          Całkiem smaczne piwo, może nie jest to najlepsza jedenastka jaką piłem ale piło się całkiem przyjemnie. Piwo na 4.
          Attached Files
          Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6460

            #6
            Moje drugie podejście do tego piwka...

            Teraz troszkę mniej smakowite było... jakieś pseudo alu posmaki dały o sobie znać...
            -na szczęście tak było tylko na początku...

            Piana to najsłabszy punkt, zapach nijaki coś z chmielu...
            Kolor bardzo jasny "bursztyn", gaz niewidoczny w kuflu ale w piciu wyraźny...
            Na starcie płaski ale z każdym łykiem coraz lepszy... klasyczny
            Tym razem nie było już smaków zbożowych i maślanych ale bedę próbował dalej co jakiś czas... na dziś poprawne lekkie piwo o klasycznym rysie...

            Pewnie z każdą następną butelką /impreza/ było by coraz lepsze a potem jedyne w swoim rodzaju...

            Nie mogę go polecić jako specjał ale pić można...


            A może popatrzmy na Chebskie z tej perspektywy?
            Attached Files

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #7
              Z dniem 1 marca br. projekt pt. Chebské Hradní wyzionął ducha.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              Przetwarzanie...
              X