Scherdel Hof, Edelhell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

    Scherdel Hof, Edelhell

    czyli feinherbes Pils

    zaw. alk. 5,3%, ekstr. ?

    aromat - klasyczny pilsowy, z przewagą chmielu
    barwa - słomkowa
    piana - wysoka, duże i średnie bąble i pęcherzyki, nie wytrzymuje bardzo długa ale nie znika całkowicie i lekko oblepia szkło
    wysycenie - w normie, ale nie wysokie, dla mnie odpowiednie
    smak - głównie przyjemna chmielowa goryczka, bardzo mały akcent żelazisty, lekkie

    przyjemnie gasi pragnienie. Poprawne
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6352

      #3
      Kolor: jasne złoto
      Piana: średnia, na finiszu cienka warstwa
      Zapach: słodowy
      Gaz: średni

      Dla mnie fajne piwko mocno goryczkowe...
      Taki typ nazywam żołędziowym...

      Nowa szata... jaśniejsza...
      Attached Files

      Comment

      • cap-n-go
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.05
        • 273

        #4
        Moje piwo jest dużo jaśniejsze niż to na zdjęciu Javoxa - lekko przybrudzona słomka. Po otwarciu butelki z ceramicznym zamknięciem poczułem silny, przyjemny chmielowy aromat, który po nalaniu w szkło wyeksponował jednak bardziej słody. Smakowo bardzo dobry pils : mocna, ziołowa gorycz plus przy pierwszych dwóch - trzech łykach niezbyt lubiany przeze mnie metaliczny posmaczek który szybko jednak zniknął. Słody zdecydowanie w tle. Wysycenie umiarkowane - bąbelki pracowały bardzo krótko, ja piwo wypiłem błyskawicznie, przy wolniejszych pijakach będzie według mnie zbyt niskie.

        Sumując dobry pils, dla miłośników dobrze nachmielonych tego typu piw.

        Comment

        Przetwarzanie...