Greif-Bräu, Dunkle Weisse

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    Greif-Bräu, Dunkle Weisse

    Piwo z Privatbrauerei J.Greif z Forchheim - Dunkle Weisse.
    Butelka 0,5 litra, alkohol: 5,4%, ekstrakt: brak danych.
    Kolor: brązowo-brunatny, mętny.
    Piana: gruboziarnista, na początku obfita, szybko jednak opadła.
    Zapach: intensywny, charakterystyczny jak na pszenicę przystało.
    Nasycenie: małe.
    Smak: smakowało mi. Lekko słodkawe, bardziej kwaskowate.
    Opakowanie: brązowawa etykieta, brak danych o ekstrakcie, firmowy ładny kapselek.

    Uwagi: piwo otrzymałem drogą wymiany od Abernacki(/ego?) na Zlocie. Serdeczne dzięki. Polecam.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Troszkę sfatygowana butelczyna:
    Attached Files

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Aromat: początkowo powiew beczki z kiszoną kapustą, potem wątły kwaśnawo-słodowy

      Piana: niska, dość rzadka, trwała

      Barwa: ciemna miedź, opalizujące

      Smak: mało weizenowy, ale typowy dla marnych dunkelweizenów: ciemne słody, kwaskowy, dość płytki, wyraźnie podwyższona kwaśność idąca w kierunku Berliner Weisse

      Goryczka: niewyczuwalna

      Odczucie w ustach: szorstkie, kwaskowe, wysokie nagazowanie

      Ogólne wrażenie: ciężko obiektywnie ocenić: nie mieści się w moim wyobrażeniu dunkelweizena, ale w tym wyobrażeniu zmieścił się bodaj jeden komercyjny przykład, inne są z grubsza takie jak ten: kwaskowate, płytkie, mało weizenowe.
      Dodatkowo nad tym piwem niewątpliwie popracował Lactobaccilus, ale paradoksalnie to daje mu najwięcej charakteru i powoduje, że piwo jest ciekawe, ale raczej dla miłośników kwaśnych klimatów.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12561

        #4
        W zeszłym roku otrzymali za to piwo World Beer Award in Bronze oraz srebro European Beer Star



        alk. nadal 5,4%

        Aromat - banan, drożdzowy kwasek, trochę ciemnych słodów
        Piana - dość gęsta, wysoka czapa, raczej trwała, zostawia kożuszek
        Barwa - brązowa-brunatna, zmętniona
        Wysycenie - wysokie, musujące
        Smak - kwaskowość od drożdży, trochę owocowa, trochę banana, lekka paloność wyczuwalna na finiszu
        Treściwość - średnia

        U mnie piwo bez wad. Nie wiem, czy mieli silną konkurencję na w/w konkursach, bo moim zdaniem nie jest jakieś wyjątkowe. Jest po prostu dobre. Kwaskowy profil dominuje.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

          #5
          Zdjęcie z piwem
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X